ТАЙНСТВЕНИ ВИБРАЦИИ В СГРАДАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Денчо Владимиров

Загадки

Седмици наред през предишното лято цареше загадка.

В сградата на българския парламент се появиха тайнствени вибрации, които никой не можеше да обясни.

Отначало обвиниха за това мощните хладилници в парламентарния  бюфет, там дето се  сътворяват легендарните парламентарни кюфтета.

Оказаха се хладилниците са изправни /значи все нещо изправно имало в  парламента,  дето иначе толкова много го критикуват/. После замериха идващият отвън шум. Нищо особено.

Тук, в центъра на столицата, не минаваха камиони натоварени с бали боклук като някога по времето, когато кмет на София бе виден пожарникар. Не минаваха  и булдозери, като по “Графа”, когато го разширяваха и изтезаваха. Пред сградата на парламента не минават и трамваи, та оттам да му идват вибрациите. Не минава и Оня с  джипа. Той две години не се бе вясвал в парламента. Инат.

ТОГАВА  ОТКЪДЕ  ИДВАХА ТАЙНСТВЕНИТЕ ВИБРАЦИИ?

С ужас депутатката Х. У… наблюдаваше как се бълника кафето в чашата й, а депутатът  Н. се  опулваше страшно, като на парламентарната трибуна, от  недоумение: защо и на него му бълника бирата  в чашата? От препълнени чинии падаха мистериозно  депутатски  кюфтета…

Появи се догадка в кулоарите: тайнствените вибрации са предвестници  за предстоящо  апокалиптично земетресение в голема София, нали над нея е Витоща, бивш застинал вулкан!

Избухне ли - ще си останем без стотици хиляди скъпоплатени държавни чиновници из министерства и  агенции, ще трЕбва след толкова години епични борби в миналото за софийско жителство, побелели българи, израснали в провинцията, пак да се завърнат в нея  припявайки си печално песничката на Том Джоунс “Зелената трева на моя роден  край”…

Сбогом, големи софийски заплати,  сбогом, високи служби и мащабни столични  далавери, ако избухне вулканът Витоша…

Но, слава богу, загадката за тайствениге вибрации в сградата на парламента бе разкрита в късното лято.

Разкрита бе от пенсиониран  учител по физика, дошъл да се жалва на депутат за  сметките  си за парното.

Само минути  престой в сградата му трябваха на учителя по физика в прогимназиалния клас да определи откъде идват вибрациите.

- Не са от сградата, не са и от техниката в нея! Вибрациите идват от …депутатите! И ще се усилват още повече при едновременното треперене на  почти всички 240 депутати и депутатки!  Треперене за това: ще ги избере ли пак народът след задаващите се   нови избори или ще трябва “да си одят у дома”. И да кажат сбогом на високи депутатски заплати, на бонуси,  и на далавери всякакви, за които ние, обикновените електорални единици, не можем  и да си мечтаем… - заключи  учителят по физика и се запъти към кабинета на депутата…

И  ето, сега отново сградата на парламента трепери…

Предстоят значи избори…