КРИС РОМАН: РУСОФОБИЯТА Е КАТО СПИН – ЗАРАЗИЛ СИ СЕ И ВЕЧЕ СИ НЕИЗЛЕЧИМ

превод: Стефка Тотева

интервю на Ирина Гончарова

Крис Роман, политолог, директор на Центъра за геополитически изследвания „Евро-Рус” (Белгия) в ексклузивно интервю обяснява позицията на белгийските власти по отношение на Русия.

- Крис, кажете как, според вас са настроени днес обикновените белгийци по отношение на Русия?

- Антируската пропаганда днес е по-активна, отколкото пропагандата срещу СССР преди 40 години. Затова обикновените белгийци са настроени много отрицателно към Русия. Когато става дума за Русия, хората, по правило, казват за руснаците „това са нещастни хора, които нямат понятие какво е свобода”. На което аз отговарям винаги така: „А вие откъде знаете? Живели ли сте в Русия? Там, например, за разлика от нашата Белгия, има опозиция. Има партии, които не са влезли в правителството при последните избори и те понякога критикуват тези, които са във властта. Но това не е опозиция в смисъла, в който се разбира. Но като правило, белгийците просто не са в състояние да разберат това, за което говоря. Нашата пропаганда е толкова силна, че Русия сега е представена на белгийците като враждуваща страна с фашистка диктатура. Всякакви дискусии с хората са безполезни, сякаш удряш главата си в стена.

- Вие бяхте още в Москва, когато тук, в Белгия, беше наложена възбрана върху имуществото на РФ. Вие сами видяхте каква вълна от обсъждания предизвика тази новина в Русия. Но в Белгия СМИ мълчаха. Какво според вас се случва? Как изобщо  е възможно това?

- Да, това е поразителен факт. Нашите белгийски СМИ мълчаха и руснаците не можеха да получат никакви новини и реакции от белгийска страна. Аз бях за малко тези дни в Москва ,защото аз и още двама мои колеги бяхме единствените белгийци, които правеха някакви коментари за ситуацията. След няколко дни във второстепенните вестници на френскоезичната част на Белгия имаше някакви коментари и струва ми се, имаше кратък разказ по фламандския канал, където министърът на външните работи на Белгия направи две предложения. Имаше оскъдни коментари на последните страници, но това не беше нито веднъж главна новина за нито едно СМИ. Според мен обяснението на този факт е само едно: войната с Русия вече започна.

Всяка война има две фази: подготвителна, това са програмите, новините, различните видове пропаганда, лъжите по телевизията, а след това настъпва втората фаза - самата война. Всичко, което наблюдавам сега, свидетелства в полза на този, който е започнал новата подготвителна фаза.  И всичко това се случва по един и същи шаблон. Сменя се само риториката в статиите за страната на противника, в тази страна изведнъж започва да управлява не властта , а „режим”, лидерът на народа повече не е президент, а „диктатор”. Така постепенно се формира образът на врага. А за да не започнат белгийците да съчувстват на руснаците, в новините не се споменава нищо за Русия.

Пропагандата винаги представя лидера на страната, против която се готви да воюва като злобен диктатор, казват ни „хората от тази страна страдат, а ние сега ще им помогнем да изхвърлят този диктатор от трона”. Така беше в Първата световна, във Втората световна, така правят всички страни преди нападение. Обявяват противника за изрод, за чудовище, за диктатор.

Еснафите не искат да воюват, затова трябва да ги „мотивираш”, да им обясниш защо това е необходимо, хората трябва да свикнат с идеята, че войната е нужна, да приемат тази идея като потребна и важна. Това прилича на това, когато лекарят готви пациента за сложна и рискована операция. Нито един лекар няма да ви каже направо: „На теб ти трябва операция, но шансовете за успех са 50/50. Избирай”. Опитният лекар ще започне отдалеко и в края на краищата ще ви убеди, че за спасяването на живота ви тази операция е необходима. И вие доброволно ще се решите да рискувате.

Така постъпват и СМИ. Никой никога няма да ви каже направо: „Ние започваме война”. Всичко се почва отдалеко. Дайте да си спомним как ни разказваха за диктаторските режими и насилието на Садам Хюсеин и Муамар Кадафи преди да нападнат Ирак и Либия. Впрочем с тези лидери постъпиха по същия начин - в началото запорираха техните сметки и сметките на близките им, а също така и имуществото им зад граница. Това са все признаци на първата фаза.

