ЕХ, МЛАДОСТ, МЛАДОСТ

Стефан Брезински

Писмо на проф. Стефан Брезински до Иван Енчев

Драги Енчев,
Ето това е! Добрата стара българска поща пак ни е на помощ!
Три дни се опитвам да се свържа с тебе по личния ти телефон, който получих от стария кмет на град Златарица Стефан Добрев. Не ще и не ще! Отговаря ми някаква дама, че ще предадат за обаждането. Ами като предадат, какво ме топли, като не можем да се чуем.
Наскоро Стефан Добрев ми изпрати твоята книга „Злато и чакъл” и ми разбичка спомените за всичко познато от моята родна Златарица. Същото се беше случило и с книгата ти „Край Бързица”, която преди време ми беше подарил пак Добрев. И в нея сякаш възкръсваше моето детство. А ето че сега отново родният край ме развълнува чрез „Злато и чакъл”!
Ти пишеш за събития освен в Златарица и близките селища, а и за село Дрента в най-западния край на Търновска област. Там аз съм бил учител през 1949 година. Тогава бях на 17 години, а учениците и ученичките ми - на 15. Докато селските ергени ходеха по други места, някои моми се закачаха с мене, но моя милост, тогава не разбирах нищо от народния бит, макар че една местна красавица направи специална седянка заради мене.
През зимата организирах „театро” с пиесата „Хан Татар” в читалището. А без даскала нямаше и кой да гримира „артистите”.
Ех, младост, младост!..
Тогава една ученичка ме дърпаше за пеша и ми съобщаваше, че трябвало да ида у дома й, защото там е „специалният” грим, и „кака каза да отидеш ти”. Боже, Боже - младо и глупаво!..
Ето към какви младежки спомени ме завръщат твоите книги.
Ти най-достоверно и убедително пресъздаваш живота в родния ми край по онова време. Възхищавам се на твоето творческо умение да разказваш за събития и случки от времена, когато още не си бил роден, или си бил невръстно дете. Освен това не си от Златарица. Ти познаваш до най-малките подробности народния бит с неговите традиции. Владееш изключително богата и разнообразна речникова палитра. Диалогът ти е прецизиран. Затрогващи са лирическите природни картини, които винаги дообогатяват сюжетното действие и психологията на героите.

Между другото, ти си може би единственият студент от Златаришкия край, който не ме е търсил за някаква помощ, докато бях в Софийския университет. Ако искаш, можеш да ми се обадиш на моя телефон: 088 798 /…., да се чуем, пък и да ми гостуваш вкъщи, за да се запознаем лично.

Стефан Брезински
26. Х. 2015

Ако имаш възможност, изпрати ми романа „Кървав пелин”, за който съм чувал добри отзиви. Ще ти бъда благодарен.

P.S. Ако ти е кеф - приложи ми и един брой от вашия хасковски вестник, надявам се с твой материал. С.Б.