Общество

МАКЕДОНСКИ Е ГОРДО ИМЕ И ЗВУК

Добрина Симова
/Ученически бисери за “Немили - недраги” - Иван Вазов. Из учителския бележник/
Хъшовете живеят много безгрижно и модно в Румъния - играят на карти, пият кафе, а когато няма, сърбат кисело винце и рядка бобена чорба.

{Още»}

 
КАК ПРЕМИНА 66 КОНГРЕС НА UMEM

Златимир Коларов

В периода 13-17-ти септември 2023 г. в гр. Крема-Италия се състоя 66-ият конгрес на UMEM (Международен съюз на писателите лекари) с 52 участници от България, Германия, Еквадор, Италия, Полша, Португалия и Франция.

{Още»}

 
ХЕЙ, НА КОЛКО СИ ГОДИНИ?

Георги Н. Николов
Неотдавна медийният свят у нас тиражира новината, че 19-годишно момче е загинало на изоставен обект, правейки си опасно селфи. Бяха изнесени и други, по-ранни факти за подобни нелепи случаи.

{Още»}

 
ПОВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ: НАЦИОНАЛНИ КУЛТУРНИ ПРАЗНИЦИ „АЛБЕНА”

Петър Андасаров
Ако трябва да сме точни - те са вече 22 с кратка пауза в началните години. По своята същност те наподобяват някогашните литературни десанти, но без своята помпозна представителност и без организирано присъствие на хората в срещите им с изтъкнати творци.

{Още»}

 
ХУБАВА СТРАНА, АМА…БЪЛГАРСКА!

Георги Н. Николов
Един виден държавен чиновник у нас, дето седне, дето стане /включително от клозетна чиния/, държи реч за модерната държава.

{Още»}

 
НАРОДНИ БУДИТЕЛИ И ПРОЧИЕ НАИВНИ ГЛУПИТЕЛИ…

Георги Н. Николов
Празникът на народните будители, както впрочем и други изконно наши дати от календара, се радва на две неща.

{Още»}

 
„НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ, ЩО НЕ ГАСНЕ…“

Георги Н. Николов
С досада и недоумение прочетох във вестник „24 часа” интервюто на Мариана Костова с Марин Георгиев от 17 октомври т.г. под заглавие „Кой води хорото”.

{Още»}

 
„МИРОТВОРЕЦ” ИДВА ЗА ПИСАТЕЛИТЕ?

Прес-служба на Съюза на писателите на Русия
превод: Литературен свят

Печално известният сайт на войнстващите украинскии националисти «Миротворец» е включил в своите списъци Председателя на Съюза на писателите на Русия Николай Иванов.

{Още»}

 
ПОД ДОЙРЕНСКА ЛОЗНИЦА

Мариана Хитова, кмет на Дойренци
(творческо и културно сдружение вдъхва вяра в жизнеността на българското село)
Преди четири години в село Дойренци, в дома на писателя Атанас Маринов-Атман под раззелена лозница се състоя среща на проф. Банко П. Банков с писатели и културни дейци от осъмското поречие.

{Още»}

 
БЪЛГАРСКАТА МЛАДЕЖ? А-А, ДА – БЪЛГАРСКАТА МЛАДЕЖ…

Георги Н. Николов
От „вододелната” 1989 г. и в трите десетилетия след нея страната ни придоби очебийно жалък граждански облик. Зейна бездната между бедни и богати. Взеха да се пръкват нови и нови олигарси.

{Още»}

 
В ЗДРАЧА НА ЛИТЕРАТУРНОТО ПРОБУЖДАНЕ…

Георги Н. Николов
Вече три десетилетия след 1989 г. българската държава, дивашки грабена от олигарси, нечистоплътни политици и чиновници-феодали, се намира в дъното на всякакви класации и изследвания.

{Още»}

 
ПЪТИЩА ЗА НИКЪДЕ…

Георги Н. Николов
В последните месеци България прилича на кипяща тенджера под налягане, капакът на която ще изхвърчи всеки момент. Причините са очевидни, отдавна известни и системно загърбвани под благовидни предлози.

{Още»}

 
„ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ!..“

Георги Н. Николов
На фона на жаркото нашенско лято се роди нова причудлива идея - държавата чрез своята Агенция за българите в чужбина ще праща писма на емигрантите ни с покана отново да се завърнат по родните огнища.

{Още»}

 
„ТИ ЛИ СИ, МАЛЕ, ТЪЙ ЖАЛНО ПЕЛА?”

Георги Н. Николов
България предаде щафетата на европредседателството на Австрия и част от висшите ни управленци се отдадоха на нездравословна радост.

{Още»}

 
ПИСНА ВИ ОТ НАС? И НА НАС ОТ ВАС…

Георги Н. Николов
Българското европредседателство постепенно залязва, озвучено от гръмки политически хвалби, бандитски престрелки и смутено полицейско кудкудякане. Страната бе превърната в Потьомкинско село - с красива фасада за пред чужденците и с грозни реалности зад нея, за „обикновените” хора.

{Още»}

 
НЕПУКИЗЪМ КУКА ОТ МЕДИЙНА БУКА…

Георги Н. Николов
Eвропредседателството ни, скъпи граждани и милички бабички, се насища с все по-гърбави изцепки. Не секват протестите на всякакви наивници под глухите уши на родното правителство. То инвалиди ли не щеш, затворнически надзиратели ли, или измамени работници, в компанията на майки с болни деца и вечните пенсионери.

{Още»}

 
ПРЕД МРАЧНАТА СЕРГИЯ НА ПАНДОРА…

Георги Н. Николов
В последно време у нас се случват вълнуващи събития, разнообразяващи скучното ежедневие. Защото не е новина, че и в качеството си на „европейци”, и на рунтави балканци, все сме си ние: най-ниско платени, но най-корумпирани.

{Още»}

 
ПОЛИТИК ВЛАЧИ, ДИРЯ НЯМА…

Георги Н. Николов
В „Помагало на българския парламентарист” четем следните бамбашка указания:
„Винаги мисли само за себе си и за търбуха си. Никога не прави нищо, ако нямаш тлъст келепир.

{Още»}

 
СМЕШЕН ПЛАЧ!..

Георги Н. Николов
Всъщност, с тези редове не се връщам към творчеството на безсмъртния Ботев, а към вечната борба на доброто със злото. Която вдига пушилка и в българския духовен живот, раздухвана от „принципни” съображения и уж нематериални мераци.

{Още»}

 
ПРАВО НА ОТГОВОР

Боян Ангелов
Председател на Съюза на българските писатели
Прочетох материала на Михаил Неделчев „Памет за Иван Пейчев”, публикуван в сайта kultura.bg. Направи ми впечатление, че тези нападки към Съюза на българските писатели и към неговия председател нямат нищо общо с българската култура.

{Още»}

 
ДЕМОКРАЦИЯ –МАЙМУНИЗАЦИЯ

Георги Н. Николов
Коледните празници чукат на вратата и на преден план изплуват хубавите новинарски теми. Сред тях - колко българи ще отпиват искрящо шампанско из екзотични дестинации на гърба на географията.

{Още»}

 
КЛИК ОТ ДРИПАВОТО ЕЛДОРАДО…

Георги Н. Николов
Над България се носи мощен тътен - от какво? Не са салюти от радост, че някоя реформа е мръднала с педя напред. Такъв късмет липсва дори в мокрите ни сънища, оставащи временно безплатни. Нито, о чудо на чудесата, заради пациент на здравно заведение.

{Още»}

 
ДЕНЯТ НА БУДИТЕЛИТЕ И ДОСТОЙНСТВОТО НА ТВОРЦИТЕ В ПЛЕВЕН

Лалка Павлова
На 1 ноември 2017 г., в ХГ „Дарение Светлин Русев”, Дружеството на писателите в Плевен организира традиционното връчване на годишните литературни награди на Сдружението в различните жанрове - поезия (Люлин Занов), белетристика (Иван Стефанов), литературна критика (Лалка Павлова), преводи (Витка Витанова), хумор (Марин Петракиев - посмъртно) и голямата награда за цялостно творчество (Албена Декова).

{Още»}

 
ОЛЕ, НЕРАЗСУДНОСТ БОЛГАРСКАЯ И ГОЛЯМАЯ ГЛУПАВИНА…

Георги Н. Николов
Заглавието всъщност е прозрение на Софроний Врачански, родено в далечната 1802 г. За жалост, то важи с пълна сила и днес, на първо място - за удивителната ни обществена несговорчивост.

