ВМЕСТО ПРЕДГОВОР

Панчо Недев

Панчо Недев, „Преди и след Апокалипсиса”, 2017 г., роман-социална прогностика (Хроника на глобални събития); консултант Артур Кордон, корица - Туко Рамирез, печат - „График” - Варна.

ВМЕСТО ПРЕДГОВОР

(автоинтервю)

- Извинете, господин Недев, но мисля, че доста голям риск сте поели с тази необичайна за вас космическа тема, след като нямате нужната  научна подготовка, нито опит в жанра!

- Творческата мисъл на човека често надживява времето си  и без научни познания, звания и технически опит! Свободна и независима, никому неподвластна,  само тя може да надникне зад хоризонта или да прогледне дълбоко в Космоса и бъдещето.

- Искате да кажете, че не вие, а вашето творческо въображение, вашата представа за развитието на човешката цивилизация, са написали тази книга?

- Ако ме изкушавате да бъда иносказателен и шеговит… може и така да се каже!

- И все пак нишата „Фантастика” отдавна е препълнена и натежала от имена и заглавия. Не се ли страхувате, че Духовете на литературните класици и критици могат да ви заръфат като некомпетентен, дилетант?…

- Първо, този мой роман не е нито „чиста”, нито „научна” фантастика, а социална прогностика, изградена върху основата на реалната ни действителност. И второ, защо да се страхувам от духове? Те вече са се изказали по темата в своята историческа епоха и нищо повече не могат да кажат за нашето време или за неговото бъдеще.

- Но в  някои страници вие влизате директно и дръзко, с  рогата напред, в противоречие с  физическите закони и официалната наука!? Това не ви ли смущава?

- За коя официална наука пледирате? За професорите от старите учебници ли, които продължават да ни внушават, че сме  се пръкнали от гена и  еволюцията на маймуните? Не разбирате ли, че заживяхме в години на глобални промени, които  непосветените наричат „божествени чудеса”? Героите от приказките, легендите и митовете възкръсват, светците от черковните икони оживяват, дълбоко замразените тайни в гробници, пирамиди и каменни колони избухват като атомни взривове! И обръщат наопаки не само физическите закони, но и цялото  дефектно, контролирано познание за света и човека,  внушавано през вековете от управляващите елити и тайните  общества!

- Уважаеми, господин Недев! Разбирам вашия дългогодишен стремеж към творческа изява, но когато  обърквате  понятието на сериозния читател за Апокалипсиса, както е  поднесен в Библията, в хиляди книги, филми и картини, не мислите ли, че вашето дръзновение може да ви изиграе лоша шега?

- Момент, моля! За какво объркване и какво дръзновение намеквате?

- Ами това, например… че всички политици, учени, военни анализатори, днес са единодушни, че ако, недай боже, Апокалипсисът се случи, това ще бъде тотално унищожение на човечеството и планетата? А вие посвещавате цялата трета част на книгата си на първите  десетилетия след Апокалипсиса?! Що за предизвикателство е това!? Или не вярвате в тоталната Разруха, или искате да внушите на читателя някаква футуристична надежда за оцеляване!?

- Ето че стигнахме до основната идея на книгата като „надживяване”на възможните апокалиптични събития. Да, аз не вярвам в тоталния Апокалипсис, в злокобното му определение като „края на света”! Не защото глобалният, мафиотски управляващ елит, някой ден ще поумнее и ще превърне смъртоносните оръжия в оръдия на труда. Вярвам, че няма да се стигне до тоталната, глобална катастрофа, защото всяко живо същество след смъртта си оставя своя знак за възкресение - едно коренче, една семчица, един неповторим ген. Вярвам в продължението на живота, защото ние не сме сами в Космоса! Нашите извънземни приятели (и неприятели!) ще ни опазят от безумното самоунищожение, тъй като Земята за тях е златната прашинка в космическия ред и в космическото равновесие, както и в жестоката им борба за влияние и земни ресурси.

