ЛИБЕРАЛИТЕ СЕ ОКАЗАХА ПО-КРЪВОЖАДНИ И ОТ ХИТЛЕР…

Николай Самойлов

превод: Стефка Тотева

миниатюри

БЕЛЯЗАНИЯТ

Горбачов каза, че неговата мечта, цел на живота му е унищожаването на комунизма. Откъде у белязания толкова ненавист към комунизма? Може би са го обидили, ограбили, лишили са го от земя, от титли, заводи, фабрики? Не, какво можеш да вземеш от един комбайнер? И моята баба, като видя портрета му във вестника, каза: „Страната я очаква беда. На власт дойде белязаният от дявола”. Тогава се разсмях, но напразно. Беше вярно. Глупав, недалновиден, ограничен човек получи върховната власт в страната, без никакви заслуги, подвизи, даром. Тачър го забеляза, помогна му да се издигне. Какво е това - съдба или помощ на дявола? За четири години да разрушиш такава страна трябват големи способности. Такива Горбачов нямаше. Кой му е помагал?


ЗА ГОБЛИНИТЕ

Срещам позната. Раздразнена, възмутена. Питам: - Какво се е случило? Преместила сина си в ново училище. В старото от първи до пети клас синът й само истории за гоблините четял. Нито Тютчев, нито Лермонтов, нито Пушкин. Попитала учителката, тя казала: - Учим децата по американска програма. Не ни давайте съвети. Има министерство на образованието, началниците по-добре знаят какво правят. Сега е ясно защо млада майка на две деца нито за Агния Барто, нито за Маршак нещо е чула. Скоро децата и родната си майка ще забравят с такива учители и министри. Време е всички да вдигнем глас, иначе няма да можем да изчоплим Ливанов.


ДВЕ СМЪРТИ, ДВА ЖИВОТА

Един след друг си отидоха двама души, оставили следа в историята на двадесети век. Двамата са преуспели, богати, влияели са върху живота на обикновените хора. Двамата умряха в самота, в чужди домове. Нито роднини, нито приятели не е имало до тях. Имам предвид Березовски и Маргарет Тачър. В хотела, където тя е умряла, кореспондентите са били повече от роднините, цветята и поклонниците. По нашата ТВ за нея говореха, като се задъхваха от възторг. Кумирът на либералите заявяваше, че на Русия й стигат петнадесет милиона души. Искаше да съкрати населението десет пъти. Даже фашистите не са мечтали за това. Либералите се оказаха по-кръвожадни от Хитлер. Не пощадиха и миньорите. Каквото посяха, това и пожънаха. Богът на Березовски бяха парите. Заради тях не щадеше никого. Мир на праха и на двамата!


ПЛУРАЛИЗЪМ И ШИЗОФРЕНИЯ

Когато на власт дойде Горбачов, народът беше във възторг. Аз отначало също се зарадвах на младия и енергичен вожд, но бързо се разочаровах. Той никога не можа да отговори конкретно на зададен въпрос. Тогава разбрах, че е самоуверен, но глупав и необразован. Парашутист, нечие протеже. Когато белязаният заговори за плурализъм, не остана и съмнение в неговата непроходима тъпота. Плурализъм на мненията, алтернативна история - това вече е болест. Все едно да имаш алтернативна биография. Тя съществува само за шизофрениците и нелегалните. Когато те са в болница или в затвора, няма проблем, когато обаче са във властта - страната загива. Историята е една, фалшификациите са много. Не допускайте шизофреници до властта.