{Още»}

 
ПАТРИОТИ, МАФИОТИ И БРЪМБАР, КАЦНАЛ НА ТРЪНКА…

Георги Н. Николов
„Оле, неразсудност болгарская и голямая глупавина” - Софроний Врачански
На 22 септември отново отбелязахме Деня на българската независимост, станала вече на 109 години. Дата важна, знаменателна и възраждаща за света правото на съществуване за една от най-старите държави в Европа.

{Още»}

 
ЖАБАТА Е ЗЕЛЕНА, ГЛУПАВИЯТ – ГЛУПАВ…

Георги Н. Николов
Датата 11-ти септември бе отбелязана в САЩ и в целия прогресивен свят с масово преклонение пред паметта на жертвите и с готовност, в името на цивилизацията и прогреса, варварският терористичен акт никога да не се повтори…

{Още»}

 
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ - ПЛЕВЕН

До
Председателя на ОбС - Плевен
Кмета на Община - Плевен
Председателя на Общинската
комисия по култура
и вероизповедания
Началник отдел “Култура”

{Още»}

 
ЮБИЛЕЙ НА ДРУЖЕСТВОТО НА КРАЕВЕДИТЕ В МОНТАНА

Стефан П. Стефанов, председател
на Дружество на краеведите в Монтана
На 24 юни 2017 г. се навършиха 25 години от създаването на Дружеството на краеведите в Монтана като клон на Съюза на краеведите в България (СКБ) със седалище във В. Търново (първоначално седалището бе в София).

{Още»}

 
НЕДОСТОЙНО ЕСТ!..

Георги Н. Николов
И поредната, 141-ва годишнина от избухването на Априлското въстание, се превърна в беден роднина. Уж канен, уж чакан с нетърпение, но когато застане на прага, гледаме да го скрием в килера.

{Още»}

 
ДА РОБУВАШ НА ИНАТ…

Георги Н. Николов
Неотдавна в Скопския парламент плющяха здрави македонски шамари. Причината е ясна - тежката политическа и икономическа криза в страната, липсата на здраво правителство и всичко останало, произтичащо от проблемите по върховете.

{Още»}

 
ТРЪГНАЛА БАБА ЗА КРУШИ С МНОГОПАРТИЙНИ БОТУШИ…

Георги Н. Николов
Идеята на ЕС обединените в рамките му държави да тръгнат на две скорости и да бъдат в две групи, отприщи у нас радостно оживление. Сбъдна се дългото ни очакване България да е в групата на бавноразвиващите се страни, при това на последно място.

{Още»}

 
СПОДЕЛЕНО ПОД КРИВАТА КРУША…

Георги Н. Николов
Кой песимист твърди, че в наше време чудеса не стават? Стават, и то добри. Едно от последните засега бе свързано с продажбата на реакторите за Белене.

{Още»}

 
КРИВО ДЪРВО СЕ ОПРАВЯ, ПИШМАН „ПИСАТЕЛ” НЕ СЕ ОПРАВЯ…

Георги Н. Николов
Неотдавна председателят на СБП Боян Ангелов публично сподели мнение по повод разразилата се срещу министър Вежди Рашидов остра медийна кампания.

{Още»}

 
НАСТЪПИЛО Е ВРЕМЕ ДА СПРЕМ РАЗРУШАВАНЕТО НА ЕВРОПА

Откъс от речта на премиера Виктор Орбан на 15 март 2016 г. в Будапеща
превод: Румен Воденичаров
Съдбата на унгарците е толкова преплетена с тази на европейските народи и до такава степен е станала част от съюза, че днес нито един народ, включително унгарският, не може да бъде свободен, ако Европа не е свободна.

{Още»}

 
АЛА-БАЛА НИЦА, КУКИШ ВЪВ ПАНИЦА…

Георги Н. Николов
Митичният Рог на изобилието, скъпи граждани и милички бабички, отново си показва рогата. Като сериозно заплашва да лее щастливи сурогати над дръгливото българско племе.

{Още»}

 
ПАК СЕ Е ЗАДАЛ ПЛАТЕН ОБЛАК ТЪМЕН…

Георги Н. Николов
На свое поредно заседание българското правителство взе ново историческо решение. Че астрономическият сезон „лято” не противоречи на лелеяните от нас евроатлантически ценности и може временно да пребивава в страната.

{Още»}

 
ОХЛЮВИ НА МАРАТОН…

Георги Н. Николов
У нас беше гръмнат поредният едър бандит - бре, национална трагедия! Хвърчащи линейки, кръвни банки и яки момци, сбрани пред болницата в тениски с надпис „Спазвам закона”

{Още»}

 
СЪБРАЛИ СЕ – ИЗБРАЛИ СЕ…

Георги Н. Николов
Истерията около промените в Изборния кодекс, съпроводена с демократични кълчения, временно позатихна. Отпадна и томболата за съзнателни наивници. Още неразбрали, че всичко е предварително решено, спазарено и покупко-продадено.

{Още»}

 
НЕАНДЕРТАЛЦИ ЗА ПРОСПЕРИТЕТ…

Георги Н. Николов
Ур-ра-а! Сребърни камбани радостно бият над бивши села и схлупени паланки. Щастливи хора се прегръщат по мегданите, размахвайки бъклици с менте ракия и плакати „Всичкото Мара втасала!”

{Още»}

 
„СТАНИ МИ СТАНИ, ЩО МИ СЛАДКО СПИШ?..“

Георги Н. Николов
Дните вече са горещи и слънцето напича. Това ражда нездрави мисли и една от тях е: „Ще има ли у нас някога общ конгрес на българските писатели на тема „Каузата България” и кога?” Опонентите ще възкликнат, че това е последен дерт за страната. Защото състоянието й, откъдето и да го погледнеш, не е [...]

{Още»}

 
ВАМПИРИ – КРЪВОДАРИТЕЛИ…

Георги Н. Николов
Отново по лъскавите магистрали, току що открити и вече за ремонт, бърза към нас поредният Великден. Празник християнски, светъл и облъхнат с добри помисли. Затова и правителството къса от хапката си - по 40 лв. бонуси за 1, 262 млн. пенсионери, чиято месечна пенсия не надхвърля 300 лв.

{Още»}

 
СПОМЕНИ С БЪДЕЩ АДРЕС…

Георги Н. Николов
След политическия вододел на 1989 г. българската диаспора неимоверно се увеличи. Тя впечатлява както с мащабния брой люде, така и с националната си памет, с обществени и културни изяви.

{Още»}

 
ИЗКАЗВАНИЯ НА ИЗВЕСТНИ ХОРА ЗА АРМЕНИЯ И АРМЕНЦИТЕ

превод: Литературен свят
«Арменците са нация, отглеждащи коне и сеещи пшеница. Аз нямам честта да принадлежа към тази нация».

{Още»}

 
СТАРИ ПАЧАВРИ ЛЕКЕ НЕ ХВАЩАТ…

Георги Н. Николов
Новият държавен заем, сключен наскоро с външни кредитори, възлиза на около 2 млрд. евро (3,9 млрд. лв.). Както бе обяснено в медиите, „парите ще отидат за покриване на бюджетния дефицит, за изплащане на стар дълг и за заделянето на резерв, който да послужи при необходимост след оценка на активите на банките.”

{Още»}

 
КАЦНАЛ БРЪМБАР НА ТРЪНКА И НЕ ПРЕСТАНАЛ ДА ДРЪНКА…

Георги Н. Николов
Наритахме и този 3-ти март от календара на България. Националният празник, доколкото още го имаме, мина гузно по терлици. В медийното пространство очевадно липсваха нечестиви слова като „робство”, „иго”, „Баташко клане”, „потурчване”, „еничарство” и пр.

{Още»}

 
ТУМБА ЛУМБА ШИКАЛКА, РЕФОРМА НЯМА НИКАКВА…

Георги Н. Николов
Свидетели сме, как не за пръв път, а няма да е и за последен, европейското единство добива нови измерения. Неговите братски поцелуи откриваме по всички КПП-та от и за Гърция. Където стотици, ако не хиляди наши шофьори чакат някой филанкишия да задвижи проблема с комшийската блокада.

{Още»}

 
„ТЪРПИ ДУШО, ЧЕРНЕЙ КОЖО…“

Георги Н. Николов
Макар и аз, както целият български народ, да пърхам от липсващи надежди за новата година, имам дребни съмнения, че премененият Илия е пак в тия… Основават се върху брадатия виц за телевизионния говорител.

{Още»}

 
ЕДИН УМ Е ДОБРЕ, А ДВА - ОЩЕ ПО-ЛОШО…

Георги Н. Николов
Българският народ, роб на избрани от него търтеи, къта във фолклора срамлив въпрос: „Какви ще ги вършиш като дойде шило при дупило?” Сред бежанската криза, скандала със сваления руски самолет, терористичните заплахи и всичко лошо, каквото ти дойде на ум, единствен хаосът у нас отбеляза напредък.

