КУКЛОВОДИ ПО НАШЕНСКИ

Любомир Духлински

Върви лъжец от село на село, та лъже. Върви след него брат му, та маже.
Българска народна приказка

Президентът Румен Радев заяви, че е бил първият излъган от „Продължаваме промяната” и ги обвини, че са откраднали надеждата на гражданите за истинска промяна.

Бившите му протежета Петков и Василев го обвиниха, че се е срещал редовно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. „Разбира се, че не!” - скочи като ужилен Радев и добави: „Това не е първата лъжа на Асен Василев. Бях първият излъган, когато се доверих на тези хора и сега плащам цената за своята доверчивост. Беше грешка, че изобщо дадох шанс и допуснах такива хора да откраднат надеждите ни за промяна. Една промяна, която българите очакваха отдавна, За съжаление, българите получиха лъжа. Ще надживеем тази шарлатания”, категоричен бе Румен Радев.

Асен Василев, който е по-приказливият от двамата харвардски мошеници, веднага реагира: „Господин Румен Радев е този, който каза: „Мутри, вън!”, а след това върна мутрите в управлението на страната. Вярно е - правителството на ГЕРБ беше отстранено, за да дойдат на негово място още по-големи лъжци”. И т.н. и т.н.

Взаимните обвинения нямат край. Само че кучето не е заровено там. Заровено е оттатък океана. Нека се върнем малко назад и да разгледаме теоретичната обосновка на големите лъжи.

Всички факти и данни описват в много малка степен действията на САЩ през последните десетилетия. Братският народ отдавна е прозрял една простичка истина - важното е да кажеш, че сестрата на някой е курва. Върви после доказвай обратното.
Като техни добри ученици, нашенците-управляващи внимателно слушат уроците за пропагандата и старателно си водят записки. А и често ходят на опреснителни курсове оттатък океана или на ул. „Козяк” когато нещата са спешни.

По въпроса за пропагандата и демагогията САЩ нямат равни на себе си в света. Под венеца на борбата за демокрация, свобода на мисълта и изразяването, свобода в пълния смисъл на думата, борба с терористи, агресори и диктатори, налагане на спазването на човешките права и на мира, Америка извършва толкова много зверства и дори военни престъпления, които трудно могат да бъдат описани. Каквото и да се случи, Вашингтон продължава нагло да налага своята теза.

А как се случва това? Директно - чрез послушковци в съответната страна, изцяло предани на „евроатлантическите ценности”, разбирай господари. А още по директно - чрез „четвъртата” власт. Собствениците на по-големите медийни групи в повечето държави са свързани с Америка или идейно, а най-вече финансово, по трети или четвърти начин и затова отразяват едностранчиво тяхната гледна точка.

В края на краищата янките затова хвърлят насам-натам по света над 80 милиарда долара. А знайно, че те не си харчат напразно парите. За независимост на средствата за масово осведомяване изобщо не може и да се говори. Който плаща - той поръчва музиката. И България не прави изключение.

Така „истините на Вашингтон” са налагани на хората по света, които малко по малко започват да вярват в това, което чуват и им се поднася всекидневно и по този начин те възприемат гледната точка на Америка, а тя продължава да води своите войни напълно необезпокоявано, дори под знака на героизма.

В световните медии и социалните мрежи наскоро бяха публикувани много списъци на войни, интервенции, окупации и военни операции, проведени от Съединените щати. Въпреки това, практически няма научни изследвания по темата, които в хронологичен ред, възоснова на историческите факти, биха отразили сравнително пълна картина.

Подобни изследвания са до известна степен антипропагандни по своята същност и затова не получават финансиране от Запад - нито от държавните, нито от частните спонсори.

