БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО В РУМЪНИЯ

Един даровит българин

Яни Хаджиянев (Калиакренски)

Културно-просветните кръгове в Букурещ понастоящем живеят с впечатленията от големите художествени изложби, които привличат хората на изкуството от цялата страна.

Литературните списания и вестници, както и всекидневния печат отделят по цели страници за творенията на първите величини на румънската живопис и скулптура.

От няколко години насам между редица знаменитости на изкуството се слави и името на младия и даровит скулптор Борис Караджов - Караджата, син на забравена Добруджа, расъл и порасъл с кратките радости и големите скърби на родината си…

За него букурещкият печат дава твърде ласкави отзиви.

„Неговите творения - четем в литературната страница на „Адевърул” - първо трябва да се видят; като всяка истинска красота, те завладяват човека от първия момент.”

Едно от най-внушителните му творения е групата „Материнство”. След това иде дълбоко символистичното „Томление”, „Батовката” и студиите му - добруджански типове.

За тях букурещкият печат нищо не отбеляза, но този, който познава Добруджа и специално творчеството на младия ваятел, не може да се лъже в преценките си.

Творчеството на Караджата се отличава с ясна изразителност. Оригиналността и точната анатомическа изразителност, идеалните линии във фигурите му говорят за една солидна художествена подготовка, която широко отваря на младия скулптор дверите към пълен възход.

Във всичките му работи блика една пленяваща и дълбоко трогваща мъка. В студията „Циганин” (глава) изражението на лицето е така вярно предадено, че мислите веднага отнасят човека в низините на живота, където всяка стъпка е мъчение, страдание.

В продължение само на няколко години Борис Караджата успя да се наложи като художник и скулптор в елита на румънските художници.

Втора година вече неговите творения красят един от най-богатите и разкошни художествени салони в Букурещ - „Далес”, където излагат най-големите румънски художници.

Букурещ, октомври, 1936 г.

——————————

в. „Час”, 07.11.1936 г.