МАТРИАРХАТ

Денчо Владимиров

Що жени се извървяха през прехода в управлението на държавата България! Бивши внучки на големи комунистически началници от висшия партиен ешалон в миналото, бивши отличнички на висши партийни школи на КПСС в Москва, една от които даже е обитавала апартамента, в който е живял Георги Димитров, бивши снахи на началници от висшия ешалон, бивши хубавици секретарки на отговорни другари, преводачки, манекенки и просто „калинки”, изстреляни от пяната на демократичния преход на високи правителствени постове и позиции. Все жени, които и не са сънували такава грандиозна шега на Съдбата с тях…

Министърки - външни, вътрешни, всякакви… А партийните шефкини - брой вече нямат!

А през последните 10 години безспорно бе и рекордът от дамско присъствие в управлението на държавата - в министерства, държавни агенции, в какви ли не бомбастично платени държавни служби и прочие.

Направете си труда и си спомнете полка от дами, които се извървяха и продължават да манифестират в управлението на малката ни, вече едва над 6 милиона все още българска държава!

Ето, затова даже май никой не се изненада и напоследък, когато се разчу, че всемогъщият като Бог Бойко Борисов е посочил набързо-набързо пак дама за нов министър на мястото на упражняващия се и явно провалил се като социален такъв, пореден бисер в управлението на ГЕРБ.

И така - хоп, пак нов министър - дама!

Не стават ли обаче много лесно тия заменки? Провалил се мъж социален министър, немедленно заменен с жена, идваща от министерство на …образованието? Заместник-министърка. Която, оказва се за велика изненада на народа, че ставала и за социалната сфера. Та нали шеф министър на полицаите бе пак жена преди време и може би още някои се събуждат в пот като си спомнят някои нейни разпореждания…

И така редуват се изненадващи назначения след назначения на жени министърки и заместник-министърки, шефкини на какви ли не държавни служби… Как да си обясним това? Да не би …някакви хормони да оказват въздействие? Нещо, с което не се е сблъсквал като явление даже Фройд? Той, завалията, направо ще припадне като разбере, че по света има вече мъже премиери, женени за мъже!

В сегашна България поне това още не се е случило, но както е тръгнало, май целият ни Министерски съвет е на път да е от жени министри и да останат само няколко мъже за компания в танците на министерските и партийни банкети? Пък и да поднасят на 8 март подпийнали галантно цветя…

Като се прибавят в тази картина и назначаваните с невиждана бързина от почти божествения премиер жени за областни управители, плюс издигнатите с неговото могъщо партийно рамо парламентарни шефкини, шефкини на парламентарни комисии и обикновени депутатки, нежни кметици - на столицата, на градове в страната, силно замирисва. Замирисва на истински УПРАВЛЕНСКИ Матриархат.

Спомнете си, без малко жена да стане и президент на държавата на българите. А ето че вече името й не се чува сред народа, а беше и парламентарен шеф и министър. Някои обаче ще я запомнят като певица. Как пееше само „Цъфнал герб”, как танцуваше, президент Тръмп би се шашнал, той също си пада по шоутата, с това си е изкарвал хляба човекът …Че и сега.

Но и без въпросната госпожа като президент, но която беше суров бивш парламентарен шеф, все така суров бивш министър на правосъдието, пак сме в режим на пълзящ управленски матриархат!

От София - та чак до …Брюксел!

Оттам дето дистанционно и с танцови стъпки решават съдбините на държавата и народа ни пък еврокомисарки, евродепутатки и еврочиновнички…

Сещаме се и за исторически паралел.

Кога е било такова необяснимо множествено нашествие на жени в политиката и управленията на държавата по време на големите ръководители в историята на България, славните ни царе Асен и Петър, Симеон, Калоян!?

Не се споменава от това време за нито един ръководен кадър дама в управлението на държавата и в политиката. Самият Паисий също не отбелязва това в своите трудове.

„Ууу, каква дискриминация на нежния пол!”- ще извикат международни и наши комисии и ще заклеймят на бърза ръка царете и болярите ни.

Наистина, нямало е нито един цар-жена в историята ни!

Естествено, нямало е тогава Истанбулска конвенция, нямало ги е и международните комисии да викнат с все гърло, защо, примерно, за командир на армията ни, въоръжена с копия, мечове и боздугани, е предпочетен мъж, а не дама?

Нямал го е тогава и ЕС да размаха гневно пръст и да иска да му се подписват конвенциите НЕЗАБАВНО.

А държавата ни в ония мъжки времена не само е оцелявала, а се разпростирала на три морета.

За жените е била отредена като първа женска задача да дават челяд на нацията, да отглеждат бъдещи воини и царе, строители, орачи и така да се решават ефективно демографските проблеми, а не с дискусии и кръгли маси.

Та, май вече се досещаме вече какво ще е и по българските земи през годините, когато прогнозно се очаква истинският матриархат по света.

Тогава дами вече ще бъдат шефове не само на Европейска комисия, на световни, европейски, национални банки, на международни фондове, а и на цели армии от послушни учтиви мъже от трите пола.

Чудеса ще бъдат.

Може да дойде ред даже, заради прекомерни ангажименти в политиката и управлението на държавите, жените да спрат да раждат, а тази специфична задача с напредването на науката да се прехвърли на мъжете и първата дума, която ще казва кърмачето ще бъде тогава не „Мамо”, а „Тате!”

Чудеса ще бъдат.