ВАСИЛИЙ ПЕСКОВ

Владимир Болшаков

превод: Литературен свят

Из „Войната на идеологическия фронт” (2017)

Обективно, макар и съвсем не ангажирано, към нашата Руска партия се присъединяваха много журналисти от «Комсомолка» по онова време. Преди всичко, покойният Василий Песков с неговите удивителни фотоочерци под рубриката «Прозорец към природата».

Той беше до мозъка на костите руски човек, даже по мечешките си маниери. Василий Михайлович е роден през 1930 г. в семейството на машинист и селянка. Благодарение на него научавахме отдалечените места на Русия, нейните хора.

Първата му книга с очерци излезе в 1960 г. и веднага стана бестселър. От 1975 до 1990 г. Василий водеше телевизионното предаване «В света на животните». Често го познаваха на улицата, спираха го и той рядко отказваше да разговаря, макар че много бързаше.

Признанието дойде при него рано. В 1964 г. за книгата «Крачки по росата» той получи Ленинска награда. Дадоха му я в един ден заедно с М. Плисецка, Н. Черкасов, П. Дейнека и М. Ростропович - с онези, които преди всичко тогава се асоциираше съветската интелигенция.

Когато се появяваше в редакцията, непременно влизаше в нашия чуждестранен отдел и питаше: «Е, какво ново в чужбина?» Той почина през 2013 г. и завеща да пръснат праха му над полето в село Орлово в Воронежка област, където е роден.

Това поле се намира след края на гората, близо до камъка, който още приживе Василий Михайлович докара от Мордовия.

На него са написани думите му: «Главната ценност в живота е самият живот».