ЗАЕДНО С РУСИЯ СМЕ 200 МИЛИОНА!

Михаил Чванов

превод: Литературен свят

По покана на Аксаковския фонд тези дни в Уфа пристигна председателят на Руската партия на Сърбия господин Слободан Николич. Създадената едва преди три години партия, избрала за свой девиз лозунга: «Заедно с Русия сме 200 милиона!» - своего рода принципно предизвикателство към сръбската ляволиберална прозападна интелигенция, стремително набира сили. Основни пунктове в програмата й са: тясно сближение с Русия включително до влизането на Сърбия в Митническия Съюз.

Както е известно, синът на Сергей Т. Аксаков Иван С. Аксаков е изиграл много значителна роля за освобождението на България, Сърбия и Чера гора от османско иго. Без преувеличение може да се каже, че негова е огромната заслуга тези държави да съществуват на картата на Европа.

Във всички тези страни протичат сложни политически процеси. Два са векторите, източен и западен. Ляволибералните политици теглят тези страни към Евросъюза и в НАТО, патриотите търсят опора в Русия, с която вече се свързват, и отново обръщат поглед към Иван Аксаков.

През декември миналата година в Уфа по покана на Аксаковския фонд пристигна известният кинодраматург и сценарист, председател на Съюза на кинематографистите на Сърбия Йован Маркович.

Заедно с киноклуба към Международния кинофестивал «Златния витяз» и лабораторията за политическо кино БАГСУ в Уфа бяха организирани Дни на сръбското документално кино, в рамките на които бяха показани два филма: «Когато цъфти жълтият лимон» (Неизвестни страници от Първата световна война. Сръбският фронт) и «Безкраен погром» за трагедията в Косово.

Йован Маркович осъществи мечтата си да посети родния край на Ив. С. Аксаков в село Надеждино, Белебеевски район, където подари на Димитриевския храм духовния сръбски символ - иконата «Белият ангел».

И ето нов знаков гост. Слободан Николич се срещна с депутати от Държавното събрание на Републиката, с президента на Търговско-промишлената палата по повод въпросите на вноса, с предприемачи, с представители на обществени обединения, с преподаватели и студенти от академията за държавна служба и управление.

Бяха обсъдени въпроси за културно-икономическо сътрудничество, побратимявания на един от сръбските градове с град Белебей - родния край на Ив. С. Аксаков, участия на деца в аерокосмическото училище при Уфимския аерокосмически университет, провеждането на Аксакови дни в Сърбия.


в. „День литературы”, 15.06.2015 г.