{Още»}

 
ОТ МИСЛЕНЕ ПРАЗНА ГЛАВА НЕ БОЛИ…

Георги Н. Николов
Светкавиците над Европа не престават. Те и не ще се разсеят скоро в мътното бъдеще на континента. Не ще повтаряме станалото, нито ще върнем към живот невинни жертви. Които, дай Боже, се окажат последни в грозната касапница.

{Още»}

 
В ОЗЪБЕНАТА ПАСТ НА НАДЕЖДИТЕ…

Георги Н. Николов
„Плачете за Париж!” - този болезнен вопъл изброди спонтанно планетата и към него се присъединиха всички честни люде. Заедно с българския президент, ридаещ безутешно пред стената на френското посолство.

{Още»}

 
„ВСЕКИМУ СВОЕТО…“

Георги Н. Николов
С тази извадка от римското право нека зачеркнем в календара поредните общински избори. Заедно с референдума за електронното гласуване, родил толкова брътвене „за” и „против”. Бюлетините вече са пуснати, преброени от когото трябва и отчетени. Предварително, пак пред когото трябва.

{Още»}

 
ИЗБОРИ МАЙКА НЕ ХРАНЯТ…

Георги Н. Николов
И това лято си отива, дарило наивните летовници с плашещи „спомени”. За хотелско гостоприемство с повредени асансьорни врати. Жадни стръвно да ти защипят някой орган, когато най-малко очакваш.

{Още»}

 
ЗАЛУДО СТОЙ, ЗАЛУДО НЕ РАБОТИ…

Георги Н. Николов
Лято е. Слънцето, спряло, изумено пече. Защото и то е разбрало за срамливите истини от най-новата ни социална статистика. Например, че за издръжка на четиричленно семейство, за месец, са необходими 2248 лв. Минималната работна заплата е 380 лв. А 2,5 млн. българи живеят под прага на бедността, с по 295 лв, ако въобще [...]

{Още»}

 
А ЛЪЖЛИВИТЕ ВРАЧКИ ГИ БИЯТ, НАЛИ?

Георги Н. Николов
„Р-р-р-р, джав-джав-джав! Мяууу? Кукуригу-у, кудкудяк… Грух, грух, гру-у-х! Квак-квак-квак?! Дрън-дрън, та пляс”. Приблизително така звучаха, звучат и сега, плиткоумните коментари на наши специалисти за положението в Гърция.

{Още»}

 
ЛЕЖИ, ЛЕЖИ, ЮНАК БАЛКАНСКИ. ОТ СЪН ДЪЛБОК СЕ НЕ БУДИ…

Георги Н. Николов
Ликуй, народе! Моми и момци, доколкото сте останали в България, залавяйте се на празнично хоро! И вие, безработни и работещи бедни… Пенсионери, роби от малкия бизнес и фермери - утрешни просяци!

{Още»}

 
ПЕСЕН ЗА ГЛУХОНЕМИ СЛЕПЦИ

Георги Н. Николов
Съвсем наскоро българските медии кипяха, продължават и сега, около един пренеприятен случай. Става дума за баща-ром и двамата му сина, бити в автобус на столичния градски транспорт.

{Още»}

 
ОТЧЕ ПАИСИЕ! ОТЧЕ ПАИСИЕ… ЗАЩО НЕ УМРЯ ПРИ ГРЕДЕТИН?

Георги Н. Николов
Нов, апокалиптичен проблем лъсна под носа на съвременната българска литература, макар всички други да са й „блестящо” решени. Смисълът му изтънко е проумян и горко оплакан в статията на Панчо Недев „Самиздат-ът не е порок”.

{Още»}

 
НЕКА НОСИМ ВЕЧНО СРАМА ПО ЧЕЛАТА…

Георги Н. Николов
„Черна” новина дотътри опърпаната си важност в медиите - че до края на годината българското правителство няма да приеме повече от нови 11 хил. бежанци. Като в цифрата не влизат вече дошлите досега през 2015-та и тези, връщани ни тихомълком като незаконни от разни „приятелски” държави.

{Още»}

 
ПРОЕКТОЗАКОН ЗА СЪХРАНЕНИЕ, УПОТРЕБА И РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

Банко П. Банков
Драги колеги и читатели на „Литературен свят”,
В интервю пред вестник „Словото днес”, бр. 2 от 15.01.2015 г. председателят на СБП-1913, г-н Боян Ангелов, повдигна за пореден път въпроса за приемане от Народното събрание на закон за българския език. Опити за приемане на такъв закон са правени многократно при поредни състави на върховния ни [...]

{Още»}

 
„ЛИТЕРАТУРЕН СВЯТ” – ИЗВОР НА ДУХОВНОСТ

Кръстина Христова
Скъпи приятели, Георги и Ваня,
през февруари стават две години от началото на нашето приятелство.
А как се роди то?

{Още»}

 
ХОРА, НЕ ВИ ОБИЧАТ - БДЕТЕ!

(безработен репортаж, писан с реформи на шията)
Георги Н. Николов
Рукналият като хала от дерето воден ураган помля къщурката на бай Иван в село Гладни дол. Под отломките останаха издавени животни, сиромашкото обзавеждане и годините пестене, за да има семейството му на стари години покрив.

{Още»}

 
РАЗГРОМЪТ НА АДВОКАТУРАТА – ПОГРОМ НАД ГРАЖДАНИНА

Георги Прокопов
„Кажи ми каква адвокатура имаш, за да ти кажа в какво общество живееш”. Това е стара максима, известна на юристите. Показателят е именно този - състоянието на онзи стар и единствен институционализиран опонент на всяка власт, какъвто е адвокатурата.

{Още»}

 
НАДЕЖДА ВСЯКА ВЕЧЕ ОСТАВЕТЕ…

(съчинение за губи време)
Георги Н. Николов
Хубава е златната есен! Ако дъждът не дави някъде селца и градчета, или цели махали, като във Варна, грее безплатно ласкаво слънчице. И огрява абсолютната безпомощност на европейската ни държава да помогне на очушканите си поданици с пари, строителни материали, храни и лекарства, та да съберат сили.

{Още»}

 
ЗА ЕДНО НЕВЯРНО ТВЪРДЕНИЕ

Георги Константинов
Драги приятели от “Литературен свят”,
случайно видях в сайта “Facebook.Георги Константинов”, създаден от мои читатели (аз личен сайт нямам) моето стихотворение “Жените не обичат страхливите мъже…”.

{Още»}

 
ВРЕДИ ЛИ НА ЗДРАВЕТО МОБИЛНАТА ТЕЛЕФОНИЯ?

Гаро Мардиросян
Проблемът е комплексен - медицински, технически, организационен, административен, законов, икономически…

{Още»}

 
СЪРДЕЧЕН ПРИЕМ

Кръстина Христова
Не е чудно, че от споделеното събитие в списание „Литературен свят” под надслов „За едно изумително гостуване и още нещо” на Лалка Павлова, лъхат споделени сърдечни чувства за гостуването на  писателки от Плевенското дружество в руския гр. Лобня, не далеч от Москва.

{Още»}

 
ВЕХТИ НОВОСТИ И НОВИ ВЕХТОРИИ - ВИНАГИ В ЕДИНЕН СТРОЙ…

Георги Н. Николов
В статията си „Некултурни теории” в бр. VIII - IX на сп. „Отец Паисий”, 1928 г., проф. А. Т. Балан, отбелязва: „Нашата култура - не като българи, но като човеци, - се отличава от човечливата култура на известни западни народи често не в наша полза.

{Още»}

 
ОТКРИТО ПИСМО

Панчо Недев
                До  моите колеги - журналисти и писатели,
                общественици и културни дейци,
                читатели и почитатели
                на Словото българско.

{Още»}

 
„ЗЕМЯТА НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ ОТНОВО Е РОБСКА ЗЕМЯ…”

Георги Н. Николов
Преди няколко дни в Пловдив, пред липсващо Вавилонско стълпотворение, бе акуширан инициативен комитет за учредяване на партия ПОМАК (Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура).

{Още»}

 
НАЧАЛОТО Е СЛОЖЕНО. КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ КРАЯТ?

Георги Н. Николов
На 9 ноември т.г. в София бе учредена Националистическа партия на България, която веднага си спечели врагове. Протестите им включват страховете, че тя е част от международната неонацистка мрежа „Кръв и чест”.

{Още»}

 
„ПАНАИРИ, ПАНАИРИ, ТОЛКОВА ИЗМИСЛЕНИ СЛЪНЦА!..”

