ВОЙНАТА НА ПЛЕМЕТО БЕГИ

На народен гръб и сто избори са малко

Денчо Владимиров

Нашенец, който е бил на екскурзия от спечелен щастлив номер в томбола на фирма за мамалига в страната на царевицата Мексико, е изкопал скришом в тъмното от един археологически резерват за сувенири древни индиански плочки. Като се върнел в България - да има да раздава подаръци. Така щяла да му излезе безплатно екскурзията.
При завръщането той подарил плочки на началници, на жена си и на тъща си.
И ето това последно обстоятелство се оказало много решаващо от историческа гледна точка!
Тъщата веднага вкарала древната индианска плочка в употреба, като я нагряла и сложила на кръста си срещу ишиас.
След нагряване върху плочката обаче се появили някакви знаци, които внучката, студентка по история, като се върнала във ваканция от София, разкрила че били… древна индианска писменост!
Тя занесла плочката на своя доцент и заедно в леглото разчели писмените знаци.
Индианският текст от плочката се оказал древен предизборен индиански репортаж из демократичния живот на племето Беги!
Ето част от оцелелия през вековете текст от репортажа на древния индиански журналист Поразяващото перо:

“Пред своя вигвам, посрещнат топло и сърдечно, със ставане на крака и бурни и продължителни ръкопляскания, застава Говорящият гарван, лидер на партията на двупръстовите /организацията се нарича така по възприетия партиен поздрав с вдигнати показалец и среден индиански пръст/.
Говорящият гарван виква екзалтирано:
- Братя и сестри двупръстови! Настъпи часът на битката славна! След седмица само ще изберем новия вожд на племето и членове на старейшинския съвет!
- Йо-йо-йо-йо! - гръмна околността от виковете на електората на друпръстовите.
- За да си останем в гювеча, трябва да си изберем пак наши чапкъни, пардон, исках да кажа, членове! Казах! - изграчи страшно Говорящият гарван и присъстващите на митинга отново огласиха околността с бойните си предизборни викове, загряти вече достатъчно от раздадените им за мотивация индиански напитки за високо предизборно настроение плюс пилета, бутилки олио, шарлан, кюфтета, кебапчета и други предизборни агитационни материали.
- Ето каква ще е нашата предизборна стратегия! - изграчи пак Говорящият гарван. - Ти, Голяма секира, ще сечеш денонощно с компромати! Ти, Грухтящ гигант, не пускай никого от изборната секция без счупен врат, ако не се закълне , че е гласувал за нашите чапк…, пардон, членове.
- Йо-йо-йо-йо! - отново изрева мотивираното здраво от напитките множество, нагъвайки и донесените с мотивационна цел стотици индиански торби шоколади и портокали от едно посолство.
- Ти, Томахавка, - нареждаше Говорящият гарван - ще обиколиш със Сумтящия чакал и Брата Койот всички вигвами преди изборите и ще напъхаш насила там в ръцете на всички нашите бюлетини, които трябва да пуснат в урните за нашите хора! Който не се съгласи, вземайте му скалпа! Йо-йо-йо!
- Йо-йо-йо! - поде отново множеството , отново мотивирано от уискито, изпратено им като предизборен материал от Големия Слухтящ Брат отвъд Голямата вода.
- Многоцветна лисица, и ти, Седящ Бизон, вие отговаряте за медийната кампания за изборите! - продължаваше да грачи Говорящият гарван. - Качете се на Предизборния чардак на най-голямото дърво и оттам излъчвайте с все гърло нашите медийни предизборни послания към електората! Колкото повече лъжи им обещавате, толкова по-добре! Най-много се лъже на лов, пред сватба и пред избори! Йо-йо-йо!
- Йо-йо-йо… - поде околността…”

Тук древният текст прекъсва поради дефект върху глинената плочка ,предизвикан от тежестта на тъщата.
Разчетени са само последните думи от предизборния репортаж на индианците от племето Беги: „…в този момент пристига скарата и бирата, поради което митингът се юрва натам”.
От това се вижда безспорно, заключават историците, разследвали древната плочка, че опре ли до бирата и скарата, то си остават същите предизборни рефлекси - и при индианците от Америка, и при “индианците” от европейските географски ширини …