ВРЕМЕ Е РУСИЯ ДА ВЗЕМЕ ПРИМЕР ОТ МОНГОЛИЯ

Николай Дорошенко

превод: Татяна  Любенова

Ние пишем за това, което виждаме. А виждаме в продължение вече на 25 години само картина на разорение на нашата страна. И тъй като да се живее вечно в състояние на пълна безизходност е невъзможно, у нас възниква въпросът: какво да се прави?

Уви, започвайки от Гайдар, не ни върви на държавнически умове. Най-добър от висшите ни държавници е бил този, който никакви реформи не е  провеждал и въобще нищо не е правил.

Но да се направи нещо е необходимо. И ако допуснем, че президентът ни иска, но не знае какво точно да направи, за да изправи страната от руините, то аз бих го посъветвал да вземе пример от японския император Мейджи (1852-1912), който също не знаел какво да прави с безкрайната изостаналост на Япония и затова започнал да копира опита на най-развитите страни.  И вече в 1905 г. побеждава във война Русия.

А като начало, за да повиши отговорността си и тази на всички останали клонове на властта, бих посъветвал нашия президент да копира опита на Монголия.

Ето, например, една последна новина от тази някога съвсем изостанала, а сега вече предизвикваща у нас завист, страна:

“Доходът на президента на Монголия ще бъде съкратен с 30 на сто. Такава мярка ще бъде приложена и по отношение на заплатата на премиер-министъра и депутатите в парламента на страната, се казва в съобщението на началника на департамента по бюджетната политика на Министерството на финансите на Монголия.

Отбелязва се също, че заплатите на ръководните административни лица в държавните органи ще бъдат намалени с 20 на сто. Това е отразено в проект за закон и ще бъде окончателно решено на извънредна сесия на Великия държавен хорал.

Освен това под съкращението ще попаднат и помощите на компетентните лица за гориво, служебни и командировки. Предполага се, че снижаването на тези разходи ще позволи да бъдат спестени около 3 милиарда тугрици през тази година, а през 2017-та - повече от 8 милиарда.

В същото време правителството планира да съхрани сегашното ниво на работните заплати на другите категории държавни служители, в частност лекари, учители, полицаи”.

Ще ми кажат, че обедняващите клонове на властта ще потънат в корупция не до ушите, а до над главата, така че дори няма да можем да ги различим в блатото на властта.

Но пак можем да се поучим от съседна Монголия, изпреварваща ни също така и в правно отношение.

Например, в 2012 г. за корупционна сделка при продажба на държавна собственост бе осъден на 4 години лишаване от свобода даже бившият монголски президент Намбарин Енхбаяр. По-късно присъдата му бе съкратена до 2,5 години, но тук съвсем очевидно е, че ние трябва да се учим от по-прогресивната Монголия, да се учим, да се учим, да се учим…

17 август 2016 г.