Георги Н. Николов
Политическите панаири у нас вече прекрачиха разумната граница. Последна крачка е искането на „студентите” за общонационална ефективна стачка. То безспорно има своята задкулисна история, съвсем нетрудна за разгадаване, защото фактите при протестите се повтарят.

{Още»}

 
ДОБРЕ ДОШЛИ, ПОДОБРИТЕЛИ! СКЪПИ НАШИ ОСЕМЕНИТЕЛИ…

Георги Н. Николов
Между веждите на българската държава лъсна поредният гноен цирей - сирийският. Историята на заболяването бе проспана от правителството и политическата върхушка в скрита договорка с „приятелите” на нашата страна:

{Още»}

 
В ТЪРСЕНЕ НА ГЛАВНИЯ ГЕРОЙ

Димитър Кралев
Всяко време идва със своето бреме, всяко бреме тежи в своето време. Главният герой на българския преход - също.

{Още»}

 
ОТНОВО ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ НА ХОРАТА С АНТИКОМУНИЗЪМ

Румен Дечев
Отново промиват мозъците на хората с антикомунизъм. И виждам в тази кампания хора, които уважавам, които знам, че милеят за България. „Комунистите са виновни за всичко. Да ги свалим!” А антикомунистите?

{Още»}

 
ОТНИКЪДЕ ВЗОРЪТ КОНСЕНСУС НЕ ВИДИ…

Георги Н. Николов
От февруари насам, когато бяха първите протести на „Орлов мост”, България прилича на гневен кратер. Който все се мъчи да изригне конкретни резултати за политическото ни и икономическо оцеляване.

{Още»}

 
ЗА ПРОТЕСТИТЕ, МОРАЛА И БЪЛГАРИЯ

Владимир Владов
Ако преди десетина дни някой ми беше казал, че ще защитавам хора като Станишев, Орешарски, Местан и Сидеров, бих му се изсмял в лицето. Уви, оказа се, че греша. Президентът, протестиращите и журналистите не ми оставиха друг избор.

{Още»}

 
РЕВОЛЮЦИЯ / КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯ

Васил Жечев
Това, което се коментира напоследък усилено в медиите е паралелът между февруарските протести и днешните.

{Още»}

 
А НИЙ, НИЙ (НЕ) СМЕ ИДИОТИ…

Георги Н. Николов
Не знам как бихме изглеждали днес  в очите на Ботев, чието стихотворение перефразираме в заглавието. Нито в очите на останалите революционери - поборници за чиста и свята република.

{Още»}

 
КАЧЕСТВЕНО ЛИ Е БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ?

Лилия Семова
Налага се да се замислим над този въпрос. Изглежда, че със своята актуалност, проблемът завладява все повече хора. Те знаят, че каквото поколение образоваме и възпитаме днес, такова утре ще управлява нашата България.

{Още»}

 
ДОЙДЕ ВРЕМЕ, СТАВАЙТЕ! ОТ СЪН СЕ СЪБУЖДАЙТЕ…

Георги Н. Николов
Националната статистика в последно време отчита завишено потребление на стоки за целомъдрие и непорочност. Сред предпочитаните са бяла кокоша перушина за изработване на ангелски крилца, римски тоги, гюмове със света вода ненапита.

{Още»}

 
ЩО Е ПОЛИТИЧЕСКА АМНЕЗИЯ И ЛЕЧИМА ЛИ Е ТЯ У НАС?

Георги Н. Николов
Наред със списък непотребни имена от различни епохи, българската история помни византийския император Константин V. Който, след редица опити да ни покори, получил от войниците си обидното прозвище „копроним”, в превод - „посерко”.

{Още»}

 
БЪЛГАРИНО ВАПЦАРОВ, ПАК НИ ЛЪЖАТ ТИЯ СИНКОВЦИ!…

Георги Н. Николов
В Република Македония издигат паметник на Никола Йонков. Народът там се гордее с него. Тачи го. Има го за изконно свой, редом с Гоце и Даме. С братята Кирил и Методий, Пере Тошев, цар Самуил…

{Още»}

 
„ОТ НИКЪДЕ ВЗОРЪТ НАДЕЖДА НЕ ВИДИ…”

Георги Н. Николов
Служебното правителство у нас, едва що засято от президентски градинари, вече е увяхнал голям праз.

{Още»}

 
ХОРА, НЕ ВИ ОБИЧАТ… БДЕТЕ!

Георги Н. Николов
Правителството на ГЕРБ е вече смрадлива история. В нейните дебри бълбукат министрите му хвалипръцковци: ветеринари, спортисти, философи, пожарникари, културно-масовици.

{Още»}

 
„ЛЕДЪТ СЕ ПУКА, ГОСПОДА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ!” АМА НЕ …

Георги Н. Николов
От седмици вече европейска България е кълбо нерви. По улиците й рукнаха, трупани над 23 г., гной и нечистотии от безкраен списък нерешени проблеми. Без да повтаряме казаното ще споменем, че натегнатата до краен предел социална пружина се върна обратно. И халоса право в лицето „политическата класа” - котило тунеядци.

{Още»}

 
ПРОТЕСТИ ЗАЛЯХА БЪЛГАРИЯ - НАСТАНА ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО…

Георги Н. Николов
Общо 100 хил. души излязоха по улиците на 35 български града в един неделен ден. Предхождан от демонстрации много преди датата 17 февруари, за която говорим, продължаван и сега в барутната си същност. Хората тръгнаха с ярост, родена от високите сметки за ток.

{Още»}

 
НАД ФОСИЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СЕ ВИЕ ЮДИНО ХОРО…

Георги Н. Николов
„Атомният” референдум у нас приключи с 20,8% гласували. С преобладаващо мнозинство за развитието на тази енергетика, но не това е важно. А с апатия, задминала и най-неприятните социологически прогнози.

{Още»}

 
ПО-ДОБРЕ ЗДРАВ И БОГАТ, ОТКОЛКОТО БЕДЕН И БОЛЕН

Георги Н. Николов
Времето показа, че календарът на маите е празна работа. Краят на света не настъпи дори у нас, независимо от всички старания на леворъкия държавен апарат. При това древните гледали в небето, за да предскажат добра реколта, природно явление, или катаклизъм.

{Още»}

 
НЕСЕБЪРСКИ ДЮНИ, ЩАТНИ КРАТУНИ И ЖАЛНА МАТИ БОЛГАРИЯ

Георги Н. Николов
Старите хора, доколкото са останали тук-там у нас, казват: „Денят се познава от сутринта.” А по какво - българската година? По всичко старо и втръснало като сценарий… Защото още с първите си дни в новия календар се наместиха вече гледани филми.

{Още»}

 
НОВА ГОДИНА - СТАР КЪСМЕТ. НАДЕЖДА ВСЯКА ВЕЧЕ ОСТАВЕТЕ

Георги Н. Николов
Както се очакваше, коледните и новогодишните празници минаха под знака на познато държавно кълчотене. Правителството се отсрами пред смахмузените поданици по формулата „никому нищо, но от сърце.”

{Още»}

 
СИТУАЦИЯТА В СВЕТА ПОКАЗВА, ЧЕ САЩ СЕ ПОДГОТВЯ ЗА СВЕТОВНА ВОЙНА

генерал-майор Александър Владимиров
превод: Литературен свят
Съвременната стратегическа ситуация може да бъде определена като всестранна подготовка за световна война като въоръжена борба. Смятам, че тази подготовка се води от САЩ - лидера на западната цивилизация.

{Още»}

 
ЛЪЖАТ НАРОДА СИ КАКТО САМО БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК ГО МОЖЕ

Георги Н. Николов
Вече няма съмнение, че у нас тайно щъкат извънземни. Те избирателно облъчват „достойни” нашенци, пльоснати по високите управленски нива. Внушават им странни идеи. Които ни карат да мислим, че родните политици са изпечени уфолози в шантав балкански вариант.

{Още»}

 
АЗ ЛИ КРИВО ЛЪГАХ, ТИ ЛИ ВЯРНО МЕ РАЗБРА?

Георги Н. Николов
Общите климатични изменения на планетата не подминават и България. Но по начин, определяем единствено като „политическо-фекален”. Доказателство е наскоро проведеният цирк за избор на конституционни съдии.

{Още»}

 
„ПОСЛУШАЙТЕ, ПАТРИОТИ! ДА СИ КАЖЕМ СЛОВОТО…”

Георги Н. Николов
Водевилната среща, организирана през ноември т.г. в Брюксел между нашата държава и българските общности по света, приключи. Близо 150 делегати в залата слушаха общи приказки от устата на вицепрезидента Маргарита Попова. Ставаше дума за взаимно доверие и самоопределение.