Един от ентусиастите, захванали се с проблема, е д-р Золтан Гросман - професор по география в държавния колеж Evergreen State College в Олимпия, щата Вашингтон. Той е работил в началото на своята кариера като главен редактор на енциклопедията „Британика”. В резултат на дългогодишни изследвания на архивите този историк е съставил най-пълния списък на американските военни операции и интервенции за периода 1890-2014 г. Тези операции са 156! Резултат, който позволява на Съединените щати да бъдат вписани в книгата на рекордите на Гинес като най-агресивната страна, която е извършила най-голям брой чуждестранни интервенции.

Разбира се, зад агресиите на САЩ винаги са правата на човека, демокрацията, свободата на личността, заплаха за националните интереси и дрън-дрън, и дрън-дрън. А нещата са прости: целта на агресията е само една - територии, нефт, газ, суровини, пазари, евтина работна ръка. Няма друго. Другото е дъвка за наивници. Или параван, зад който да се прикрият всички местни мошеници.

Най-яркият пример за влиянието на пропагандата е скриването на нашите управници по темата Украйна зад гърба на „баце”. А щом той бафне, на нашите помияри по устата пяна избива. България също е част от страните, които наложиха санкции на Русия.

Защо? Ами видяла жабата, че подковават вола, че и тя вдигнала крак. Тук възниква любопитен въпрос - защо тогава при толкова „военни мероприятия” на Америка досега тя никога не е била обект на „наказание, на санкции” от останалите държави по какъвто и да било начин. САЩ умело използва методите на демонизирането, за да постига своите цели, които със сигурност не са налагането на мир и демокрация по целия свят, а единствено обслужване на интересите им.

В това се крие и обяснението за агресията, с която домораслите ни макиавелци се нахвърлят един върху друг. Не от желание да са полезни на България, а за да покажат колко са верни и колко добре са си научили уроците. Само че големият брат приема нашенските крамоли като боричкане на слугите и хич не го е еня поне да се прави на добричък батко.

Че на отвъдокеанските демократи въобще не им пука за нас много ясно се вижда от една случка, разиграла се наскоро с посланика ни в САЩ Георги Панайотов. В гневен пост във Facebook, той разказва как самолетна авиокомпания е отменила услуга в последния момент, а като причина е посочила това, че „България е част от Руската федерация”. За какво иде реч?

Дипломатът изпраща сина си в България за коледните празници. Момчето е само на 12 години. Пътува от Вашингтон, през Франкфурт. Георги Панайотов заявява, че желае синът му да има придружител, който да му помогне на немското летище. „Летището във Франкфурт е огромно. - Пише Георги Панайотов и продължава: - Услугата е платена и компанията я потвърждава”. В деня на заминаването авиокомпанията казва на посланика, че услугата за придружител е отменена, защото България е част от Руската федерация. „Не е виц, а действителен случай, който ми скъса нервите и травмира детето” - завършва поста си Георги Панайотов.

Какво повече да се каже по въпроса? То е ясно и без много приказки - такова е отношението на американските и европейските „братя” към България. Тръшкат ни врати наляво и надясно. Което не пречи на нашенците да си скъсват панталоните на коленете от плонжове в желанието си да са по, по, най! И затова когато се зароди нещо като спор между „водачите български” по какъвто и да е въпрос, това не е нищо повече от добре разиграна сценка на кукловоди. На които целта всъщност е една и съща - да са пета колона и авангард в унищожаването на България.

Василев разправя наляво и надясно как Борисов се срещал с Радев. Какъв грях! И защо да не се срещат? Има ли нещо по-нормално от това да се срещат държавния глава и шефа на най-голямата партия? Няма, разбира се. Само че тук отново има подмолен пласт - като какви се срещат? Като политически лидери, търсещи път за България през кризите или като кукловоди, които си сверяват записките от последните лекции.

В този ред на мисли нека се запитаме и друго - при наличие на всякакъв вид и род разузнавания, макар и доста окастрени, нима държавният глава не е знаел какви са Петков и Василев? Нима не е знаел, че Петков е с двойно гражданство? И какво излиза: че Радев или е наивник или е същия шарлатанин като протежетата си. Или по-скоро един от кукловодите. Знаел е, разбира се, какви „кадри” са му спуснати, но той като военен човек и натовски генерал, както неведнъж сам с гордост е подчертавал от кабинката на руския си самолет, чуква токове и тръгва да изпълнява задачата.

