ХАЙДЕ ДА СЕ РАЗВЪЛНУВАМЕ

Иван Джебаров

Вървя си кротко, когато на десетина метра от малкия мост над реката, ме изпреварва тичешком мургав младеж. Хвърля парче картон насред моста, сяда върху него и слага пред себе си купичка за милостиня.

По навик зарових в джобовете си за някоя останала монета, когато ме осени една дяволска идея. Спрях до младежа и най-учтиво му предложих да помогне за превоза на един багаж.

До час, казах му, ще го пренесем до третия етаж, за което с радост ще му дам десет лева. Момчето ме изгледа, сякаш съм някое безмилостно чудовище и тихо ми обясни, че е много болен, едва се движи и то с придружител, операция трябва да си прави…

Тръгнах си, а дяволчето, дето ми даде тази идея, взе да ми натяква, че като народ ние сме досущ като младежа на моста.

Оплакваме се един друг, че сме за лечение, но стоим и чакаме да дойде някой месия и ни излекува от недоволството ни. Изготвили сме си дори защитен механизъм за собствено оправдание на базата на няколко натрапени ни лъжливи истини.

Като например, че „сме малка държава и сами не можем…” С продължението „…шепа народ сме, какво да правим? Така е било, така и ще бъде…”

Макар, че нито сме толкова малка държава на европейската карта, нито сме по-малка шепа народ от други народи.

Но така са ни казали, ние сме възпитани хора, дори не се замисляме защо е трябвало да го повярваме. Предполагам, че е по причина, благодарение на която е по-лесно да не правим нищо.

И докато вървях с дяволчето в главата си, кракът ми така хлопна в една дупка насред пътя, че ако беше автомобилна гума, отиваше направо за брак.

Свързах тази дупка с винетките, които плащаме всяка година и реших да проверя доколко е вярна поговорката „Огледал се Илия - пак в тия.” С надеждата, че все някой ще се трогне, или ядоса, че го правят на будала, защото фактите по този въпрос са следните:

През 2015 г. държавата е взела от продажбата на винетки 232 милиона лева. Отделно пътният данък. През 2016 г. - близо 327 милиона. През 2017 - без тринадесет хиляди е прибрала 352 милиона; за 2018 сумата е 373 милиона, а за изминалата 2019 г. - 258 милиона. Общо от 2007 г. досега от продажбата на винетки са събрани 3 милиарда и 600 милиона лева.

Сега изключете от тия пари строените нови магистрали, които започваме да ремонтираме слез първата година, тъй като те са главно с европейски пари.

След което се огледайте и вижте за пореден път в какво състояние са пътищата ни. В населените места и извън тях. Да се чудиш къде са отишли толкова милиони или как са отишли двойно повече за ремонта на някой участък.

Само че ние не се чудим отдавна, задоволяваме се с някоя и друга псувня, когато се налага за пореден път да занесем колата си на автомонтьор и до тука.

Пак с надеждата някой да се разтревожи истински, ще попитам, дали знаем как в милата ни родина непрекъснато се увеличава БВП за вечна слава на управляващите.

Ами един от изпитаните начини е вземането на заем. От 2009 г. досега взетите заеми възлизат на 21 милиарда лева. Само през изминалата 2019 г. тяхната цифра е 969 милиона и 780 хиляди лева. На два транша през тази година - януари и февруари - бяха теглени също заеми, като обяснението за втория бе свързано с изплащането на новите осем самолета. Иначе сме много добре финансово и най-вече - стабилни. Само дето и пра-правнуците ни ще изплащат това, което днес сме изяли наготово. Или окрали… Или…

Накрая, за да се успокоим напълно, „че сме шепа народ и от нас нищо не зависи”, ще цитирам извадки от доклад, изнесен на конференция на 23 април 2013 г. от тогавашния еврокомисар по регионална политика, а днес еврокомисар по бюджет и администрация Йоханес Хан.

Конференцията е под надслов „Проблеми на демографската политика в ЕС”, а докладът на Йоханес Хан носи заглавието „България след българите”.

За отбелязване е, че веднага след като докладът е изнесен „на светло”, Европейската комисия отрича публично неговото съществуване.

Дори да приемем това официално отричане, то изнесеното в публичното пространство си остава до болка нам познато и истинско.

Първият цитат е: „Уникално е, че изчезването на българите се дължи не на война, бедствия, епидемия или геноцид, а на изцяло икономически, политически и социални особености в тяхната народопсихология. Българите, по това, което наблюдаваме, се характеризират като изключителни егоисти и индивидуалисти, така да се каже, самотни търсачи на лично щастие. Това е силно изразено в техните политици и бизнесмени. Те са крайни демагози и популисти, целящи да се доберат до властта за да могат да се отдадат на корупция и да разпродадат богатствата на държавата. В стремежа си към бързо забогатяване, те надвишиха многократно позволената скорост, изстисквайки безмилостно силите, живота и здравето на своите съграждани. В резултат получиха едно болно, застаряващо население, а младата чат от българите преобладаващо свързват щастието с възможността да емигрират и да се устроят в други държави”

Без коментар и за следващия цитат:

„И така, да повторя, в лицето на България ние имаме територия в рамките на Европейския съюз, която стремително се обезлюдява. Територия, която е стратегическа не само от геополитическа гледна точка , но и от климатична…. Тук искам да предупредя, че едно такова обезлюдяване няма да остане незабелязано от другите глобални сили и тази територия надали ще остане задълго ненаселена, особено като се има предвид стремглавото нарастване на населението на Земята.”

Мисля, че повече цитати не са необходими. И без това заради едни такива писания българинът няма да си остави спокойствието и старата ракия.

Нито пък заради други неща, които не бъркат пряко в джоба му, дето все се намира още по някой друг лев.

Що се отнася до младежа, седнал на моста в очакване за милостиня, пуснах в купичката му няколко бели монети. С успокоението, че подобно на мнозина други, аз също чакам всеки месец да има пари и в моята купичка.