„ТРОЙНАТА НИШКА“ ИЛИ ТРОЙНО УСУКАНИЯТ ВЪЗЕЛ НА ЖИВОТА

Иван Д. Христов

Писателят Васил Лазаров е автор на романите: „Калоян Боговенчаният”, „Звънът на камбаните”, „Крайъгълен камък” и „Парадоксът на любовта”. Той е съучредител и изпълнителен директор на Асоциация за насърчаване на християнското слово „Емпирей”. Пръв председател на сдружение на писателите - Самоков.

Призванието да си писател е съдба и отговорност. Нужен е талант, но и характер не само да се утвърждава и развиваш, но и да създаваш значими книги и спечелиш читателската обич.

Васил Лазаров е орисан с тези качества. Това доказва и с романа си „Тройната нишка” / Изд. „Лексикон”, 2022 г. /.

Това е роман, в който читателите ще почувстват обсебващата сила, емоционалното и духовно съпричастие към неговото вълнуващо творчество.

Верен на своя стил авторът в „Тройната нишка” умело преплита в интригуващата фабула - разнищваща се тайна, динамични обрати, финансови възходи и падения, както и сложните отношения между героите в романа.

В книгата има доста екшън, постоянно надвиснала над героя опасност спиращо дъха преследване, динамика в развитието на сюжета.

Според литературоведът Калин Михайлов - „Тройната нишка” на В. Лазаров се опитва да възстанови онази загубена конфликтност в романа, за която жали Мориак в края на двадесетте години на миналия век и която прави възможно романът да бъде роман - драма. Роман, в който от преодолените конфликти се ражда една по - цялостна зряла и отговорна за себе си и другия човешка личност”.

В литературната си оценка за романа Иван Момчев пък споделя: „Притежаващ белезите на трилър, романът е наситен с живи описания и приковава читателския интерес. Освен, че е увлекателен, той поражда въпроси - както отколешни, непреходни и екзистенциални, особено значими в контекста на проблемите, пред които е изправен съвременният човек”.

Романът на Васил Лазаров е интригуващо четиво, в което се преплитат човешки съдби, драматични обрати, любов. Повествованието в „Тройната нишка” е посветено на българския предприемач в началото на демократичния преход у нас.

Притиснат от обстоятелствата главния герой Камен е принуден да напусне страната. Спомените, ретроспекцията на миналото го преследват навсякъде. Той често се намира на границата на живота и смъртта.

Авторът описва задълбочено и правдиво душевният свят на главния герой, обрекъл се на принудително скиталчество и изгнание в Западна Европа. Той има незавидната участ на мултимилионер и бездомник едновременно.

Причината е страхът от преследване и отмъщение от страна на престъпни среди от Русия, които превеждат и перат пари в банковата му сметка - милиони левове във валута с уговорка да върне обратно по-голяма част от сумата.

Камен, воден не от алчност, а за да се разграничи от престъпното деяние, в което е въвлечен не им връща нито лев.

Скитайки из Европа съдбата го среща и с просяка - пияница Жулиен, с когото героят се сближава и използва, за да прикрие самоличността си.

Верен на своя стил авторът и в този роман е заложил на динамично развиващ се сюжет и увлекателна фабула в центъра, на която са човешките взаимоотношения, вътрешната борба на героите, притиснати от обстоятелствата и преследвани от миналото. Често срещаните обрати и интригуващи реални ситуации, подсилват драматизма в романа.

Бягството на Камен го свързва с тайна, която го преследва, а случайната среща с чаровната Олисия се оказва плодоносна и за двамата. Красавицата с огнен темперамент също изживява трудни моменти. Тя е суетна и артистична, способна на всичко, но не и да прави компромиси с принципите си.

Воден от импулсивни действия и противоречиви чувства Камен не се интересува дали околните одобряват постъпките му. Съдбата е решила двамата с Олисия да се спасят взаимно, впускайки се в един непознат и зашеметяващ свят - Лион, Монпелие, Гренобъл, Марсилия, Кан. Редуват се сцени на мизерия и разкош - такъв е декорът на тази драма.

Сюжетът на романа проследява живота на главните герои. Камен успява да се снабди с фалшиви документи за самоличност под името Анатолий. Олисия, която е с украинско потекло, преди да се превърне в преследвана личност работи като танцьорка в заведение.

