НИЕ СМЕ НАЙ-КУЛТУРНИЯТ НАРОД!

Денчо Владимиров

Научно съобщение

Искате аргументи за това твърдение, т.е., че ние, българите, сме най-културният народ на света?

Готово.

Французите, за които се говореше, че са уж от културните народи на континента, пак излязоха стотици хиляди по площадите, за да протестират срещу някои поправчици в пенсионната им система.

И в миналото уж културните франки не се спираха да протестират срещу опити да се да увеличи възрастта за пенсиониране на Жан и на Жана. Но скокваше тоз народ французки - и хайде протести по триумфални арки, мегдани и улици.

Що нещо изпотрошиха културните французи по магазини, кафенета, сума ти коли бутнаха и обърнаха… Кога ли ще си бутнат и Айфеловата кула и ще си я направят на скрап…

И сега - пак протести след протести…

Представяте си, нали, компрометиращата картина за взора на Макрон и съпругата му бивша учителка Бриджит - по площадите на Париж туристи от цял свят, делегации, а на французите не им пука, протестират от душа и викат “УУУУУ” на френски.

Не са като нас българите, кротки и учтиви.

Още в зората на кривата българска демокрация нашите законодатели, без да им мигне окото измислиха точковозапетайковата система за пенсиониране. Измисли я един бивш асистент по марксистка политология. Според тази система мъжете /ако доживеят до този момент/ се пенсионираха чак на 63 години, а жените на 60!

Впоследствие тихомълком вдигаха отново възрастта за пенсиониране на българите и българките. И продължават да я вдигат. Може би ще дойде време, когато един българин ще трябва да стане столетник, за да се пенсионира! А ако измислят докторите ни да се живее по 150 години у нас, възрастта за пенсиониране може да скочи и на 140 години!

И със спестените от пенсиониране пари, ще можем да си купуваме още американски самолети на хартия, че и леопарди, става дума за танковете на свободата .

На нашите комшии, турците, също преди време управляващите ги се опитаха да им скроят и на тях този номер с поне малко вдигане на възрастта за пенсиониране.

Защото там турчинът стане ли на 60 години, моментално се пенсионира, отдават му се почести, ихтибари, салтанати за дългия трудов път.

И решиха тамошните управници да замязат на българските управници и - хайде направиха опит да вдигнат възрастта на пенсиониране и на турчина…

Бре, като се вдигнаха тези турци, като вдигната една гюрюлтия, все така “некултурно” като французите, протестираха мощно, викаха на турски „УУУУ”, „Резил” и „Аман”, „Ха, сиктир!” и си отстояха правата.

Защото, както казваха турските профсъюзни лидери, южните мъже се износвали много по-бързо от северните мъже, където стандартът на живот, труд , че и климатът са по-други! Да не говорим за това, че северният мъж спи в годината с жена си по-рядко, отколкото са националните му празници!

Опитаха се и на гърците да излязат с този номер управниците им.

Ама като скочиха и гърците и завикаха по площадите „Охи, Охи” и „УУУУ” на гръцки, Караманлис ли беше, Карамелис ли, отказа се да вдига пенсионната възраст.

И едва ли и следващият след него, някой Сиртакис или Архимедис, ще се реши даже и да си помисли да вдига възрастта за пенсия на потомците на Одисей.

И как хич да не им влезе в окото и на гърците, и на турците, че в цивилизована европейска България най-културно населението преглъща като бонбон всички вдигания и на пенсионната възраст, и на другите гъвкави пенсионни удари под кръста!

И сега вече е истинско българско тото някой в България да стане пенсионер: я доживее до съответната по точковозапетайковата система възраст за пенсийка, я баш на финала, току пред излизане на бленуваното пенсионно решение, вземе, че се гътне и така спести патриотично на България масрафа по още един тежащ на държавния й бюджет клет български пенсионер!

Все така “културно”, българският народ посреща и всяко повишение на цените на тока, газа, парното, водата, телефоните, данъците, хляба, олиото, кашкавала, сиренето, яйцата!

А на разни французи, германци, италианци, британци, гърци, испанци, американци, уж от баш цивилизовани страни - само с малко да им бръкнат в джоба, се юрват най-некултурно и въпреки туристическите потоци, изпълват площадите си с бурни „некултурни” протести и с неблагозвучното интернационално „УУУУУ!”.

Е, има ли сега съмнение, че сме най-културният народ на света?

Май и из цялата вселена няма такива като нас.

Истински космически феномен, венец на културната еволюция сме ние, българите, по волско търпение!

Може би даже сме някакъв по-особен клон на човечеството!?