{Още»}

 
ГЛАС НАРОДЕН - ГЛАС В ПУСТИНЯ…

Георги Н. Николов
Отдавна вече, за почуда на света, у нас съществуват две държави. Едната е официална и стопроцентово виртуална. В нея здрави, сити и щастливи българи хвърчат към морето по нови магистрали.

{Още»}

 
СТАНИСЛАВ КУНЯЕВ НА 80

превод: Литературен свят

На 27 ноември 2012 г. години поетът, писателят, публицистът, главният редактор на сп. «Наш съвременник» Станислав Юриевич Куняев ще навърши 80 години

{Още»}

 
ЙОХАН БЕКМАН ЗАЯВИ, ЧЕ СЕМЕЙСТВОТО МУ Е ЗАПЛАШЕНО

превод: Литературен свят

Жената на публициста и правозащитника Йохан Бекман, защитаваща интересите на руските майки във Финландия, е заплашена с убийство, предава Росбалт. На жената са изпратили по пощата куршум. Както съобщава Бекман, за това станало известно от ведомствени служители, които иззели вещественото доказателство.

{Още»}

 
НА ГОЛ КОРЕМ ЧИФТЕ МАГИСТРАЛИ… И ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ

Георги Н. Николов
Хубава е златната есен! От дърветата капят листа, грее безплатно слънце. Ласкавите му лъчи осветяват празната българска кесия, проядена от озверели мишки. Озверял е и Парламентът, натъпкан до пръсване с „народни” представители. Които, впулени в Европа, решават държавната съдба.

{Още»}

 
ТАКА НЕ БИХ СЕ РАДВАЛ НА МОЙ УСПЕХ…

Писмо на Янко Добрев до Вълко Марашев

Янко Добрев и Вълко Марашев в началото на 90-те
Вълко, привет!
Знам, че ще бъдеш изненадан от писмото ми, но то е в резултат от хубавата ти стихосбирка “Мълнии в мълчанието”. Четох я и си поплаках, защото чух гласа на Пеньо Пенев в тази книга.

{Още»}

 
В ПАМЕТ НА ПОЕТА ЕВГЕНИЙ НЕФЬОДОВ

Людмила Нефьодова
превод: Литературен свят

Времето изтрива много неща от човешката памет. Но остават винаги живи думите и делата, остава доброто, направено от човека, приносът му във вечните ценности. 

{Още»}

 
ВЯТЪР НЕ ЕЧИ, БАЛКАН НЕ СТЕНЕ… ЧЕ ИМА ЛИ ЗАЩО?

Георги Н. Николов
Полезно за здравето у нас е човек да не слуша новини. Те приличат на информационно плезене към ошмуленото българско население. Хукнало да спасява собствената си кожа от какво ли не. Преди всичко - от държавата, която обитава.

{Още»}

 
СЪВЕСТТА НЕ ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ МЪЛЧИ

превод: Литературен свят
Обръщение на писатели и публицисти в подкрепа на съдебния процес за “Pussy Riot”
Както е известно, повече от сто т.н. “културни деятели”, смятащи се за единствени изразители на духовния живот на Русия, подписаха обръщение към Върховния съд с искането да бъдат освободени от следствения изолатор трите бесновати хулиганки,

{Още»}

 
„НЕ ПЕЙ МИ СЕ, НЕ СМЕЙ МИ СЕ!” ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМ ДА БЛЕЯ…

Георги Н. Николов
Зимата на нашето липсващо недоволство чука на вратата. Всекиму - по различен начин, защото и дертовете биват разни. Въпросът е кой как ги вижда, или не ги вижда. Желае ли да ги промени на дело, или да ги дъвче на пазара.

{Още»}

 
ХЕНРИ КИСИНДЖЪР: «ТРЯБВА ДА ЗАВОЮВАМЕ СЕДЕМ СТРАНИ»

Татяна Безрукова
превод: Литературен свят  
Бившият държавен секретар на САЩ, съветник по националната сигурност на САЩ, експерт в областта на международните отношения, лауреат на Нобелова награда за Хенри Кисинджър винаги е бил ярка фигура на политическия олимп.

{Още»}

 
МИХАИЛ ТЕЛЕГИН: КАК ДА ПОМОГНЕМ НА ДЕТЕТО ДА СТАНЕ ЧИТАТЕЛ?

превод от руски: Ваня Душева
интервю на кореспондента на РИА НОВОСТИ М. И Горюнова
На 19 април 2012 г. в Санкт Петербург под председателството на президента на Русия Д. А. Медведев се състоя съвещание  по развитие на образованието. Сред многобройните въпроси се обсъди и злободневната тема: как да се внуши любов към литературата?

{Още»}

 
ЖОРЖИ АМАДУ

Игор Варламов
превод: Литературен свят
В Бразилия широко отбелязаха навършилия се на 10 август век от рождението на писателя Жоржи Амаду, чието творчество през XX век по нов начин откри най-голямата страна на Южна Америка за десетки милиони читатели по всички континенти на планетата.

{Още»}

 
КРИШЯНИС БАРОНС РАБОТИЛ НАД ДАЙНИТЕ В РУСИЯ

превод: Литературен свят

на снимката: камъкът на Баронс в село Мухоудеровка
Голяма част от творчеството си класикът на латвийския фолклор Кришянис Баронс е събрал и обработил в Русия, край Воронеж. За това на списание “Открит град” разказа праправнукът на класика Янис Баронс.

{Още»}

 
ЗАТВАРЯЙ СИ УСТАТА, ОБЛАЧЕ ЛЕ БЯЛО…

Георги Н. Николов
Законът за българите и българските общности по света, след мъртвото си раждане, отлежава във фризера на Парламента.

{Още»}

 
ДА ВГОРЧИМ ХЛЯБА НА НАРОДА…

Георги Н. Николов
Лятото на нашето недоволство набъбна с още един цирей - ценовите повишения на хляб, мляко и месни произведения. Те са естествено продължение от 13% скок на електрическата енергия, за който вече нито се говори, нито пък - протестира.

{Още»}

 
КУХИ ШАМАНДУРИ В ДЪРЖАВНИ ПОТУРИ…

Георги Н. Николов
Лятото, по стара традиция, е време за почивка. И който може, лети по новите магистрали към морето. От двете им страни празнично се веят, на всеки километър, срязани трикольорни ленти. Ехото повтаря надутите слова на държавни фигуранти, точещи ножици по повод и без повод.

{Още»}

 
МОТИВАЦИЯ, ИЗЛАГАЦИЯ И ЛОЗУНГИ СЪС ЗЕЛЕН ХАЙВЕР

Георги Н. Николов
Наскоро медийното пространство у нас се взриви от смайващи по величавост данни: че нови 150 младежи намерили временна трудова заетост. Ако бъдат одобрени от работодателите, току виж останели и занапред.

{Още»}

 
ЕЛАТЕ, ХИЛЯДИ СТАРЕЖИ…

Георги Н. Николов
Исайе, ликуй! Заедно с теб я ликувайки, я не, „старци се молят Богу горещо. Жените плачат, пищят децата!” Защото поредното чудо в нашия материален свят е вече гърбава реалност… Над 760 хил. български пенсионери, доживели месец юни, получиха деветлевова надбавка.

{Още»}

 
ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗА ЕДИН ДЕН - ОТ КОГО?…

Георги Н. Николов
Присъствието на опозиция у нас се доказва с анекдота за честния адвокат и НЛО - твърди се, че съществуват, но никой не ги е виждал. Както впрочем и нея, освен по медийни изяви, изборни плакати и плитко скроени за наивници парламентарни дунанми.

{Още»}

 
СБОГОМ, САЛИМ!

Елдар Ахадов
превод: Литературен свят
Според данни на Уикипедия броят на говорещите арабски и неговите варианти е около 240 милиона и още около 50 милиона души използват арабски като втори език…

{Още»}

 
„ДЕТО СИТЕ ТУРЦИ, ТАМ И ГОЛ АСАН”

Георги Н. Николов
Заглавието, взето от народната мъдрост, е подвеждащо. То няма за цел да въведе читателя към размисъл за най-големия етност у нас. Затова може да бъде дублирано с нещо близко по смисъл: „И наш Петко с мъжете”, „Видяла жабата, че подковават коня…”, „Акъл море, глава шамандура”.

{Още»}

 
ДЪРЖАВА СЪС ЗАТИХВАЩИ ФУНКЦИИ - ЗАЩО ПЪК НЕ?

Георги Н. Николов
През 1856 г. Райко Жинзифов споделя: „Да бяхме френци, немци, или ингилизи, досега да сме се освободили от турско. Но нали сме клети българи, дето се сберем двамина, правим три партии!” Не е жив днес именитият възрожденец да види колко прав е бил.

