БИСТРИЛИЦА – КЪРМИЛНИЦА НА ЧЕТИРИ ПИСАТЕЛСКИ МАЙКИ

Стефан П. Стефанов

Три институции организираха творческа среща със заслужилия краевед и учител Надежда Анастасова, дългогодишен учител, бивш директор на Природоматематическата гимназия в Монтана и началник на Регионалния инспекторат по образование в Монтана.

Поводът РБ „Гео Милев”, клуб „Будители народни” и Дружеството на краеведите в Монтана да се решат на това е нейната книжка „Четирите майки от село Бистрилица”, издадена от „Полимона” ООД през 2014 г. Водеща на срещата беше главен библиотекар Юлия Андреева, завеждаща краеведския отдел на РБ „Гео Милев” „Анастас Стоянов”.

Има нещо много общо в съдбите на майките на Йордан Радичков, Радослав Михайлов, Иван Давидков и Анастас Стоянов. Те всички израстват в село Бистрилица, живеят в голяма бедност, мъжете им умират млади и с цената на големи трудности отглеждат децата си, на които дават образование и предано се грижат за синовете си, с които се гордеят.

И четиримата писатели също имат общи черти - прекланят се пред майките си и ги обезсмъртяват с перата си. И четиримата посвещават съкровени творби, посветени на изчезналите заради язовир „Огоста” техни родни села - Калиманица и Живовци.

Изследователката разказа за съдбите на четирите майки и синовете им. Свои впечатления и спомени споделиха седмокласникът от Второ СОУ „Н. Й. Вапцаров” - Дончо Пламенов, бившата директорка на РБ „Гео Милев” - Димитрина Борисова, редакторката на книгата - Димитрина Мирчева, организирала срещи на свои ученици с четиримата писатели, Вера Рангелова - учителка по немски език на Анастас Стоянов, взелата последното интервю от Радичков Александра Симеонова и съселянката на майките Иванка Василева, а Цветана Костова прочете посветено на авторката стихотворение.

Авторката с основание се гордее, че Бистрилица е полуродно място на известните ни писатели от Калиманица и Живовци, щом майките им са от това село. Те дават не само живот и издръжка на творците, не само ги възпитават, но и ревностно продължават своето влияние върху тях до края на живота си.

Книгата „Четирите майки от село Бистрилица” е не само любопитно четиво за читателите, но и пример за майчинската всеотдайност, а това придава непреходна стойност на краеведското изследване.