ЗАНИМАТЕЛНИ СТИХОВЕ И ПРИКАЗКИ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ

Кирил Назъров

Още докато живеех и работех в Благоевград - до началото на 80-те години на миналия век - създадохме творческо литературно обединение, в което редом с мен много автори пишеха за деца.

По-късно продължих да следя творческото развитие на тези автори и да ги подкрепям, най-вече като редактор в списанията „Картинна галерия” и „Славейче”.

Ето техните имена: Николай Бистров, Атанас Танчев, Стоян Мурин, Маргарита Лапева, Катерина Кирянова, Мария Маринова, Иван Мишев, Йорданка Пармакова, Елка Иванова и други…

До така наречените демократични промени у нас периодичните издания имаха съществен принос за откриването и подпомагане художествено-творческото развитие на голям брой млади талантливи автори, някои от които оставиха следа в националната ни литература.

Така израснаха в творческо отношение и авторите от моя Пирински край, някои бяха приети в Съюза на българските писатели. И до днес следя, радвам се на успехите им и стимулирам творческото им развитие.

Ще споделя впечатленията си за последните книги на един от немалката плеада съвременни автори, които посвещават творчеството си на подрастващите поколения български деца.

МАРИЯ МАРИНОВА е позната на малките читатели от нейните приказки и стихове, както и от многобройните й срещи на живо с тях. Доказала е, че не само познава, но и чувства детския свят, макар че той е една безкрайна тайнствена вселена.

За пореден път авторката се представя пред малките читатели с новата си книжка “ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА СЕЗОНИТЕ”, която е нейната тринадесета поред. Книжката съдържа седем приказки, разказани увлекателно и заинтригуващо.

Кратки по обем, те напълно отговарят на детските възприятия и потребности. Това се отнася особено за най-хубавите й приказки „Пролетно приключение”, „Приключението на Слънчо” и др.

На страниците оживяват Слънчо, Вятърът, Студът, Снежната кралица, Пролетта. Всички те са обединени от една идея - да разкажат колко са нужни всички на сезоните, на времето и хората.

Детската литература е гъсто населена с тези и безброй подобни персонажи. Мария Маринова е потърсила свой ъгъл на виждане и творческа интерпретация, изградила е свои сюжети и образи.

Съществен принос за вълнуващото и лесно възприемане на случките имат пъстрите илюстрации на талантливата художничка Любов Тотева. Нейните картинки оставят у малкия читател приятни чувства и възможност за поучителни изводи.

Ще завърша с това, което е написала съвсем точно в предговора си коректорката на книжката, поетесата Роза Боянова:

„Вълшебствата са някъде около нас. Трябва само да повярваме в тях и ще ги видим. Тогава трябва да ги споделим, за да им вдъхнем живот… В тази книжка с приказки те ни разказват как една обикновена дъждовна капка, събрала тайните на кръговрата, красотата и чистотата на детството, се превръща в принцеса и отива на своя първи снежен бал.

И слънчевите синове са необикновени - целят се с бляскави лъкове във въздуха, пращат слънчеви зайчета в очите на децата, надничат от сърдитите погледи на възрастните.”