{Още»}

 
ЕЛАТЕ ГИ ВИЖТЕ!…

Георги Н. Николов
Китният месец май влива много оптимизъм в българските сърца. Носи празничност и на творческите люде. Особено по 24-ти, когато мало и голямо полага венци на признателност пред светите братя Кирил и Методий.

{Още»}

 
ЗЕМЯ КАТО ЕДНА ЧОВЕШКА ДЛАН - МАЙ НЕ СМЕ ТИ НУЖНИ!…

Георги Н. Николов
След 13 века исторически поуки (шамари - б.а.), страната ни още съществува: да се чудиш защо… Днес тя граничи само с приятели, плътоядно опипващи снагата й. А властимащите в София гордо се правят на щипани моми. Които не чуват странни „хрумвания” за румънско малцинство.

{Още»}

 
ХУБАВА СТРАНА, АМА…БЪЛГАРСКА!

Георги Н. Николов
Един виден държавен чиновник у нас, дето седне, дето стане /включително от клозетна чиния/, държи реч за модерната държава. Каквато ужким ще бъдем. Ще текат реки от мед, мляко и цигари без бандерол.

{Още»}

 
НЕ БОЙТЕ СЕ? БОЙТЕ СЕ, БОЙТЕ СЕ, ДЕЦА!…

Георги Н. Николов
Прави впечатление, че съдбата на българската младеж в последно време става все по-актуална за брътвене. Дрънка се в Парламента и в медийното пространство. Дъвче се и се разчопля на кръгли маси, по тлаки и по седенки.

{Още»}

 
ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СЪЗДАДЕ БЪЛГАРСКАТА НЕПТУНОВА ПОЩА

Благой Ранов

Преди 80 години в ранната пролет на 1932 година двама братя -близнаци Георги и Димитър пускат в река Струма край Кюстендил две бутилки с инициалите си и послание за мир и разбирателство между хората от цял свят .

{Още»}

 
НЕДОСТОЙНО ЕСТ!…

Георги Н. Николов
Съвсем наскоро, настъпвайки се по петите, в сайта на едно литературно издание се появиха две статии: „Наградата” и „Аз се срамувам”. Понастоящем в Съюза на българските писатели тече отчетна, а още повече - болезнена изборна кампания.

{Още»}

 
ИЗ „ВАНГА – ПОРТРЕТ НА ЕДНА СЪВРЕМЕННА МАГЬОСНИЦА”

Йеромонах Висарион (Зографски)
Из „Петър Дънов и Ванга - пророци и предтечи на антихриста. Част 2. Ванга-портрет на една съвременна мъгьосница”

Има огромна разлика между високата духовност на светиите и окултната екстатичност на обладаните от бесове.

{Още»}

 
КОСТА ЦОНЕВ: „БЪЛГАРСКИЯТ ДУХ Е НЕВЕРОЯТЕН…”

Интервю на Лияна Фероли

Усамотен в къщата си в Бистрица, Коста Цонев живееше от дълги години със съпругата си Ели, двете си овчарски кучета и котарака Чарли далече от пушеци, коктейли, алабализми и празнословие, не само поради заболяванията си, но и защото бе изживял големи разочарования от хората, от липсата на чест, доверие, великодушие, сърдечност и [...]

{Още»}

 
„ТИ ЛИ СИ МАЛЕ, ТЪЙ ЖАЛНО ПЕЛА?..”

Георги Н. Николов
Неотдавна в жълт вестник един писател нарече Христо Ботев „терорист”. И пак неотдавна в същото издание в анонимна статия се разсъждаваше бил ли е поетът английски шпионин. Като по сведения уж на Никола Обретенов ставаше ясно, че службите на мъгливия Албион финансирали революционната му дейност.

{Още»}

 
КАКТО ПРЕДИ ДВЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ

Протойерей Александър Шаргунов
 превод: Литературен свят
7 януари - РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО (по стар стил)

Преди две хиляди години, в навечерието на Рождество Христово, както и днес, в навечерието на Второто Му Пришествие, светът се намирал в необичайно състояние.

{Още»}

 
НОВОГОДИШНО ПРИВЕТСТВИЕ НА ГЕНЕРАЛ ЛЕОНИД ИВАШОВ

Леонид Ивашов
превод: Литературен свят
Уважаеми приятели и съратници!
От все сърце ви поздравявам с Новата година!
Настъпващата 2012 година е знаменателна за нас в много отношения.

{Още»}

 
ЗАЩО ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА Е ТОЛКОВА МНОГО ВИСОЦКИ И ТОЛКОВА МАЛКО РУСКАТА КУЛТУРА?

Йосиф Куралов
превод: Литературен свят
В последните няколко седмици, почти всеки ден или през ден, на един или друг ТВ канал, има предаване за Висоцки или филм с негово участие. Не мога да разбера - защо? Нали не е юбилей.

{Още»}

 
IN MEMORIAM ЮЛИЙ СТОЯНОВ

Румен Дечев
На Бъдни вечер напусна този свят нашият съмишленик, един от учредителите на Клуб „1 ноември”, големият режисьор, доайенът на българското документално кино Юлий Стоянов.

{Още»}

 
SOFT POWER (МЕКАТА ВЛАСТ) – КУЛТУРНАТА ВОЙНА НА САЩ СРЕЩУ РУСИЯ (1991-2010). НОВА СТРАТЕГИЯ И ЦЕНТРОВЕ. ВТОРА ЧАСТ.

 Петер Бахмайер
превод от руски: Литературен свят
Доклад, представен на конгреса «Мъжество по етика» в Фелдкирхе, Австрия, 3.09.2010

{Още»}

 
SOFT POWER (МЕКАТА ВЛАСТ) – КУЛТУРНАТА ВОЙНА НА САЩ СРЕЩУ РУСИЯ (1991-2010). НОВА СТРАТЕГИЯ И ЦЕНТРОВЕ. ПЪРВА ЧАСТ.

Петер Бахмайер
превод: Литературен свят
Доклад, представен на конгреса «Мъжество по етика» в Фелдкирхе, Австрия, 3.09.2010

{Още»}

 
В ПАМЕТ НА ЛЕОНИД ИВАНОВИЧ БОРОДИН

превод: Литературен свят
На 74 г. почина изтъкнатият руски писател Леонид Иванович Бородин.

Съдбата винаги е изпитвала неговата устойчивост. През 1957 г. той е изключен от Иркутския държавен университет за свободомислие.

{Още»}

 
В ПАМЕТ НА ВЛАДИМИР ФИРСОВ

При блажената кончина на Владимир Фирсов
превод: Литературен свят
На руското културно поле ние изгубихме неуморния певец на славата на Отечеството, руския характер, пазителя на народната памет и славянското единство, един от създателите на ВООПИК и младежкия Съветско-Български клуб, главния редактор на съветско-българското списание «Дружба»

{Още»}

 
ИЗ „ПЕТЪР ДЪНОВ – АНАЛИЗ НА ЕДНО ЛЪЖЕУЧЕНИЕ”

Йеромонах Висарион (Зографски)

Из „Петър Дънов и Ванга - пророци и предтечи на антихриста. Част 1. Петър Дънов - анализ на едно лъжеучение”(2011)

{Още»}

 
МАРИ ЛЬО ПЕН: “САЩ СЕ ОПИТВАТ ДА ПОСТРОЯТ ЕДНОПОЛЮСЕН СВЯТ”

Спасителен за Владимир Путин изглежда проектът за създаване на Евразийски съюз като контрапункт на Евросъюза, еднополюсната хегемония на САЩ и глобализма въобще. Руските, белоруските и казахстанските патриоти приветстват открито тази визия за предотвратяване на разпада на Руската Федерация по подобие на СССР.

{Още»}

 
ЗДРАВСТВУЙТЕ, БРАТУШКИ! ХАК ВИ Е, БРАТУШКИ…

Георги Н. Николов
Плашещото ни гостоприемство - наръчник за махленски хрумвания и палаво мародерство, убедително се доказа и утвърди. Пак, в сезона на туристическото лято. На преден план, разбира се, бе традицията.

{Още»}

 
ПОСТМОДЕРНИЗМЪТ КАТО ПСИХИАТРИЧНА ДИАГНОЗА

Разговор на Евгений Гуцул с главния лекар на Лвовската психиатрична болница Александър Филц за социалните причини за растежа на психичните заболявания…
превод: Литературен свят
- Сред иновациите Ви има и такава форма на работа като ежегодно провеждане на дни в подкрепа на пациентите от психоболниците.

