СЛОВО ЗА ЙОНКА ХРИСТОВА

Трендафил Василев

                                                          Слово
                            за Йонка Христова на 60-годишния й юбилей,
                                 Руски културно-информационен център,
                                                2.09.2014 г., 18,30 ч.

Изкуството на Йонка Христова е изтъкано от песен и слово! Освен оперна певица тя е поетеса и преводачка. Стихове пише още от 15-годишна. Но поетичният й талант избухва, когато през 1982 г. заминава за Германия да работи като оперна певица. Стиховете й са поплак по родината, песни на изгнанието. Неслучайно първата й стихосбирка е назована „Носталгия”, излиза на бял свят през 1998 г. и има две издания. Последват през годините над десетина поетични сборника на български език и преведени в чужбина.

Емоционалният спектър на поезията й е нейният житейски път, ценностите на историческото ни минало, драматичното време, в което живеем. Географията на нейната поезия е майка България - родната София, улицата на детството, родния дом. Тя, колкото става по-европейка, толкова се приближава до родината.

Йонка Христова е творец със свой индивидуален стил, като най-същественото в него е изповедността. Всеки стих е преминал през сърцето й, носи лични преживявания и вълнения. Затуй нейната поезия е един пъстър наниз от поетични изповеди - за любовта, за вярата в човека, за надеждата в доброто, за красотата на живота и природата, за добруването на българите и всички народи.

Йонка Христова е автор на още една знаменита книга - „Песента на България”, издадена на български и немски език. Книгата представя по един силно въздействащ начин културно-историческите достояния на нашето отечество. Повече от десет години тя я представя като моноспектакъл в редица градове на Германия и България. Така тя по един превъзходен начин защитава достойнствата на родината ни, вплита „песента на България” в европейския хор.

За забележителния й принос в популяризирането на българската култура и историческото ни наследство в Германия и в страните от Европейския съюз Йонка Христова е удостоена с Паметен медал „Иван Вазов” на Държавна агенция за българите в чужбина към Министерския съвет на Република България.

Два пъти е носител на почетен диплом на фондация „Славяни” и почетна грамота на Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД.

Най-голямата награда за нея са благодарността и преклонението на многобройните почитатели в България и Европа за нейното забележително поетично и певческо дело.

2.09.2014 г.
София