МАКРОН НА ВТОРИ ТУР Е ПОЗОР ЗА ФРАНЦИЯ

Сергей Черняховски

превод: Литературен свят

Мисля, че появата на Макрон на втори тур е позор за Франция. Не разбирам как хората могат да гласуват за човек със сексуални извращения. Но още по-важно е, че този човек открито говори за намерението си да лиши Франция от независимост и да я направи своего рода подмандатна територия на Брюксел.

Противоборството Льо Пен и Макрон е противоборство между дьо Гол и Петен. Еманюел Макрон е Филип Петен, Марин Льо Пен е Шарл дьо Гол. Ще посоча едно сравнение: това, че Франция не се оказа готова да подкрепи съвременната Жана Д’Арк, е същото, както когато французите в XV век започнали да се борят с Орлеанската дева и да поддържат английското нашествие.

Ясно е, че вторият тур ще бъде борба на всички срещу Льо Пен. Ще й бъде трудно - всъщност тя отива на своеобразно политическо самоизгаряне.

Ще напомня, че през 1940 г., когато фашистите окупираха Франция, Жан-Пол Сартр призова: излез на площада и убий немеца, убий фашисткия войник. Не мисли какво ще стане с теб - най-вероятно ще те екзекутират. Но тогава ще умреш чист пред погледа на онзи, другия, който те гледа от дълбините на твоето съзнание.

От тази гледна точка, дори ако Льо Пен претърпи поражение, тя ще извърши подвиг, напомнящ на качването на Христос на кръста и на мъжеството на Зоя Космодемянска. Дори ако тя загуби, може да се надява, че това все пак ще подбуди хората към протест, както някога самотните акции на французите, отговорили на призива на Сартр да убиват нацистите, породиха масовото движение на Съпротивата.

Може само да се уважава Льо Пен, която обективно отстоява националната независимост и традиционните исторически културни ценности на Франция, за които Макрон вече заяви, тъй да се каже, че няма повече френска култура. Мисля, че действията на Льо Пен могат да станат като факела на Данко, за да изведе французите от националния позор, в който ги вкараха съвременните политици.

Що се отнася до Франсоа Фийон, то след призива му да гласува за онези, които го тровеха, към него може да се изпитва само отвращение. В такива условия Фийон изглежда като подставено лице, предназначението на което е било в едно - да отнема гласове от Льо Пен и от движението й за национална съпротива.

А това, че само 5% парижани са гласували за принципа на национална независимост и за запазване на честта на Франция, ни кара да направим аналогия със ситуацията от 1940 г. Тогава нито един парижанин с оръжие в ръце не застана в защита на столицата. Те само сълзливо страдаха, гледайки влизащите в града нацистки колони…

(със съкращения)

——————————

Изборский клуб, 27 април 2017 г.