{Още»}

 
ОКУЛТНИ КОРЕНИ НА ПРОЕКТА ЗА ГЛОБАЛНО УПРАВЛЕНИЕ

Олга Четверикова
превод: Tатяна Любенова
Днес вече е очевидно, че световната финансово-икономическа криза се използва от глобалните елити като механизъм да се провокират дълбоки социални сътресения, в резултат на които човечеството, хвърлено в хаос и наплашено с призраците на всеобщото насилие, трябва само да поиска вмешателство в хода на общосветовните дела от наднационален арбитър, снабден с диктаторски [...]

{Още»}

 
НАЧИНИ ЗА МАНИПУЛИРАНЕ

Ноам Чомски
превод: Литературен свят
1. Отвличане на вниманието. Основен елемент на управлението на обществото е отвличането вниманието на хората от важните проблеми и решения, вземани от политическите и икономическите ръководни кръгове, посредством постоянното насищане на информационното пространство с незначителни съобщения.

{Още»}

 
НАТО ВОЮВА В ЛИБИЯ С ПАМЕТНИЦИТЕ ОТ ДРЕВНОСТТА

превод: Литературен свят

Под шума на войната с Кадафи Западът продължава старата си традиция по разграбването на археологически паметници със световно значение. Така е било при окупацията на Египет, Индия и Китай през XIX век и съвсем същото се наблюдава наскоро в Ирак.

{Още»}

 
ДАРОВЕТЕ НА ЗАПАДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ: РЯЗАНЕ НА ГЛАВИ, ИЗНАСИЛВАНИЯ И КАНИБАЛИЗЪМ

Сюзън Линдауър, бивш агент на ЦРУ за Либия
превод: Литературен свят
НАТО се занимава с това да изпомпва пропаганда от Либия, за да оправдае “хуманитарната си война” срещу правителството на Мумар Кадафи. До скоро НАТО в значителна степени успяваше в тази дейност, тъй като обикновените граждани в цял свят нямат достъп до преки разузнавателни данни, въз основа [...]

{Още»}

 
ИДЕОЛОГИЧЕСКАТА КРИЗА НА ЗАПАДНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ

Джоузеф Стиглиц
превод:  Литературен свят
НЮ ЙОРК. Само преди няколко години, мощната идеология - основана на вярата в свободните и нeограничени пазари - доведе света до границата на разорение.

{Още»}

 
ЛЕКЦИЯ НА ПРОФЕСОР НИКОЛАЙ СЕНЧЕНКО В МАУП

Диана Олшанска
превод: Литературен свят
На 24 септември посети Суми професорът, доктор на техническите науки, академик от Международната академия за информатизация, заслужилият деятел на науката и техниката на Украйна,  директор на Книжната палата на Украйна Николай Иванович Сенченко.

{Още»}

 
ДВЕ ПЛЕСНИЦИ ЗА ПОКРОВИТЕЛИТЕ НА ЛИБИЙСКИТЕ МЕТЕЖНИЦИ!

Николай Сологубовски
превод: Литературен свят
Две плесници получиха покровителите на либийските метежници! Както западни, така и руски!
Конгресът на САЩ не разреши на Барак Обама да воюва в Либия. Американските конгресмени - за първи път от 12 години  - отказаха да поддържат участието на САЩ във военна операция зад граница.

{Още»}

 
ПЕТТЕ ЕПОХИ В ЖИВОТА НА МУАМАР КАДАФИ

превод: Литературен свят
В славният живот на Полковник Кадафи могат да се проследят няколко етапа от грандиозен път, няколко епохи, и дори е удивително, че животът на един човек може да бъде толкова наситен и резултатен.

{Още»}

 
ЛИБИЙСКИ ХРОНИКИ. 17-19.06. 2011

Николай Сологубовски
превод: Литературен свят
НАТО води космическо разузнаване срещу Либия
На 17 юни в столицата на Либия се състоя 400-хилядна демонстрация под зелените знамена на Либийската Джамахирия.  Главният лозунг беше: «НАТО! Прекратете  бомбардировките!» Видяха го отгоре натовските летци и не се осмелиха да бомбардират.

{Още»}

 
ЗВЕРСТВАТА НА „ВЪСТАНИЦИТЕ” В ЛИБИЯ

Един от въстаниците, предал се в Мисурата, разказа по телевизията за зверствата на “революционерите”
превод: Литературен свят
Един от въстаниците, помилвани в Мисурата, разказа по либийската телевизия в предаване от 14.05.2011 г. за зверствата, които са извършвали под знамето на крал Идрис. Думите му накараха да изтръпнат всички, които ги чуха…

{Още»}

 
5 ГОДИНИ БЕЗ ИЗТЪКНАТИЯ РУСКИ ПАТРИОТ ВЯЧЕСЛАВ КЛИКОВ

Александър Крутов,
президент на Международния Фонд за славянска писменост и култура,
главен редактор на сп. «Русский дом»
превод: Литературен свят

Вече пет години го няма с нас Вячеслав Михайлович Кликов - прекрасен другар, приятел, човек с голяма буква, огромна творческа личност, гениален скулптор.

{Още»}

 
МУАМАР КАДАФИ – РЕЧ ОТ 7.06. 2011 Г.

превод: Литературен свят
ИА REX публикува реч на полковник Муамар Кадафи, след която войските на НАТО нанесоха по Триполи 60 авиационни удара, отнели живота на 30 души.

{Още»}

 
ДЖУЛИЕТО КИЕЗА: САЩ ПРОВОКИРА НОВА СВЕТОВНА ВОЙНА

превод: Литературен свят
Светът става свидетел на най-мащабните провокации и инсценировки, устройвани от САЩ, които са заинтересувани от разпалването на глобален конфликт, заяви в интервю за «Комсомолска правда» италианският политически журналист Джулието Киеза.

{Още»}

 
ГРЕШКИТЕ В «КОДА НА ДА ВИНЧИ»

Денис Корсаков
превод: Литературен свят
Дан Браун бърка древноегипетските божества и никога не е виждал карти на Париж
След появата на филма «Кодът на да Винчи» интересът към романа Дан Браун отново е огромен. Непрочелите досега романа бързат да си го купят, за да се докоснат до първоизточника.

{Още»}

 
АРЕСТЪТ НА ГЕНЕРАЛ МЛАДИЧ И МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО

Александър Мезяев
превод: Татяна Любенова
Арестът на 26 май на генерала от армията на босненските сърби Ратко Младич поставя въпроси не само от политическо и морално естество, но особено - от правно. Именно за тях сега премълчават, защото несъстоятелността на обвиненията против генерала бият доста на очи.

{Още»}

 
ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ РАДОВАН КАРАДЖИЧ И ГЕНЕРАЛ РАТКО МЛАДИЧ!

Обръщение на писатели от Русия
превод: Литературен свят
Новината за ареста на легендарния син на общославянския народ генерал Ратко Младич с остра болка докосна сърцето на всеки православен славянин, защото през всички години на гоненията ние бяхме заедно с него и на негова страна.

{Още»}

 
СРЪБСКИТЕ ВЛАСТИ ОТНОВО СЛУЖАТ НА ЗАПАДА

Кирил Говоров
превод: Литературен свят
Обявен е арестът и екстрадицията в Хага на генерал Ратко Младич

Властите на Сърбия все още не могат да стигнат дъното в моралното си падение, опитвайки се по всички начини да завлекат страната си в «цивилизованото семейство на европейските народи».

{Още»}

 
УБИЙСТВА НА ДЕЙЦИ НА „РУСКИЯ КЛУБ” ВЪВ ВЛАДИВОСТОК

Вадим Булатов
превод: Литературен свят
Убити са 5 човека от «Руския клуб», най-ярките активисти и членове на съвета на Клуба. Но, разкриването на тези убийства не интересува властите, а истинските екстремисти и убийци са на свобода.

{Още»}

 
ЗА КУЧЕТАТА НА ВОЙНАТА

Агресията срещу Либия няма основание
Владимир Овчински, екс-съветник на председателя на Конституционния съд на РФ
превод: Литературен свят
Бомбардировката, извършена от силите на НАТО на пет либийски града в пасхалната нощ окончателно сне всички въпроси за “легитимността” на войната срещу Кадафи на основание резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 1973.

{Още»}

 
ГОСПОДИН ЗЕЛЕНИН, ХВЪРЛЯМ ВИ РЪКАВИЦА! ЛИБИЙСКА!

Николай Сологубовски
превод: Литературен свят
Уважаеми читатели!
Срещал съм много гадости и лъжи  в съобщенията за Либия, които предават западните агенции. Но уважавана руска агенция да стигне до такава дезинформация!

{Още»}

 
НАЦИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ПЛЕМЕНАТА ОТ ЦЯЛА ЛИБИЯ: САМИ ЩЕ РЕШАВАМЕ КАК ДА ЖИВЕЕМ!

