ЗА СЪВРЕМЕННОТО МАРОДЕРСТВО В БЪЛГАРИЯ

Денчо Владимиров

- Ама …как? Какво е това заглавие? Къде е гледал редакторът? - сигурно веднага ще подскочат някои и ще се аргументират - Възможно ли е това да става в  днешна демократична България, член на Европейския съюз, в държава, която  ще поеме на грохналите си плещи си и Председателството на Съвета на ЕС, имаме си министърка вече по този ресор… И изведнъж някакъв автор ни говори за съвременното мародерство в България!? Запушете му устата, пардон, хвърлете му материалчето в коша, откъде накъде ще позори днешната ни демократична и процъфтяваща република, в която, ако човек за човека не е брат, то поне е братовчед. Че какви му са аргументите на автора да твърди, че в днешна процъфтяваща капиталистическа България, след 27 години нещо като демокрация, съществува мародерство? А? Има ли аргументи и откъде? Кой му е източникът?

Веднага отговарям - имам аргументи и то какви, източникът ми е евродепутат от ГЕРБ!

За кой ли път през последните години от тази новоизлюпена като политически проект в мътната вода на Прехода партия огласят долини, дерета и балкани с  някакво намерение да сложат сатъра на понятието “вечен длъжник” и задействат  най-после десетгодишната давност за дълговете на клетите граждани на републиката /че то в най-сиромашката страна на ЕС какво друго може да притежават гражданите й освен дългове?!/.

Ето, преди година-две се бе извисил високо до небето този призив на ГЕРБ, извиси се, но после изчезна някъде в бурното мътно пространство, но който чу  шумотевицата си каза: ” Ей, близко до мъките на народа са тези гербери, дай да гласуваме за пореден път за тях, ешчо раз, ешчо много раз”.

И ето сега  отново човек от ГЕРБ, евродепутатът Емил Радев, подхвана отново старата герберска песен на нов глас и запя за освобождаване на над 600 000 български семейства, длъжници от хватката на узаконеното им състояние  “вечен длъжник”.

“В 21 век, в България съществува понятието вечен длъжник - каза той по българското национално радио “Фокус” - Огромен брой български граждани са подложени на това невероятно изпитание за техния живот. Това е години наред: въпреки че им е продадено цялото имущество, няма как да погасят задълженията си, те продължават да стоят длъжници, продължават срещу тях изпълнителните производства. Десет, петнадесет, че и повече години. И за съжаление, в България даже и след смъртта на длъжника, ако неговите наследници приемат наследството, те приемат тези дългове и продължават да ги изплащат. У нас над 600 000 семейства имат дългове. Това засяга огромен брой български граждани!”

Като чух това по радиото, даже скочих. Не можех да повярвам. Човекът умрял, а продължават да го ровичкат за пари. Проверих на още няколко места из сайтовете за казаното от загрижения за теглото на народа ни евродепутат, нямаше грешка. Чул съм  добре.

“В България едни изпълнителни дела могат да продължат 10-15 години, начисляват се лихви, разноски по делата и това може да продължава вечно, дори и след смъртта на длъжника… -  каза евродепутатът от загрижената за народа си всепобеждаваща на избори и на куц крак партия. И това мракобесно положение на нещата е в рамките на сегашните закони на държава, която ще председателства Съвета на ЕС и ще раздава мъдрост на вси европейски народи.

- Ами тогава - дойдох до извода аз - значи у нас… мародерството си е  в рамките на закона? Четем в речниците - мародер е лице, което ограбва умрели или извършва обири по време на бедствие. У нас бедствието т.е. Преходът е вече от 27 години и обирите, тоест мародерствата, стават всяка секунда. Това е мародерство едно на ръка. Но даже и в престъпния свят се смята за най-голямо падение да ограбваш парите на умрял човек, както това става в България с  преселилите се на оня свят длъжници, умрял човекът, но дълговете му живеят и към тях постоянно се простират лапите на какви ли не монополисти и всякакви  още мародери. И мародерството продължава и след смъртта на челядта на длъжника, на внуците, на правнуците. Вечни длъжници!

Така - до края на света!

Може планетата ни някой ден да се изпепели като Марс и да стане червена от глобалното затопляне като нея, но нашенски родни мародери с бели якички, изнесли се на някоя безопасна планета, все така “законно” ще преследват  клети  длъжници, пък ако ще те и потомствата им да са измрели от векове…