С Русия, разбира се, е по-трудно. Да не забравяме, че Русия има силна армия, която и без употреба на ядрено оръжие е способна да разкъса Европа на парчета, всички имат спомен за това и прекрасно си представят последствията на възможен въоръжен конфликт с Русия. Затова с Русия всички са много внимателни и предпазливи.

Все още официално Белгия  дружи с Русия. Дипломатите си общуват, правят се съвместни проекти, но запор на имущество - това е много важен сигнал, че Белия е получила правото да започне да провокира Русия. Затова беше избран и Ходорковски, който беше в затвора за данъчни машинации. Това е като плесница. И фактът, че Белгия открито застава на негова страна, говори само за едно - тя има зад гърба си силна поддръжка, сама Белгия никога не би започнала това. Това изобщо е уникална ситуация, през целия ми живот нищо подобно не съм виждал, и Белгия започна опасна игра. Ако Русия наложи запор на белгийското имущество в Русия, при нас ситуацията ще бъде по-лоша, отколкото във времената на миналата студена война. Западът се опитва да оказва натиск на Русия.

Сега Ходорковски създаде организацията „Open Russia”, има и „Open Ukraine”, всичките тези „отворени” организации се спонсорират в това число и от Сорос. Идеята на тези организации са държавни  преврати и довеждането на власт на проамерикански лидери. Според мен Западът искаше да види Ходорковски като президент на Русия, което по мое мнение е неприемливо за самите руснаци. Аз съм уверен, че ако вие изведнъж го направите президент, то той ще раздаде Русия на своите западни партньори. Европейският съд, задължил Русия да изплати 50 милиарда, не отчете това, че неговите решения не са задължителни. Русия не се подчинява на Европа и никога няма да се подчини.

За да приключа с това, аз не разбирам как Европа може да застава на страната на Ходорковски, той е мошеник, крадец, престъпник. Това своевременно призна Европейският съд, акционерите на „Юкос”, изискващи сега 50 милиарда, прекрасно знаеха това и въпреки всичко работеха с него, те са изцяло негови съучастници. Русия не трябва да изплаща на мошениците нито копейка.

Новината за това, че активите на РФ са били запорирани в Белгия, мина съвсем незабелязано, но ако нещо подобно направи Русия с белгийските активи, СМИ ще се постараят да разпространят това до най-отдалечените ъгълчета на Белгия. Естествено, без да се споменава, че това е ответна реакция. Това е нечестно, но ще бъде именно така.

- Добре, разбираемо е защо Русия изчезна от белгийските новини. Но защо изчезна Украйна? Много белгийци, които не са женени за украинки, изобщо нямат отношение към тази страна, те вече мислят, че войната там е завършила. Ако по-рано в Белгия всеки ден във вечерните новини съобщаваха за развитието на ситуацията, сега изведнъж не казват нищо. Можете ли да обясните това?

- Да, действително, в началото на войната на нас всеки ден ни говореха за това по радиото, по телевизията или пишеха във вестниците. Макар че трябва да уточня, това всеки път беше само за Порошенко или Яценюк, още два пъти - за певицата  Руслана. На нас нито веднъж не ни дадоха да чуем изказване на Путин, рядко се случваха откъси от речите на Лавров. И изведнъж всичко затихна.

Тези дни в Тунис пак имаше терористичен взрив, загинаха около 20 души, това беше изнесено на първите колонки във вестниците. За  Донбас, Донецк, Луганск, където всеки ден загиват хора, не ни казват нищо. Според мен това се обяснява много лесно: има интернет, и един телевизор не е достатъчен, за да правиш  хората на глупаци.

В интернет има твърде много факти, които противоречат на официалната белгийска версия за случващото се. Да лъжеш безнаказано вече не става. За да не бъдат уличени в лъжа, нашите СМИ предпочетоха просто да мълчат. А какво могат и да кажат? Че руснаците се оказаха прави? Че руската армия я няма там, а украинската армия воюва със собствения си народ?

