„СТЪКЛАРИТЕ” НЯМАТ ПОЧИВЕН ДЕН

Денчо Владимиров

По последните събития на континента се размислих коя е най-фаталната за живота на планетата ни професия от много години?

И неочаквано открих, че това е професията на… Стъкларя.

Да, един особен вид стъклари са вече от векове господарите на света!

Как става това?

Ами по метода, изследван и подсказан ни гениално от Чарли Чаплин в неговия филм „Хлапето”. Помните, нали? Минава хлапето, наето срещу някой бонбон от Стъкларя и троши с камъни прозорците на домовете в тихата улица на някое тихо градче.

А след Хлапето върви Стъкларят с подвижното си професионално оборудване и стъкла, и срещу добро заплащане сменя помляните прозорци на стъписаните от шок и ужас хора.

Така Стъкларят все не остава нито ден без работа и без печалба.

А Хлапета винаги се намират. Зарaботват по някой бонбон или сладкиш и също са доволни. А тичащият след тях Полицай, освен смях, друго не може да предизвика - няма санкции за хлапетата, чупещи прозорци - хлапе е, не може да го осъдиш.

И от Чаплиновия филм хитроумният стъкларски опит оживява и в световната политика и се използва с пълна сила!

И вече два-три века като се започна едно чупене на прозорци на тихи улици в планетата, не е спряло и досега!

Така се появява Хлапето, с известната си императорска френска шапка и наполеонки, което изпочупи „прозорците” на цяла Европа и Русия!

А след него, то се знае, вървяха Стъкларите в различни образи - като банкери, които спешно помагат на нуждаещите се със заеми за възстановяването на поразиите от Хлапето.

След време идва ред на Хлапето, което в началото на ХХ век спретна цяла война с трошене на „прозорци” на утихналия за известно време европейски континент. При това чупене на прозорци тогава за пръв път замириса на отровни бойни газове.

След това Стъкларите си създадоха и Хлапето Лео /Троцки/, което бе ангажирано за изпочупването на прозорците на една шеста от света, но тук Стъкларите удариха на камък - появи се един нестандартен грузин, който им развали стъкларския сценарий за дълги години.

Докато стъкларите не си отгледаха своето стъкларско лоби в тази една шеста част от света и след десетилетия тук се пръкнаха хлапетата Миша, Боря и цялата им клика, които изпотрошиха прозорците на „едната шеста от света”.

И чак тогава Стъкларите стъпиха и там с банките си, с пирамидите си „МММ”, с монополите си, с обслужващите ги бандити с бели якички, и въобще с всичките си „стъкларски” мурафети „от Москвы до самых до окраин”…

Светът още, още не може да се съвземе от подвизите на Хлапето с характерните мустачки, с характерния му поздрав на римски легионер, съпроводена с характерното му излайване на арийски.

Под благосклонния поглед на Стъкларите това мустакато хлапе през ХХ век потроши „прозорците” на цяла Европа и земите до Урал и къде ли още не.

А след него пак в разни образи - на банкери, съветници, въоръжени до зъби „пазачи” с бази и ракети, вървяха Стъкларите с банките си и прочие… да възстановяват с разни планове Маршал, помощи, заеми, опустошенията от Хлапето и бандата му, разроила се къде ли не по света.

И пак измъчени пари потичаха като реки в портфейлите стъкларски под благодарния поглед на даващите ги и късащи от залъка на децата си обитатели на поразените от Хлапето с мустачките домове…

А и в наши дни едно Хлапе продължава да изпълнява, подета още от години в центъра на Европа пъклена авантюра на Стъкларите да изтърбушат “прозорците” на два живели в миналото в мир родствени народа… И въоръжават Стъкларите в безумната си алчност на хищници с разрушителни “камъни” и това Хлапе…

И като погледнем в историята, все това виждаме - тичащи по улицата и чупещи прозорци с камъни Хлапета, неефективно гонещи ги полицаи и прокурори, и пристигащи след това тежко и могъщо на опустошените адреси Стъклари в образи на банкери, съветници /военни, икономически и прочие/, лектори, организатори на семинари, консултанти по проекти, експерти по „опазване на сигурността”.

И пак навред те волю-неволю са посрещани с благодарен поглед на потърпевшите от лудориите на Хлапетата, които много скоро стават послушни слуги на благодетелите си…

Така в края на миналия и началото на този век бяха изтърбушени от Хлапетата тихи и спокойни улици в цели континенти, Европа, Азия, Африка, с какви ли не камъни - включително и с обеднен уран, със само насочващи се безпилотни ракети, с метални леопарди, с шок и ужас.

Срещу шепа шарени бонбони и сладкиши се трудеха и продължават да се трудят Хлапета с различни имена - украински, грузински, немски, чешки, полски, български, румънски, гръцки, испански, френски, скандинавски, латиноамерикански и още, още…

И все така след сополивите Хлапета с камък в ръка - със затрогващи лицемерни изражения на съпричастност към опустошените домове и днес вървят пак - Стъкларите.

Така Стъкларите почивен ден нямат.

Чувате ли?

Прас-дрън-дзън… прас-джан-джун… прас…

Всеки един миг някъде по света тичат Хлапетата и се трошат стъкла.

И след това, ей ги на, с вид на ангели и херувими, пристигат като спасители Стъкларите…