МАРКО МАРКОВ - „С ХВОЙНА В СЪРЦЕТО”

Дима Политова

„С Хвойна в сърцето” е новата книга на Марко Марков, малка книжка, от която, ако я отворим ще се ръсят звезди, които звънят като чанове - те са голи и палави сутрин, къпят се в росата на утрото, а тревата е пламнала от свян.

Каква хубава дума - с нея не може да се флиртува, забравена е, но е чиста като планински ручей, бяла като сняг на планинско чело.

Тясна и дълга - правоъгълник отрязан по средата по височина, е прекрасна форма и заедно с корицата придават външното изящество на това бижу - клони на дърво в цвят изтънчен беж, есенно голи, шушнат с вокал на плътен алт, после затихват и остават да звъни само залезът, тихо и аранжево…

А за срещата с Хвойна трябва да си сам сутрин, вечер, през целия ден, в тишина - ще пътуваш по извивките на душата през сезоните и ще се дивиш на всичко.

Ще замирише на смола, на дим, на цвете, на сено, на пръст и корени - на живот, защото приведеното дърво се прекланя на земята.

Какво си създал, Марко, човек ще отвори помръкнали очи, ще живне загрубяло сърце, песимист ще сграбчи илюзиите в шепи и ще се види в друго огледало.

Поезия е написаното от теб, с нея се лети - целебна е - красота и страст…

По покана на Марко и д-р Маркова съм гостувала на вилата им в Хвойна, поради което не се изненадах от посвещението върху книгата, която ми подариха „за времето, прекарано с нас в Хвойна”.

От онова време е моят отговор - жест, стихотворението „Магия”, публикувано в електронното списание „Литературен свят”, с благодарност от мен.