Николай Сологубовски , Триполи, 10.05.2011
превод: Литературен свят
Ето един от примерите на съвременната западна пропаганда:
«В Триполи в нощта на 9 срещу 10 май започна въстание срещу режима на либийския лидера Муамар Кадафи.

{Още»}

 
МУАМАР КАДАФИ: ЩЕ ЗАЩИТИМ СВОБОДАТА СИ ИЛИ ЩЕ УМРЕМ!

превод: Литературен свят
Няколко часа след това  изявление на Кадафи “миротворческите сили” извършиха поредните бомбардировки (в резултат на които в нощта на 1 май 2011 г. бяха убити най-малкият син на полковника -29-годишният студент в Германия Сейф ал Араб Кадафи и тримата внука на либийския ръководител).

{Още»}

 
МИНИСТЪРЪТ НА ГЕОЛОГИЯТА НА СССР ЕВГЕНИЙ КОЗЛОВСКИ: ОТКАЗВАМ СЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКАТА ГРАМОТА!

превод: Литературен свят
Бившият министър на геологията на СССР Евгений Александрович Козловски  отказа да приеме Почетна грамота от Президента на РФ в знак протест срещу провежданата днес политика в страната.

{Още»}

 
ЛИБИЯ СЕ ГОТВИ ДА ДАДЕ ОТПОР НА НАЗЕМНАТА ИНТЕРВЕНЦИЯ НА НАТО

Николай Сологубовски, Тархуна - Триполи
превод: Литературен свят  
Войната и интервенцията на НАТО продължава. Жителите на град Тархуна и селата на югозапад от Триполи са получили оръжие за самоотбрана.

{Още»}

 
ФРЕЙ БЕТО ЗА ХОСЕ МАРТИ, КУБА И ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДУХОВНОСТТА

превод: Литературен свят

Големият приятел на  кубинската революция, изтъкнатият бразилски интелектуалец Фрей Бето се изказа с дълбоко познаване на реалността на втория международен симпозиум «Хосе Марти: за култура на природата».

{Още»}

 
МУАМАР КАДАФИ: СПОМЕНИ ЗА МОЯ ЖИВОТ

превод: Литературен свят
В името на Аллах, милостивия, милосърдния.
Вече 40 години, или повече, не помня, аз правя всичко, което мога, за да дам на хората домове, болници, училища;

{Още»}

 
ПИСМО ОТ ЛИБИЯ

превод: Литературен свят
Редакцията на Meast.ru получи писмо от колега от Либия.
Това е един из малкото наши специалисти, който остана в страната и не се евакуира заедно с повечето руснаци; живее и работи недалеч от Триполи.

{Още»}

 
ФРАНЦИЯ ЗАПОЧНА ВОЙНАТА В ЛИБИЯ, ЗА ДА ПРИНУДИ САЩ

Тайната история на приемането на Резолюция 1973
Венсан Жювер
превод: Румен Воденичаров
Ню Йорк, сутринта на 16 март т.г.

{Още»}

 
КАК НЯКОГА СЕ РАЗВЕЖДАЛИ АНГЛИЧАНИТЕ

превод: Литературен свят

Поради изключителната сложност на разводите и това, че стрували скъпо (около 20 000 $ нови пари) в Англия се практикувало продажбата на жени.

{Още»}

 
“СКРОМНОТО ПРЕДПРИЯТИЕ” НА РОКФЕЛЕР

САЩ: опит за строителство на империя
Фрагмент от новата книга на Уилям Енгдал “Боговете на парите”
превод: Татяна Любенова
Дж. П. Морган никога не е имал нито време, нито желание да преобразува своето огромно състояние в необлагаем фонд

{Още»}

 
ЗА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ, ЗА “МОДЕЛА” НА ПОКОЛЕНИЕТО, И ЦЕНАТА НА НЕДОСТАТЪЧНОСТТА

Кина Къдрева
Политиката за бъдещето на една страна се залага и вижда в политиката за поколението. За децата. - НИЕ НЯМАМЕ ИЗРАБОТЕНА ВИЗИЯ И ПОЛИТИКА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА.

{Още»}

 
ПРОТОЙЕРЕЙ ЗАХАРИЯ КЕРСТЮК: В ЛИБИЯ УВАЖАВАТ ХРИСТИЯНИТЕ

Разговора води Елена Вербенина
превод: Литературен свят

По време на продължаващите бомбардировки на Либия протойерей Захария Керстюк, грижещ се за енориашите в храма „Свети ап. Андрей Първозвани” при Украинското посолство в Триполи (Либия),

{Още»}

 
ЛИБИЯ – БАХРЕЙН – ГРЕНАДА: ЗАБРАВЕНИТЕ ПАРАЛЕЛИ

Александър Рубльов
превод: Литературен свят
В последни дни станахме свидетели на две военни интервенции в арабски страни, към едната от които сега е приковано вниманието на човечеството, а другата остава като че ли незабелязана от световните медии.

{Още»}

 
ОТВОРЕНО ПИСМО НА РУСКИТЕ ЛЕКАРИ В ЛИБИЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ

превод: Георги Ангелов
ОТВОРЕНО КПИСМО
До Президента на Руската Федерация Д.А. Медведев,
До министър-председателя на Руската Федерация В.В.Путин

{Още»}

 
РЕВОЛЮЦИИТЕ В ТУНИС И ЕГИПЕТ – ДЕЛО НА РОТШИЛД?

Михаил Василиев
превод: Литературен свят
Колкото по-дълго продължава кризата в Либия, толкова по-очевиден става фактът, че събитията срещу режима на Кадафи (както и да се отнасяме към него) съвсем не са «народна революция».

{Още»}

 
ТЕОРИИ И ХИПОТЕЗИ ЗА КАРАШОВЕНИТЕ

Красимир Кънчев
Югоизточна Европа е мултикултурен и мултиетнически регион. В него особено място заема областта Банат. От края на Първата световна война (1918 г.) е поделена между Кралство Румъния и Кралство на сърби, хървати и словенци (от 1929 г. - Югославия), след като през Средновековието е била част от България и Унгария, а по-късно и от [...]

{Още»}

 
ЛИТЕРАТУРЕН СВЯТ ЗАСТАВА ЗАД ЧИТАНКА И БОРИСЛАВ МАНОЛОВ

На сайта си отдавна сме сложили връзка към МОЯТА БИБЛИОТЕКА, както е името й. Те също дадоха връзка към нас, без да сме се уговаряли за това. И без друго, сериозните български сайтове за литература са толкова малко.

{Още»}

 
ИЗ “ФИЛОСОФСКА ПОЛЕМИКА НА УЧИТЕЛЯ С МАТЕРИАЛИСТИ”

Виктор Вяткин
превод: Ваня Душева
ПЪРВИ РАЗДЕЛ
Материализмът заема трайно място в съзнанието на мнозина. И това е напълно обяснимо. С всички свои органи ние възприемаме единствено материалния свят. Онова, което се намира зад неговите предели е недопустимо за възприятията ни. Лишени сме от възможността да видим

{Още»}

 
ИСТОРИЧЕСКИТЕ ПРИКАЗКИ НА ХОЛИВУД. «ТРОЯ»

Георгий Знаменски
превод: Георги Ангелов
Ако не знаеш как се играе – играй странно!
Александър Абдулов
Отдавна е известно, че ако американците снимат исторически филм, от историята, от истинската история на събитията не остава нищо. Всичко ще бъде изопачено, преправено «по вкуса» на създателите.

{Още»}

 
ДРАКУЛА: ВАМПИР ИЛИ ГЕРОЙ?

Яков Ушаков
превод: Георги Ангелов
За да се върне историческата памет на народа и възпитанието в здраво национално съзнание, е необходимо правилно разбиране на историята. Уви, действителната история често бива извратена до неузнаваемост от недобросъвестни учени, пряко или косвено изпълняващи политическа поръчка, или, което е съвсем нелепо, от тези, които нямат изобщо никакво отношение

{Още»}

 
КАМБАНЕН ЗВЪН ЗА ГРИП А

превод: Диана Павлова
Кому и защо е нужна глобална пандемия?
На 26 септември в световната мрежа се появи видео обръщение на испанската монахиня Тереса Форкадес, в което докторът по медицина, бивш лекар, излагайки гледната точка на много медици, привежда научни факти и аномални събития, случили се през последните няколко месеца и отнасящи се до текущия вирус

{Още»}

 
ПИСМО В ПОДКРЕПА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Уважаеми колеги,
По повод 5 май – Европейският ден за протест на хората с увреждания – неправителствени организации от Добрич за поредна година предвиждат протестно събиране пред търговски комплекс „Валентина” на 5 май от 11 до 12 часа. От името на сдр. „Св. Мина” в градинката там ще бъде поставен камък и малки български знаменца

{Още»}