ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК

Предизвикани размисли по печални поводи

Денчо Владимиров

Вече три десетилетия и в някогашните страни на социализма ударно се възхвалява… капитализмът.

От устата на почти обожествени бивши и сегашни партийни функционери не се чува да се отронва вече опасната дума “социализъм”.

Като неоспорим постулат вече е широко втълпено, че и българите, и руснаците, и унгарците, и поляците и прочие заробени европейски народи сме живяли в комунистически страни. Някъде даже вече са забранени символи от това време. Само дето още не са погнали жителите на бившите “комунистически страни” за носене на червени шалчета, червени чорапи, червени телефони, а при дамите съответно - на червени бикини…

И хитроумно се изпуска обаче една съществена подробност - че… комунизъм въобще не е имало по въпросните европейски земи!

Имало е строителство на социализъм, граден от стотици милиони обикновени трудови хора, градяло се е ново социално справедливо човешко общество - социализъм.

Поставяли са се основите на нова човешка цивилизация, за която е мечтал и си изпатил и Томас Мор… Неговата Утопия обаче за ужас на западните олигарси придобиваше реални очертания…

Но, КомунизъмЪт е нямало.

Той въобще не е идвал, само в конгреси и пленуми е бивал планиран в сияйно светло бъдеще, когато всеки ще получава блага според потребностите си. А в строящия се социализъм, ако още не ви е страх да си спомните, принципът за получаване на блага бе друг - на всеки според способностите и вложения труд!

Схващате разликата, нали?

Както казват турците - “Нерде Ямбол, нерде Стамбул “/чувал съм го този лаф от турчета, с които задружно служехме в Българската народна армия, защитавайки заедно интересите на социалистическата ни родина/.

В превод поговорката е: “Къде е Ямбол, къде е Стамбул” - в далечните времена разстоянието между двата града е било внушително, сега може да го минеш с кола и за два часа, ако не ти се наложи да чакаш два дни на опашка с тирове.

И за още една основна разлика не се “сещат” сега титулувани учени демагози и на Запад, и на Изток.

Разликата - че социализмът, даже и в неговия първоначален образ, като ПРОТОСОЦИАЛИЗЪМ, бе обществото, което поставяше бариера пред бесуването на най-голямата движеща сила на капитализма - липсата на спирачки за трупане на безкрайно число печалби!

Социализмът постави бариера пред този основен нагон на капитализма и той в големия си процент бе озаптяван.

Уго Чавес имаше своя теория, че животът на Марс е свършил поради капитализма, който в нагона си за печалби е опоскал всички ресурси на планетата и заедно с това са си отишли и марсианците, чиито наследници може да се окажем ние, днешните жители на комшийската планета Земя. Има капитализъм - има проблем, няма капитализъм - няма проблем! Социализмът бе сложил спирачки пред този погубил марсианците нагон, според Уго.

Минало бешело.

Спирачките пред нагона за “печалби до дупка” обаче вече ги няма! Човечеството вече препуска с кола без спирачки!

И трагични събития отпреди години в сибирския град Кемерово, показаха резултата от непреодолимия нагон на капитализма, когато Печалбата се поставя пред Човека! И както в Англия изгоря като факел с човешки жертви сграда за бедняци, сътворена от лесно запалими материали заради Нейно Величество Печалбата, то и в днешна капиталистическа Русия, в социалистическия някога, възпят и в песни, град Кемерово, пламна при сибирски температури цял МОЛ и погуби живота на десетки хора.

Още преди да станат ясни причините за този нелеп пожар, изтече информация, че в една от залите за детски игри детенце било влязло със запалка и оттам е тръгнал злощастно огънят.

Сградата пламнала като факел, заради сътворяването й от лесно запалими материали, заради Нейно Величество Печалбата. И вместо от дървесина /а в Сибир дърветата са милиони!/, залите били облицовани от евтина пластмаса, която, предварително се знае, трови по-ефективно и от “новичок”.

И идва пак ред на въпроса - “Къде е английският град, къде е руският?” Разстоянието между тях е огромно, но приликата е пак в резултата - там, където властва нагонът за печалба, трагедията рано или късно идва.

Защото просто така е при възхвалявания днес от бившите ни партийни секретари, вече богати капиталисти, Капитализъм - бил той в Англия, Русия, Румъния /изгоряла дискотека с хора/. Сега може би и в България контролните органи ще се сетят да проверят как са сътворявани и тук молове и търговски центрове, игрални зали за деца, които също могат да пламнат като факли. Но имаме и ние незалечима трагедия - жертвите от блъсканица при дискотека “Индиго”…

Навред в Света на капитала ИКОНОМИСАНОТО заради нагона за печалба се заплаща с човешки живот.

Най-трагичната илюстрация за това не дават ли и случилите се през последно време земетресения със зловещите разкрития за вложен морски пясък за икономия и печалби при строителство на многоетажни сгради в капиталистическаТурция?

Спасители са намирали в развалините морски мидички!!!

А трагедията с най-голямата влакова катастрофа в Гърция от последно време е също печална илюстрация за гнилите плодове на капиталистическото управление -постигайки с високи технологии опазване на границата си от мигранти, загрижено за въоръжаването на комика Зеленски с високи технологии за стрелба срещу руските войничета, правителството на днешна Елада е пропуснало престъпно да осигури елементарна технологична сигурност по железните пътища на страната си, за да не се блъскат в двадесети и първи век челно влакове и да загиват десетки хора!

Чак след най-голямата железопътна катастрофа в историята на древната държава институциите заговориха, че жепемрежата се поддържа лошо и гръцките железници били станали опасни за пътниците.

Резултат банално познат от делниците на капитализма - заради икономии и криви сметки за печалби частната железопътна компания си спестила от осигуряване на системи за безопасност в движението на влакове поради човешка грешка…

При липса на контрол от държавата! Факт, от който сигурно са потресени и боговете в намиращия се недалеч от трагедията Олимп…

И сега цяла Гърция се тресе в протести, министърът на транспорта е подал като в древногръцка трагедия театрално оставка, но премиерът Мицотакис И ПРАВИТЕЛСТВОТО МУ си остават неодраскани невредими на столовете, пият си кафето и може да се посветят отново на довъоръжаването на далечна Украйна срещу Русия, на Русия, на която и гърците като българите също дължат признателност за даденото рамо за свободата си от вековния поробител!…

НЕ ТРЯБВА ДА ХОДИМ ДАЛЕЧ, а да се огледаме и в нашата си България, в нейната несрета вече във всички сфери на живота, за да се сетим кой е главният виновник за това положение и на този балкански адрес…

Кога по времето на строящия се социализъм в България са били откривани десетки умрели от задушаване мигранти в автобус? А само преди време с криминален превоз на мигранти срещу заплащане се отличиха корумпирани полицаи и даже …ученик?!

И това диво положение няма как да се промени, както не може да се промени и в природата правилото, че трънката праскови не ражда, колкото и ашладисвания да й са правени.

Така е и с природата на капитализма, на който още от времето на Маркс са правени хиляди ашладисвания - но, ей го пак е същият - по горчивите му плодове ще го познаете! Смърт, нищета, болести за народите и разкош за паразитите…

Както още преди години ми написа в писмо световноизвестната британска журналистка Джанина Страк “Демокрацията, приятелю, е за богатите!”