ДУМИ НА РЕДАКТОРА

Славчо Николов

Литературното ми приятелство с Иван Джебаров продължава повече от четиридесет години. Беше малко преди осемдесетте години на миналия век.

В моята шуменска квартира, в която току що се бях настанил, дойде едно почти ситно момче с папка разкази и една пролетно-есенна мекота в поведението, в говоренето и състоянието на духа, което не беше толкова трудно да се открие в светналите му очи.

Пътуването ми тогава в неговите, може би първи, или не много ранни разкази, ми подари същото усещане - Йовковска мекота в изказа и Елин Пелиновска дълбочина в наблюденията му.

Художественият текст ме пренасяше в красивата и пълна с любов признателност и опрощение, към нашата българска равнина.

Тези неща откривам и днес, четиридесет години по-късно, разбира се обогатени и облети с нови нюанси, в двете книги „Наше село” и „Една година дъжд”, която е поредната му книга. Книга, четяща се на един дъх.

За разлика обаче от „Наше село”, „Вик”, „Лудогорски легенди”, „Ганьо Европейски”, „Славей ми пее, мале” и др., тя със сигурност ще насълзи очите на мнозина читатели.

Защото с похватите на художественото слово ще се сблъскаме с нашето ежедневие, в което, въпреки изобилието от алчност, арогантност, ниски страсти и хамелeонщина, има запазено място и за човещина.

Млада жена се чувства длъжна да съхрани тази човечност, която е срещнала, която й е помогнала, но чието съхранение я изправя и пред редица изпитания.

Ще може ли това крехко създание да издържи на предизвикателствата, изразяващи се в реални за времето ни нрави и прояви на черти от народопсихологията ни?

Или действителността на времето ще я принудят да използва компромиси на душата и тялото си за оцеляване?

Неща, които в крайна сметка и поне засега, само неспиращият в книгата дъжд може да измие като грозно, наслоено от всичко случващо се.

И в тази си най-нова белетристична книга авторът остава верен на утвърдения си вече лек, богат и заразителен език, на стила си, с употребата на точно намерени, родени на мястото си художествени образи, метафори и лиризъм, сравнения, завладяващи описания и логическа последователност.