СЪВРЕМЕНЕН НОВАТОРСКИ РОМАН

Иван Д. Христов

Чест прави на издателя Стойо Вартоломеев, че преиздаде романа на Емил Калъчев „Храбрите приключения на Бин и Бен” като второ допълнено издание, в своето авторитетно издателство „Хермес”. Това е благороден жест не само към паметта на писателя, това е жест към стойностното в съвременната българска литература. С това издателството осъществи едно от желанията на Калъчев да излезе на бял свят и третата част на романа в едно цялостно ново издание.

Романът за деца „Храбрите приключения на Бин и Бен” потвърждава, че писателя Емил Калъчев е литературен експериментатор. С появата си тази книга отбелязва не само един нов етап от творчеството му, но и показва, че Калъчев винаги е подхождал отговорно към писането като творчески акт и всяка нова творба трябва да носи нещо по-различно от другите като стил, начин на мислене и духовно послание.

Композиционно романът е изграден в три части: „Приключение в Хубавия град”, „Приключение в Слънчоград” и „Приключение на върха на иглата”. Приказно -романтичния сюжет ни пренася в забавен свят, изпълнен с много приключения, изненади и афери на главните герои Бин и Бен, които са звезди на пътуващия театър „Фантазия”.

В увлекателното и изненадващи сюжетно развитие, в честата  смяна на мястото и времето на действието авторът ни среща с герои имащи страни имена и привички - Преплюс, президента на корпорация „Талант - плюс”, Дъждобран, пауна - робот Пират, гарванът - Гого, Къртбаг, другоземецът Око и други. Наред с тях въвежда в романа и имена познати ни от фолклора - Тримата братя, Житената питка, Райската птица, Герестият петел, Старецът - вълшебник и други. Едните ни са добре познати и битуват в традиционните български приказки, но другите са плод на творческа фантазия, където най-често използвани са алегорията, хиперболата, иронията и гротеската.

Наред с оригиналните похвати за изображение на литературните герои, в романа има и забавно-криминален елемент, които го прави интересен не само за малките читатели. Освен това в този невероятен и фантастичен космос писателят ни увлича с талантливото си и леко за четене перо, свеж хумор, оригинален изказ на словото. В романа срещаме великолепни природни картини и описания, сравнения и метафори, близки до фолклорно-митологичното мислене. Такъв е епизода край воденицата със заклинанието на Преплюс и превръщането на слънцето в златна парица.

В третата част на книгата авторът, по своеобразен начин представя властта. Той я сравнява като етажерка, която се стеснява във височина и накрая става връх на игла. На всеки рафт от етажерката, този който стои там, лъска обувките на човека от горния рафт, той на следващия и така докато се стигне до върха, където се разпорежда Главок. Никак не е случайно, че в последните епизоди съвсем непринудено, но и в същото време дълбоко под текстово се споменават няколко имена на известни личности, свързани със съвременния ни политически живот и Европейския съюз.

Романът на Емил Калъчев „Храбрите приключения на Бин и Бен” е не само новаторски и успешен. Той ни дава проекция на един модерен светоглед, еднакво интересен и важен за всички възрасти.


Емил Калъчев - „Храбрите приключения на Бин и Бен”, Изд. „Хермес”, 2014г.