Обстоятелствата е принуждават да счупи ваза в главата на работодателя си Аришел, който се опитва да я изнасили в квартирата си.

С напредването на повествованието фабулата все повече се обогатява със събития, проблеми, любовни драми , нравствени и психологически трусове. „Тройната нишка” се отличава с вглъбен реализъм и прозорливост. Живописен е и начинът на изграждане на персонажите в романа.

Авторът умело използва християнски мотиви, за да разкрие духовното прераждане на Камен: „С времето започнаха да се променят мислите му, характерът и поведението. Героят, стига до прозрението, че „християнството извежда хората от полето на егоизма и го издига на пътя на любовта и добротата”.

Подбуден от мъдрия съвет на съседа си по местоживеене в Кан - Федерик Волоа, той решава да използва християнската вяра като стратегия, за да преодолее ревността към втората си съпруга Олисия. Първият брак му се проваля заради изневеряващата му с брат му Орлин съпруга.

Коя е „третата нишка” в Романа? Това според писателя е Божието присъствие, Светия дух - любовта, която свързва завинаги съдбите и живота на двама души. Федерик Волоа изповядва пред Камен: „На съпрузите, които се обичат им е необходимо още нещо. Трябва им „третата нишка”, която да свърже техните сърца завинаги”.

Доброто и злото са вътре в човека. От неговата воля зависи кое ще предпочете да съпровожда дните и делата му . От този съдбовен избор зависи дали ще живее в мир със себе си и околния свят, дали ще е независим или ще бъде в плена на духовните си страдания.

Камен и Олисия са предопределени от съдбата не само да се спасят, но и да се влюбят. Сходната участ на бегълци ги сплотява: „Когато низ от чисти случайности тласкат двама души един към друг, те несъзнателно усещат, че тяхната любов е предопределена и благословена от Божията воля, така че да ги свърже неразделно”.

След поредица от вълнуващи обрати действието се пренася на Лазурния бряг в един зашеметяващ лъскав свят. Героите са преминали успешно изпитанията да опазят телата си, сега им предстои да опазят душите си. Те осъзнават, че вече не е достатъчна само любовта между двамата. Нужна е „третата нишка”, която да им донесе истинска неуязвимост.

Авторът не идеализира своите герои, а изгражда реални и достоверни образи със своите човешки грешки и слабости.

Присъствието на второстепенните герои в романа като Орлин, Жулиен, Аришел, Федерик Волоа и други допълват и до обогатяват образите на главните герои, осъществят съществени белези на времето и мястото на действието, засищат съдържанието с интересни случки и събития.

Цялата сложна и драматична история е пресътворена с подходящи художествени средства, емоционално, увлекателно и въздействащо.

Писателят Васил Лазаров е четивен автор, който умее да разказва и задържа вниманието на читателя, кара го да съпреживява и го прави съпричастен към проблемите и сложните съдби на своите герои.

След драматични житейски повратности съдбата успява да наложи главният герой Камен като един от най-търсените строители в Кан.

Той притежава всички материални облаги, но идва съдбовния момент, когато е изправен пред дилемата дали да се освободи от всичко постигнато до момента в името на любовта си към Олисия.

В развитието на действието в романа, „третата нишка” се превръща в метафора на неговото заглавие. Тя ни препраща към старозаветната мъдрост, свързана с тайнството на брака.

За Камен и Олисия „третата нишка” се оказва не само библейска мъдрост за семейно щастие, но и житейска реалност.

„Тройната нишка” е вълнуващ роман за любовта , която идва да ни промени и само от нашата свободна воля и избор зависи дали ще ни възвиси или погуби. Чрез нравствено преобразения образ на главния герой и неговата участ, авторът отправя своите хуманни послания към читателя.

Героят в романа „Тройната нишка” преминава през много изпитания, докато прогледне за духовната същност на живота, чиито смисъл е човек да изпита удовлетвореността от това да служи за добруването и щастието на другите, да осъзнае, че смисълът на човешкото съществуване е да оставиш зад себе си любов, доброта и хуманизъм.

Отвореният финал оставя читателя сам да потърси отговорите на тези и още много други екзистенциални въпроси , които романът поставя.