ХОРАТА, КОИТО СА НА УВАЖЕНИЕ

Денчо Владимиров

БАЩАТА: Митко, какво пишеш?

МИТКО, третокласник: Госпожа Джокондова ни даде за домашно да напишем свободно интерпретативно съчинение на тема „Хората, които са на уважение в нашия блок”.

БАЩАТА: Хм… Я да видим какво си написал… Ха, чакай, какво си написал, бе? Какви са тези дето си ги наредил?

МИТКО: Ами написал съм, тате, имената на хора, които са на уважение в нашия жилищен блок: дядо Георги от третия етаж, дядо Петко от петия, баба Мария от първия етаж… Те са на голямо уважение…

БАЩАТА: Абе какво уважение, бе - някакви си пенсионери! Хората, които са на уважение в нашия блок са господин Петров, дето работи в областната управа, госпожа Стоянова дето е от Общината, в търговията, онзи чичко с мустаците от третия етаж, дето скоро се нанесе, не му знам името, ама и той е някакъв началник… Знаеш ли къде ще му се отвори парашутът, може в някое министерство да кацне след изборите… Пиши и Сиси, искам да кажа госпожица Сийка…

МИТКО: Знам я, тате, дето онзи ден ни дойде на гости, докато мама бе на село при баба и дядо…

БАЩАТА: Пиши я и нея, тя е от данъчното, попълвахме заедно два часа една данъчна декларация за доходите ми…

МИТКО: Ами, тате, господин Хризантемов, учителят от десетия етаж? Да го задраскам ли? За него ти нищо не каза… Той май не е на уважение?

БАЩАТА: Как така ще го задраскаш, бе? Ти луд ли си? Щял да задраска учителя Хризантемов!!! Не бил на уважение!!! Как няма да не е на уважение, бе, сине, - та нали единият му син има чейнджбюро, другият е шеф на охранителна фирма, а дъщеря му върти търговия с някакви араби и всяка година си сменя колата пред блока. Хайде, пиши си домашното и си опичай ума по-добре!