ДЪЛГОЛЕТНО ТВОРЧЕСКО ПРИСЪСТВИЕ

Радослав Цветков

100 години от рождението на Жак Битев

Малко преди да отбележи деветдесетата си годишнина Жак Битев ни зарадва с поредна книга, плод на активното му творческо дълголетие и постоянен досег с културния живот в страната и чужбина. След стихотворенията от “Жадуван свят” и том избрана преводна поезия “Роза на ветровете”, издадени през предидущите две години, на читателите бяха предложени от писателя, /също така и изтъкнат преводач и критик, и, главно, голям специалист и познавач на латиноамериканската и западнооевропейска поезия и проза/, избрани от него “Имена на ХХ век”.

В сборника са поместени литературни портрети и скици на световно известни поети и писатели, които през дългия творчески живот на Жак Битев са били в центъра на неговите въжделения търсения, интереси и внимание и са плод на дългогодишните му занимания.

Дори и само най-беглото споменаване на имената им може да събуди читателския интерес: Ернесто Сабато /Аржентина/, Антонио Мачадо /Испания/, Арман Линел /Франция/, Лион Фойтвангер / Германия/, Луи Арагон /Франция/, Мигел Анхел Астуриас /Гватемала/, Пабло Неруда /Чили/, Николас Гийен /Куба/…

Някои от зарисовките са направени преди повече от шестдесет години /Арман Линел е бил тема на писателя още през 1938 г./, други, като тази за Едмонд Жабес, Франция, през 1997 година. Доброто познаване на няколко езика: испански, португалски, френски, италиански, немски, руски позволяват на писателя /също и преводача, литературния критик и есеист/ Жак Битев да следи трайно и плодотворно литературния живот в много страни, да събира впечатления от творчеството на най-добрите им автори и да респектира с широкия спектър на собствените си литературно-критически занимания.

Ето защо никак не ни учудва неговото специално отношение към живота и творчеството на: Федерико Гарсия Лорка /Испания/, Раул Гонзалес Туньон /Аржентина/, Хосе Марти /Куба/, Рафаел Алберти /Испания/, Жоржи Амаду /Бразилия/, Роберто Фернандес Ротамар /Куба/, Пол Елюар /Франция/.

Специален интерес има Жак Битев и към творците от еврейски произход, като аржентинеца Хуан Хелман, споменатите вече Едмонд Жабес, Арман Линел, Лион Фойтвангер, отбелязвайки при последния /годината е 1939!/ и епохалния му исторически роман “Евреинът Зюс”, “който утвърждава писателя като една надарена личност и голям познавач на историческите събития”.

“Един еврейски писател преди всичко трябва да знае, че не със злото и желязото може да се трансформира света. Мисията на писателя е да раздава вярата си на другите” - заявява героят на Фойтвангер - Флавиус.

Жак Битев не се е поколебал да изтъкне това през страховитата, през фаталната 1939 година, когато немците са на крачка или вече във войната за налагане на немски ред и господство над Европа и света. Тогава Жак Битев пише очерка си за Лион Фойтвангер!

Това, което впечатлява в книгата, освен доброто познаване на материята, с която се занимава Жак Битев, освен широките наблюдения не само върху творчеството на конкретния автор, но и това на неговите колеги, приятели, съмишленици, сподвижници, е и постоянството, верността на автора на “Имена на ХХ век” на своите идейни и естетически възгледи, отличното ориентиране за значимостта на едно или друго литературно явление, на всеки отделен творец и мястото му в националната му и в световната литературна общност.

Както е написал в книгата и редакторът - издател на книгата “Имена на ХХ век” Цанко Серафимов, литературните портрети, които е събрал в сборника Жак Битев “до голяма степен отразяват основните посоки в художествените и идейни търсения на автора”.

“Имена на ХХ век” е поредният здрав и солиден темел в моста, който олицетворява стремежа ни за опознаването на културата на другите народи.


Жак Битев, “Имена на ХХ век”, литературни портрети, ИК “Орбел”, 2002 г.