Не, това те не могат да кажат. Официалната позиция  - за всичко е виновна Русия. Помните ли сваления малоазийски „Боинг”? Той още падаше, а в нашите новини вече викаха с пълен глас, че са го свалили руснаците. Сега се появяват факти, че това са направили не руснаците, и като резултат, повече не чуваме нищо за разследването. Мълчанието говори за това, че истината не е на страната на белгийските СМИ и на Европа. Ако у нас се беше случило нещо, те биха викали за това от сутрин до вечер.

- Можете ли да коментирате последното изказване на министъра на отбраната на Белгия, който направи изявление за това, че Белгия трябва да увеличи отчисленията за бюджета на НАТО на 4, 2 милиарда долара във връзка с увеличаващата се заплаха от страна на Русия? Каква беше реакцията на белгийците?

- В началото искам да отбележа, че САЩ в последно време нееднократно критикуваха Европа за твърде малките отчисления за бюджета на НАТО, те обвиняват Европа, че заради финансови проблеми, предизвикани от икономическата криза, европейците са започнали да икономисват от военния бюджет.

За Америка това е неприемливо, тъй като цялата икономика на тази страна се крепи върху военната тема - за поддръжката на своята икономика на Америка й трябва на всеки четири години война, в противен случай икономическият ръст се забавя, това за никого не е тайна. Но САЩ не могат да воюват сами, на тях им трябват съюзници-марионетки, а страните на НАТО, преживяващи криза, не могат да увеличават отчисленията си за военния бюджет, затова върху Европа се оказва натиск.

В случая с Белгия е много просто: всички партии, влизащи сега в управляващата коалиция - са пронатовски и, значи, русофобски. Лидерите на тези партии влизат в Билдербергския клуб /затворена организация, състояща се от около 130 участници, голямата част от които са влиятелни хора в областта на световната политика, бизнес и банково дело, събиращи се ежегодно  на конференция, където се разработва развитието на страните за година/. Пресата няма достъп на тази конференция и участниците се канят чрез строго лични препоръки.

Белгийският политик Херман ван Ромпой, получил някак покана за тази конференция, след месец става Президент на Европа. Аз не съм привърженик на конспирологията, но в случая с ван Ромпой всичко изглеждаше твърде прозрачно.

В Блидербегския клуб влизат почти всички премиери на европейските страни и представителите на кралските домове в Европа. Този клуб, създаден във времената на студената война  против СССР, прекрасно функционира и досега.

Точно така както и преди съществува и ГЛАДИО /GLADIO/ - дъщерна организация на НАТО. Ако НАТО се проявява открито, целта на ГЛАДИО е създаването и подготовката на терористични групи на територията на страните на бившия Съветски съюз. Има факти, показващи например това, че  украинските бойци на УНА са имали инструктаж в ГЛАДИО още от 2006 г.

Като се върнем към нашия министър на отбраната - неговите изказвания в поддръжка на повишаването на бюджета на НАТО са напълно логични, в Белгия се намира европейската щаб-квартира на НАТО. Американците съвсем не се интересуват от нашите проблеми с пенсионните фондове или с бюджетните дупки. Всичките 25 години след разпада на СССР, НАТО нито за минутка не е забравяло идеята за нападение върху Русия. Но не са имали повод.

И сега във връзка с хаоса в Украйна този повод се появи и те активно го разработват. Хората от възрастното поколение, което е възпитано с пропагандата против СССР, вече са приели идеята за неизбежността на конфликта с Русия. Аз знам за какво говоря, израснал съм във времената, когато на нас в училище постоянно ни казваха: „Ако дойдат руснаците, ще те заточат  в ГУЛАГ”.

По принцип, след разпада на СССР НАТО и ГЛАДИО трябваше да бъдат изпразнени от съдържание, но по някакъв начин тези организации се разгърнаха до вселенски размери. Девизът „Руснаците настъпват!” е отново актуален. Когато нашият министър на отбраната обяви, че 1000 белгийски войници ще бъдат изпратени в Прибалтика като отговор на руска атака, че трябва да повишим отчисленията за военния бюджет на НАТО, на никой в страната и окото му не трепна.

Русофобията е като СПИН, веднъж като се заразиш, ти вече си неизлечим. Единственото, което пречи на Америка да доминира в света - това е Русия. Затова не си правете илюзии по повод възможна дружба в бъдеще. Желая ви твърдост и мъжество.


http://regnum.ru/, 28.06.2015 г.