ЩЕ СЕ ПОСТАВЯТ ЛИ САРКОФAЗИ НА ЕГИПЕТСКИТЕ ПИРАМИДИ?

Денчо Владимиров

Четох преди време в “Дума” предложение на някакъв софийски архитект, който искаше да постави стъклен саркофаг на Паметника на Съветската армия в София!

По тази логика саркофази могат да се надянат и на Альоша в Пловдив, пък и на всички паметници, свързани с Русия и армията освободителка на света от нацизма?

Всъщност идеята не е никак нова - още през истеричните 90-те години пловдивски скулптор искаше да сътвори стъклен похлупак над Альоша, защото като станел сутрин и погледнел към Бунарджика и виждал там паметника, му се разваляло настроението.

Скулпторът бе забравил целево за минали години от биографията си, когато не излизаше от стаите на партийните секретари на окръжни и градски партийни комитети в този и други градове, оставяйки на бюрата на големите началници като дар мраморни поставки-писалища за химикали и бележки и си излизаше с поръчки за една или друга скулптурна партийна халтура…

Но, което е най-абсурдно като подсилващ аргумент в тази „нова идея” на софийския архитект е, че така, със захлупването под зелен стъклен саркофаг, щял да се опази паметникът на Съветската армия от въздействието на …околната среда, от газове, киселинни дъждове и прочие вредности!

Пък и вътре, в пространството на захлупения паметник и наоколо, щял да се създаде приятен комфорт с облагородена нова околна среда и инфраструктура.

Само дето не е включил в концепцията си архитектът и създаването в захлупеното пространство и на верига заведения „Под паметника” магазинчета за продажби на кинкалерия и галантерия със сувенири Маша и Мечокът и танцова площадка за казачок.

Що пара и комисионни ще изскочат от цялата тази работа, а?! В софийски, а и в общонационален мащаб! Както би казал някой днешен изпращял като ряпа демократ отчаяно: „Абе вдигал този български народ паметници на съветските и руски войници, че чак се забравил!” Но ето, че и пари могат да изскочат и от тази тоталитарна даденост!?

А по логиката на архитекта може да започнем да се движим и ние, хората, индивидуално в персонални естетични стъклени саркофази и така да се опазим в градовете да дишаме денонощно прах и отровни газове, да ни поливат киселинни дъждове и други вредности, срещу които от над тридесет години не намират левове за защита, но се намират бързешката милиарди долари за американски самолети на хартия с последващи вдигания на цени на ток, парно, газ, данъци, хляб, сирене, мляко и глоби…

Та, предложението на господин архитекта в този му вид ми се вижда като някаква нещастна модификация на стари мераци по премахването на емлематичните за градове в страната ни паметници от миналото, свързани с епопеята от борбата на света с фашизма.

Откажете се от тия мераци, господа! Намирате се в България, където народът още не е загубил усещането за чест и признателност към освободителите си руски и съветски!

Впрочем нещастната си идея за поставяне на паметници и монументи под саркофази с цел и опазването им от вредностите на околната среда, архитектът може да представи на вниманието и на света - да захлупи със саркофази и Статуята на свободата, и Айфеловата кула, и кулата в Пиза, а защо не и египетските пирамиди…