Да не забравяме, че именно президентът им даде на тия юнаци шанс за съществуване, а неблагодарниците после се обърнаха срещу него, вместо да му целуват ръка! Петков излъга, че не е канадски гражданин и подписа декларация с невярно съдържание, той е лъжец и измамник. Едно от най-смешните му начинания беше авиолинията София-Скопие, този проект показа колко не е наясно къде се намира. Нормални американски марионетки - Радев искаше да изгони едни мутри, за да ги смени със свои. Успя! Ала те престанаха да го слушат. Сега търси нови.

Радев имаше три години да подготви „Мутри, вън!” и той ги използва да назначи навсякъде, на всяко ниво на администрацията свои калинки. И за шаш на публиката накрая цвъкнаха още един „проект” - недоносчето на Стефан Янев. Само че се оказа, че все пак знаят какво правят - купиха си балами и баламите вкараха новата партийка в парламента. А тя, милата, каквото и да се случи в говорилнята, гъне врат и мънка: „ми не знам, ми ще видим, може би…” И на никой не му е ясно какво всъщност представлява тази формация - ляво, дясно, горе, долу. Е, щом е създадена все ще послужи за нещо. Ще видим - кукловодите обикновено гледат по-далече.

Защо ни трябва да правим избори? Думба-лумба един месец, после? Пак същите. Пак брак, скрап, прах - боклук. Нали всички повтарят едно и също. Понякога се сещам за някогашния ни премиер Жан Виденов. Виденов го предадоха и атакуваха всички - като лешояди върху него се нахвърли соросоидната пасмина, част от неговата БСП, другите партии, фондации, НПО-та и всякаква платена мародерска паплач, атакуваха го и руснаците заради отказа да им хариже за жълти стотинки газовия сектор, любимия ни демократичен Запад също се включи „достойно”.

Ако не с друго, поне осигури павета, за да бъде потрошен българския парламент. А Жан Виденов е единственият, който напусна политиката неопетнен, въпреки многобройните опити. Бил социалист? И какво от това? По-добре да си ясно разграничим, вместо като сегашните да си такъв, какъвто ти поръчат или пък ти е най-изгодно за далаверата. Нали виждате сега как слизат от пиедесталите последните няколко правителства - с чекмеджета със злато и пачки, с пищов да главата, нощем, тайничко.

И други, които така и не схванаха поне малко от малко за какво са избрани, а само се чудеха какво да подарят на сиромашкия Запад, какво да откраднат и да пропилеят. Че на всичкото отгоре и днес се натискат да оседлаят пак белия жребец. Хората с морал в политиката са рядкост, вярно е, но чак пък толкова да са голяма рядкост! Сигурно е така, просто не искаме да си го признаем, или не можем да си го признаем, или пък не смеем…

Спонсорите на далаверата са си същите - някои от тях дори вече са на първата банка в парламентарната зала. Отново се вихрят. Всъщност Хунтата е същата, само малко се преобразува. Някои изпаднаха зад борда, но на тяхно място веднага се появиха Янев и новата лява формация, която се заформя тези дни. Важното е парламентът да е нестабилен, правителството, което и да е то, да се клати. И Радев, с вид на влъхва, да ни облива с нищо незначещите си послания като това за Нова година. Олигарсите са същите! И кукловодите са си същите. Всичко си е по старому и животът ни е познат, прост и весел!

В интерес на истината Радев направи опит да си посипе главата с пепел. Жалва се като прелъстена мома. Все пак, с какво точно харвардските измамници го впечатлиха преди година и нещо, защото тогава говореше колко са кадърни и ги хвалеше до небето, а се оказаха тотални идиоти, които нямат чувство за мярка и морал, никакъв ориентир за добро и зло, за истина и лъжа. Видяхме какви поразии направиха за 7 месеца, а представяте ли си какво ще е за цял мандат!

