ПОВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ: НАЦИОНАЛНИ КУЛТУРНИ ПРАЗНИЦИ „АЛБЕНА”

Петър Андасаров

Ако трябва да сме точни - те са вече 22 с кратка пауза в началните години. По своята същност те наподобяват някогашните литературни десанти, но без своята помпозна представителност и без организирано присъствие на хората в срещите им с изтъкнати творци.

Идеята е лично на издателя - директор на най-мощното, най-родолюбивото и професионално издателство „Захарий Стоянов” - чл.-кор. Иван Гранитски.

И съвсем естествено в първите рейдове с посещения в градове в крайморието и североизточна България участват най-значими автори със свои книги, носещи емблематичната марка на издателството.

Имената им са между най-известните сред възрастните читатели и сред децата: Валери Петров, Николай Хайтов, Йордан Радичков, Павел Матев, Любомир Левчев, Леда Милева, акад. Антон Дончев, Лиляна Стефанова, Найден Вълчев, Евтим Евтимов, Никола Инджов, Андрей Андреев, Мичо Минчев, Тодор Коруев и много други творци на словото.

Както и академиците Благовест Сендов, Константин Косев, Георги Марков, Васил Гюзелев; член-кореспондентите Васил Николов, Васил Проданов и професорите Андрей Пантев, Ивайло Мирчев, Чавдар Добрев, Симеон Янев, Любомир Халачев…

С тях са и изтъкнати художници, актьори и музиканти. Така година след година празниците, вече с наименование „Албена”, заради стряхата, под която ги приютява този гигант - туристически комплекс, стават все по-популярни и необходими за жадните за духовна светлина в бездуховната наша тъма, в градовете и селата с историческа слава. С други думи празниците стават традиционни.

Сега им е необходимо по-мащабно съсредоточие и подкрепа на видни национални институции, за да стигнат своя истински блясък.

И понеже във всички досегашни групи участниците са известни и уважавани творци на българското слово към организационните усилия на издателство „Захарий Стоянов” се присъедини и Съюзът на българските писатели.

Тази година в поредните празници „Албена” - 2020″ участници бяха Боян Ангелов, председател на СБП, представен с книгите си „Реставрация на обелиска” и „Марин Дринов”, проф. Стоян Райчевски с „Крайовската спогодба. Между прагматизма и емоциите”, и „Даме Груев”, Атанас Звездинов с „Баснописецът”, „Брани недобрани”, и „Звездност”, Петър Андасаров с книгите си „Сълзи, в които се оглежда слънцето” и „Защото съм такъв”, Иван Гранитски със „Залмоксис”, „Омайниче и бръмбазъче” и „Баща на вечността”, Панко Анчев с „Идеите в литературния процес” и „Непрочетеният Захарий Стояно” и Любомир Котев с „Романът на Захарий”, „Ден днешен” и „Махалата”.

В най-интересната среща с изключително интелектуално присъствие в галерия „Тереза Зиковска” - гр. Варна взеха участие и отец Дончо Александров, който сподели откровения в книгата си „Жажда за вяра” и Димитър Калев, представяйки свои стихове. И двамата също са автори на издателство „Захарий Стоянов”.

С внимание и любов бе посрещнат популярният музикант - изпълнител и композитор Хайгашот Агасян, а в последния ден от празниците във Варненската галерия „Ларго” директорът на издателство „Захарий Стоянов” Иван Гранитски откри изложбата на талантливия художник Владимир Пенев.

Участници в групата присъстваха на освещаването на църковния храм „Свети Николай Мирликийски” във Военноморското училище „Никола Вапцаров” от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

Витражите в храма са творческо дело на оригиналния художник Жорж Трак, който получи поздрави и признание за своето дарование от ценители на това изкуство. Тук бе и племенницата на патрона на училището поетесата Мая Вапцарова.

Разбира се, че бяха интересни и вълнуващи срещите и литературните четения в градовете Разград, Смядово и Шумен, в Каварна, Генерал Тошево и Добрич. В село Спасово и в градчето Кардам кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров откри обновените сгради на двете читалища. Във фоайето на „Отец Паисий” до думите на Хилендарския монах бяха изписани четирите стиха от едноименното стихотворение на участника в групата Атанас Звездинов:

Запя камбана. Пламна знаме.
И се роди един светец.
Светец ли? Нещо по-голямо -
на цял един народ Отец.

Иван Гранитски и Боян Ангелов честитиха обновената читалищна сграда „Пробуда”, а самодейци от Кардам изпълниха празнична програма.

Крайно интересна бе премиерата на една от най-новите книги на издателство „Захарий Стоянов” - „Сянката на петнистия кон” от Енчо Господинов в салона на библиотеката „Дора Габе” на гр. Добрич.

За нея говориха директорът на издателството и автора на книгата, а мнозина от присъстващите - негови съученици, състуденти, колеги и приятели изрекоха сърдечни думи за книгата и за нейния създател.

След това бе представена и книгата на Стоян Райчевски „Крайовската спогодба. Между прагматизма и емоциите”.

Не само кметът на Генерал Тошево уважи с личното си присъствие тазгодишните културни празници на издателство „Захарий Стоянов” и изрази вярата си, че те ще растат през годините и ще стават все по-необходими за духовния живот на хората.

Това сториха и кметовете на Разград Денчо Бояджиев и на гр. Шумен Любомир Христов.

Венец на тези празнични и делови срещи бе постигнатото споразумение между кмета на Разград Денчо Бояджиев и председателя на СБП Боян Ангелов за учредяването на националната литературна награда на името на големия български писател Антон Страшимиров.

Преди да отпътуват за своите домове участниците от Столицата посетиха къщата-музей на Захарий Стоянов и гостуваха на своя колега Любомир Котев в село Медвен.