„МЕДЕНА ПИТКА”

Васил Александров

„Медена питка” - разкази за деца от Стефан Мокрев, издание на „Завети”

Стефан Мокрев е писател, известен със своите разкази за възрастни, но той пише също хубави разкази, но той пише също хубави разкази и за малките читатели, за децата.

Наскоро излезе новата му книга с разкази за деца - „Медена питка”. В тая книжка авторът е събрал 12 малки разказа, някои от които са изпъстрени с хубави винетки.

В тия си разкази Стефан Мокрев се отличава от другите детски писатели.

Докато повечето от тях преразказват стари народни приказки, измислят разни фантастични случки за същества, които никога не е имало и пишат съвършено чужди и неразбираеми от детето разкази, Стефан Мокрев се стреми да бъде колкото се може по-разбираем, да разказва за работи, близки до децата, да бъде наистина детски писател.

В новата си книжка „Медена питка” разказва за работи и случки, които децата всеки ден срещат и изживяват. Такива са: „Имало едно време…”, „Великден”, „На пързалката” и „Болното сестриче”.

Освен тия разкази, има в книжката и друг вид, в които се разказват случки из живота на животните и такива, в които хората са заменени с животни, но от разговорите и постъпките им може да се разбере, че се отнася до истински хора.

Към първите спадат разказчетата: „Грабнатото яйце”, „Сърдитко” и „Хромото”, а към вторите: „Скрежко” и „Щурче и пчелица”.

С новата си книга Стефан Мокрев потвърждава, че неговото място е между най-добрите ни детски писатели.

Разказите на Мокрев са реалистично и лесноразбираемо разказани истински случки из живота на децата и някои животни. Разказите се четат леко и увлекателно.

——————————

в. „Барабанче”, бр. 28, 1938-1939 г.