ЕЛАТЕ, ХИЛЯДИ ПЕНСИОНЕРИ, НА РОДНАТА СТРАНА НАДЕЖДА!

Бардак ли сме или държава?

Денчо Владимиров

От обявеното преди месеци пенсиониране на около 4 хиляди учители тази година и очертаващия се огромен вакуум от учителски кадри, не произтече нищо реално.

Министърът на образованието фанфарно обяви, че новата учебна година ще започне със стопроцентово заети учителски места! Фокус-мокус препаратус!

За да не се състои пълният провал на държавата ни в просветното дело и да лъсне пълният отлив на млади учители от тази вече рискова професия, подлежащите на пенсиониране учители явно са били призовавани патриотично, въпреки някакъв си там закон за пенсиониране, да продължат да си учителствуват, за да не се сдава фронта.

Както е по военному - ни крачка назад! Издигнат бе явно и призив “Елате, хиляди пенсионери, на родната страна надежда !”

И вече изпратени тържествено от колективите си с родопски одеяла и термуси в пенсия учители, се завръщат отново в школата си и пиейки хаповете си и посещавайки във всяко междучасие школските тоалетни, продължават да образоват и в това си неглиже състояние българските деца.

И уж стопроцентово заети вече вакантни учителски места, по хвалбата на министъра, а в същото време на сайта на РУО-Пловдив продължават да се обявяват вакантни места в училищата от региона.

И все така, забележете, кой знае защо, с пропускане, в разрез с всички закони, включително и този за достъп до информация, да се упоменава …по какъв учебен предмет е тайнственото вакантно учителско място!

Така е в асеновградската ПГ “Патриарх Евтимий”, така е и в ОУ “Петър Берон” в първомайското село Буково, където са обявени по този почти конспиративен начин …цели 6 вакантни учителски места, без да се съобщава на кандидата, безработен учител, по кой учебен предмет! А от училището ОУ “Генерал Карцов” в село Христо Даново са още по-лаконични и тайнствени - те обявяват само, че търсят учител!

А по какво - така и се стаява информацията за кандидатите, да се досещат сами! Съгласете се, че обявления от този род биха били подходящи за времето на даскал Хаджи Генчо! Или за килийните ни училища, когато пък не е имало платени инспектори по просветата, министерство, регионални управления…

И понеже наскоро слушах проф. Велислав Минеков в интервю по радиото да казва, че държавата ни е …изчезнала.

А че не сме май вече държава, става ясно и от други сфери в живота.

Чухме например информация за пренатяганата с ясно каква цел история с блъснатата електрическа триколка в Харманли от бащата на президента.

Съставеният първоначално акт на водача на превозното средство бил явно по указание “отгоре” променен, съставилият го първоначално пътен полицай бил светкавично дисциплинарно уволнен, дисциплинарен дамоклев меч виси над главите и на други пътни полицаи и разследването, ясно е, че ще се точи още дълго време, радиата и медиите ще разтягат дъвките за това ужасно ПТП като че ли и у нас се е случила история, идентична с отровения смъртоносно по нареждане на Путин, но оживял прогресивен руски шпионин в Британия.

И поглеж във връзка с харманлийското ПТТ с участник бащата на президента на България, може да се свика и Съвета за сигурност. А някои чуждестранни медии пък при превода, пропускат от “бащата на президента” думата “бащата” и излезе, че самият президент е ударил с колата си каращата почти в центъра на уличното платно елтриколка.

Задават се президентски избори и сега е дюшеш за управляващите да хвърлят сянка върху осмеляващия се да ги критикува държавен глава, след който вече е явно, че е готов да тръгне голяма част от народа, ако генерал Радев реши да поведе политическа сила…

Но ето, че за кутсуз на управляващите по радиото изтече информация, че самият водач на триколката си признал, че като болен виждал образите неясно, като силуети по пътя.

Е, пита се тогава: в коя държава ще се допусне болен човек, който не вижда нещата ясно, да кара превозно средство по улиците на оживен град, кой му е дал книжката за правоспособност и колко пъти е спиран за проверка, дали здравословното му състояние отговаря на възможността му да шофира? Защото, какво ли вижда такъв водач на МПС и нощем на пътя, когато също му е позволено да шофира безпроблемно с дадената му книжка за правоспособност?

Не се сещам за такава държава, която ще позволи такова безхаберие в нарушаване на законите за движение по пътищата.

Както не се и сещам коя ще е тази държава, в която се обявяват конкурси за вакантни учителски места, без да се съобщава на кандидатите по кой учебен предмет са те!

Не ли е това държава, на която логото вече трябва да е май “Куче влачи, диря няма “?

Да ни е честита тогава такава държава, член на ЕС, ексшеф на Европа!