Накратко ПП са индивиди с тежки психически проблеми, на които им беше дадена цялата държава на изполица! При сегашния си мандат за съставяне на правителство ПП предложиха такава формация, че да ти настръхне косата. Особено впечатляващ беше кандидатът за министър-председател. Той, горкият, едва ли е съвсем наясно за какво става дума и какво ще трябва да върши. По погледа му личи. Не беше ли по-добре да се спрат на кадърен психиатър, който да може да различава психично болните, за да ги държи далеч от властта!

Вече много станаха активните мероприятия на американското посолство, за да се крепят техните протежета на власт в България. Че и Радев вече се обърка от коя страна духа вятъра. Ама нали пусто все се надяваме един ден цялата весела евроатлантическа дружинка да си получи заслуженото. Макар че събитията от последните 30 години да сочат, че това едва ли ще стане.

Всички ние плащаме скъпо и прескъпо цената на експериментите. Президентът може би тайно си поплаква вечер за това как тези измамници първо него го били излъгали, но тази цена остава скрита за нас. Думите „беше грешка, че изобщо допуснах такива хора” са дъвка за лековерници, те нямат ценова съотносимост към причиненото на милата ни Родина.

Всяко ново правителство, всяка нова формация, която се завихря днес, е пълна катастрофа, тотален провал и абсолютна авантюра. Не ви ли се струва понякога, че Борисов все повече започва да се трансформира в очите ни на един готин чичка, е, глуповатичък, но пък народен човек.

Нашия народ го тресе страхотна амнезия - бързо го обхваща и го държи дълго. За колко много зулуми вече никой не се сеща, поне да ги напомни - то е ясно, че до правосъдие няма да стигнат. Ако не от Костовите времена, то поне за последните няколко години.

Всички сега нападат Борисов, упражняват с него тъпия си хумор. Нима са забравили, че проблема не е в Боко, Киро, Цако, Мако, Дако? Другаде е заровено кучето, другаде е отговорът на всички безумни решения както на Радев, така и на Боко, а и на доста други! Можеше поне да помолим обитателката на ул. „Козяк”: „Високоуважаема госпожо, много молим да ни предложите някой друг. Не е нужно да е голям професионалист с висок морал, но поне да е малко по-нормален!”

Всички рано-рано разбраха що за стока са харвардските лъжци. Желанието за промяна понякога ни подвежда и правим грешен избор, но нали казват, че човек се учи от грешките си. Защо ние за 33 години на нищо не се научихме? И защо решихме, че понеже Борисов и за чеп на бъчва за зеле не става, алтернативата на харвардските лъжци ще бъде по-приемлива към онзи момент. И те се оказаха мошеници. Всъщност те се оказаха поредния випуск, обучаван където трябва и на каквото трябва.

Президентът поне имаше доблестта да си признае грешката с „променливите” величини. Дали искрено, дали защото така му е по-изгодно - кой знае. За „промяната” гласуваха от чужбина доста хора, които отдавна не са българи, а заедно с тях родителите и бабите им в България от солидарност. И какво се получи - с алтернативата опитахме да си измием лицето. Само че с кална вода.

Сега предстои връчването на трети мандат за съставяне на правителство. Защо? Какво ще се постигне след него? Ако величините А, В и С не стигат до съгласие, защото съгласие между орел, рак и щука не може да има, пренареждането на величините във формация В, С, А до какво ще доведе?

Отново до губене на време, отново до преливане от пусто в празно. И какво от това - заплатата си върви, благините, свързани с депутатството също… Чичо ли? Чичо кучета го яли - да беше мислил по-рано.

Отново първата цел е да бъде предадено доверието на народа ни. А на този оглупял от амнезия народ не му ли увря най-после кратуната: „Един път предател - винаги предател”.