- Затова ли твърдо вярвате в Новия социален ред, който ще бъде установен на Земята с остатъците от човечеството като контрапункт на Новия световен ред по американски образец?

- Да! И по точно, моят авторски замисъл е: Нов духовен и социален ред!

- Разбирам благородните ви помисли, идеи и послания, господин Недев! Но  вие нямате никакви теоретични, „опорни точки”, как ще изглежда отвътре този разпилян, осакатен, деформиран човешки живот след Апокалипсиса!

- Правилно - нямам! И няма откъде да ги взема тези „опорни точки”, след като почти всички  писатели фантасти, учени и политически коментатори  буквално „рисуват” далечното „светло бъдеще” като даденост, като вълшебен божествен дар, без да проследяват пътя до него.

- И все пак трябва да е имало някаква първа „опорна точка”. Само книгите ли за Апокалипсиса, които сте изчели?..

- Не, разбира се! Кой грамотен човек не е чел с увлечение такива книги?… Всъщност аз си носех през годините тази космическа тема, дълбоко замразена в моя биологичен  фризер. Но поводът тя да „възкръсне” беше проф. Стамен Стаменов, когото познавах задочно от екрана на една национална телевизия. Беше поканил като събеседник доктор Тимен Тимев, световно известен български учен, уникална личност, „апостроф” на съвременното познание. Разговаряха за божественото начало и неговото развитие в глобален, космически план. И докато слушах предаването с изключително внимание, моите замразени „опорни точки” на спящия сюжет сякаш изведнъж се пробудиха. В следващите дни изоставих всякакви ангажименти и за втори път, вече с бележник и химикалка, изслушах всички налични записи на професора „Дневниците на уфолога” в Интернет.

- В такъв случай можем ли да наречем професор Стаменов „задочен кръстник” на тази книга?

- Е, ако следваме иносказателната нишка на интервюто… може!

- Господин Недев! Изчетох с интерес книгата. И знаете ли, какво ми  направи най-сериозно впечатление?

- Чакам да го чуя!

- Първо, че много смело и доста рисковано защитавате своята собствена представа, като хипотеза, за изграждане на Ново социално общество от Разрухата след Апокалипсиса с неоценимата помощ на позитивните космически сили…

- Правилно! С малко уточнение - с помощта на Космическия разум!… И второто ви впечатление?

- В тази ваша творба вие сте вложили и голяма доза патриотизъм. Освен името на главния герой, Питър Стоун - Добрев имате и друга „българска следа”. Но не ви ли се струва малко… пришита към голямата  глобална тема?

- Аха, разбирам, драги мой!… Ето ви прословутия  български нихилизъм: винаги да се съмняваме, да подозираме, да се самоунижаваме! В случая, „българската следа”, както казвате, е подплатена  със солидна фактология. Нищо не съм измислил, само съм обобщил най-съществената енциклопедична информация, относно българското участие в развитието на космонавтиката. Та ние сме третата държава в света, след САЩ и Русия, която готви менюто на космонавтите! Повече от 12  измервателни прибора, конструирани и изработени в  нашите научни лаборатории, отдавна летят в Космоса! Да не говорим пък за географското положение на България като „божествена” територия с хиляди знакови космически белези и присъствия. Достатъчно е само да отбележим, че един от трите енергийно-информационни стълба, които поддържат равновесието в Космоса, се намира на наша територия! Не са ли достойни за гордост и самочувствие доказаните вече от историческата наука факти, че ние сме една от най-старите  нации на Земята, че с нашия  ген живеят над  2 милиарда човеци по света, че календара на  древните българи е най-старият на планетата! И т.н. Защо, на фона на глобалните събития, да не осветим и нашия  космически принос за  чуждестранния читател, ако тази книга попадне случайно в неговия поглед!?

- Дано и това да се случи, господин Недев, ще бъде голямо събитие!… Независимо от моите „нихилистични” бележки и съмнения, както казвате, аз приветствам Вашата книга като й пожелавам успех и… космически полет!