ОТЗИВИ ЗА ТВОРЧЕСТВОТО НА НИКОЛАЙ ГОДИНА

подбор и превод: Стефка Тотева

***
Нека думата на уралеца, преместил се от машината на писмената маса, да бъде, както и преди, силна, самобитна, и след като не го е променило, не го е погубило названието „поет на работниците”, нека той да бъде себе си, а сърцето му ще усети и ще подскаже строфата, която ще напише, и нека му бъде уютно не само сред дърветата, но и сред хората. Един автор няма къде да се скрие от тях.

Виктор Астафиев

***
… При такъв строг подход все пак бяха отбелязани, като най- интересни, стиховете на челябинския екскаваторшчик Николай Година..

Евгений Долматовски

***
С Вас, Николай, забравям, че съм на 75. Благодаря ви за Вашата светла реч към хората.

Леонид Оболенски

***
Николай Година е много добър поет… необикновена личност, с необичайна съдба.

Иля Фоняков

***
Николай Година е истински поет. Той има зорко художествено око, в голямата си част мисълта му е убедителна, изразена е твърде лаконично, а понякога даже афористично, от което стиховете печелят - те лесно и за дълго се помнят.

Василий Казин

***
Винаги можеш да различиш неговите стихове от всичко друго четено и препрочитано, тъй като те си имат своя, както се казва, Божия искра и свой поглед върху обкръжаващия ни свят и събития от живота. А най-важното, което притежават - това е самият живот, суров и щастлив, противоречив и радостен.

Сергей Баруздин

***
Бях щастлив да получа една добра книжка със стихове. Ти растеш, възмъжаваш, гордея се с теб.

Виктор Поляничко

***
Вие имате добро око, усещане за място, сезон, време, природа… Книгата ви ми хареса и като тон, и като поетика.

Давид Самойлов

***
….Аз и сега, и преди бях убеден, че най-добрите бели стихове в Русия в наши дни пише Николай Година..

Изет Сарайлич

***
….Четох през зимата, струва ми се, твоята интересна подборка в „Знаме”. Изобщо, и ти, и Урал учудват с това, че вулканът се събуди!

Олег Чухонцев

***
….Какво чудо е твоята книжка! Колко прекрасна е „Страната на дърветата”! Четеш и ти се иска още - не можеш да се наситиш, както не можеш да се надишаш с предзимния студен въздух, както не можеш да се нагледаш на „летящите към нас” синигери. Тях още ги няма, но ето скоро ще подсвирнат нежно, и душата без причина ще се натъжи….

Валентин Курбатов

***
….Мелодиката на стиха на Година се ражда като че ли между другото и заедно с това се усеща несъмненната й конструктивност. Като създава в стиха едновременно изящност и тежест, поетът е еднакво внимателен и към ритмико-синтаксичния му облик, и към звуковата му инструментация.

Леонид Биков

***
Прочетох „Всекидневие” много отдавна. Истината, мъчителното, душевната красота едновременно ме възвисяваха и ме отчайваха. Много от написаното беше толкова близко, сякаш се е предало в стиховете от мен самия.

Николай Воронов

***
… Вие много сте видели, много знаете, интересно мислите. А дали да не опитате /или вече сте опитвали?/да пишете проза? Вие имате неотстъпчиво око, оригинални мисли.

Владимир Огньов