СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ

Александър Кръстников

„Папите ви люто кълнат, че сте еретици,
но вие сте две светила, две чисти жълтици…”
Любен Каравелов

Богат слънчев ден. Майски цветя. Чисти невинни души на ученици и невидим хор ангели посрещат с радост великия празник. Радвай се, Българийо, тоя ден е залогът на едно твое светло бъдеще.

С какво можем да се гордеем? Има някои, че се радват дето сме отишли до Чаталджа, до Охрид и Елбасан. Аз повече се радвам, че празнуваме деня на св. равноапостоли, които ни изработиха една по-трайна слава от оная на хладния нож.

Три са светлите дати на България: християнското покръстване, богомилството и възраждането; три са блестящите звезди на българския небосклон, и четвърта, която е още по-светла - просветата, дар от тия Братя.

О, родино, която играеш ролята на малкия Вениамин, която преминуваш зодията на мрачния Козирог, която си още в залис и страх от чужди и вътрешни!

Уверен съм, че днешният паметен ден, е достатъчна гаранция, че ти ще преодолееш всички спънки, ще пръснеш всички мъгли, ще избегнеш всички опасности, за да дойдеш напокон до пълното изпълнение на братския план: просвета на целия народ, на цялото българско племе и цялото славянство.

Днешното подрастващо поколение се благославя от невидимата света десница на нашите просветители. То няма да е така злочесто като хората на момента.

24 май е празникът на златната бъднина. Ето, святите братя гледат отгоре и нашепват: „Българи, по пътя на нравствения подем ний сме всякога с вас. Дерзайте!”

——————————

в. „Витлиемска звезда”, г. 3, бр. 25, 31 май 1924 г. Неподписана статия.