БОЖАТА ДАРБА ДА БЪДЕШ ЧОВЕК

Матей Шопкин

През пролетта на далечната 1964 г. постъпих на работа във Военната редакция на Радио София. За мнозина от моите приятели това бе изненада. Изненада бе и за самия мен. Но там, в тази неповторима и незабравима редакция, попаднах в средата на един чудесен колектив от още по-чудесни мъже. Те ме приеха с радост, обич и надежда. Приеха ме като свой по-малък брат. Нека спомена техните имена: Стефан Симеонов - отговорен редактор, Никола Гаговски, Илия Василев, Петър Кръстев и Ангел Георгиев - музикален оформител. Сред тях - и Петър Ненов, с когото вече се познавахме…
И друг път съм казвал и писал, ще повторя и сега: от всички “работни площадки”, на които съм бил през годините, Военната редакция на Радио София бе и остава за мен най-хубавата, най-благородната. И най-плодотворната…
За всички редактори съм запазил в паметта и в душата си светли и трепетни спомени. Светли и трепетни спомени и от отговорната ни работа, и от командировките из страната, и от взаимните ни гостувания. И не на последно място - от традиционните ни “сбирки” в механите “Под липите” или в “Дивите петли”. Разбира се - и на други места…
И споменатите редактори, и мнозина от сътрудниците - журналисти, писатели, артисти - оставиха трайни следи в живота ми. Но сега поводът за тези редове е Петър Ненов.
Какво мога да кажа за него?… С ръка на сърцето си мога да кажа само хубави неща. И не защото вече е покойник, не! А защото Петър Ненов бе човек сърдечен, благороден, любвеобилен. Той просто се раздаваше на другите. Той имаше Божата дарба на писател, на журналист, на публицист. Но преди всичко - на човек. На човек с главна буква!…
Според мен, една от най-отличителните черти на неговия характер, бе добрата му и щедра душа. Той умееше да се радва на чуждите успехи, можеше с открити очи да казва истината, дори когато бе горчива, можеше да страда с болките на другарите си.
Казах, че Петър Ненов бе човек с добра и щедра душа. И си спомням, че почти винаги, когато сме били на маса, той не позволяваше друг да урежда сметките. И не защото имаше повече пари. Той просто не познаваше егоизма, бе чужд и далечен на еснафските норми на живуркане. Той обичаше рисковете, авантюрите, предизвикателствата. Пиеше в компания, но поне аз не съм го виждал никога пиян. Не употребяваше цинизми, отминаваше клюките, така характерни за хората на перото. И освен всичко друго - обичаше да се шегува.
Много пъти, когато сме били на маса и към нас се приближаваше сервитьорът, той ставаше и нещо му прошепваше на ухото. Веднъж го попитах каква му казва. Петър се усмихна с топлата си усмивка и ми довери:
- Казвам му да внимава със сервирането, защото на нашата маса е другарят Василев…
Всъщност, в думите му нямаше лъжа. Защото ставаше реч за редактора Илия Василев - достолепен мъж с побеляла коса, когото наричахме бай Илия.
Такъв случай имахме и при една командировка във Велико Търново. След като си свършихме работата, отидохме на вечеря в ресторанта на хотел “Янтра”. Като дойде сервитьорът, Петър стана и започна изпълнението на своя номер. Вечерята мина безупречно. Но се оказа, че сервитьорът ме познава. На тръгване ме задържа за миг и плахо ме попита кой е този Василев, дали не е някаква важна птица.
- Разбира се - отговорих аз - и другарят Василев, и този, който ти каза за него, са много важни птици…
Всъщност, Петър Ненов, който бе най-изявеният писател и журналист във Военната редакция, никога не се е държал като “важна птица”. И никога не проявяваше високомерна самоувереност.
От поета Димитър Светлин *** - един от най-близките приятели на Петър Ненов знаех, че Петър пише и стихове. И понеже отговарях и за литературните предавания, неведнъж съм го канил да даде нещо поетично да прозвучи по радиото. Той обикновено се усмихваше и ми казваше:
- А бе, Матей, ти мене ме остави! Има толкова много поети…
След години съпругата му поетесата Павлина Павлова писа за Петър: “От него научих много, толкова много, дори повече, отколкото ако бях завършила журналистика. Но той се оказа и талантлив поет и белетрист.”
Аз съм чел и романите на Петър Ненов, и написаната от него романизовата биография “Ще ви разкажа за моя син”, излязла от името на майката на Боян Чонос. За жалост, не познавам стиховете му. Но съм убеден, че и те са талантливи. И се надявам, че все някога ще видят “бял свят”.***
Пиша тези редове навръх 24 май - най-светлият български празник. Но някакви невидими окови стягат душата ми. И изпитвам остра болка. Защо?… Защото Петър Ненов бе роден през месец май 1930 година. И ни напусна на 2 май 1990 година. Напусна ни! Но в паметта на своите близки, роднини и приятели той остава все такъв - сърдечен, благороден, любвеобилен. И талантлив! Такъв остава и в моята памет. И дордето дишам на белия свят, винаги ще си спомням за Петър Ненов с обич, възхита и благодарност.

24 май 2004 г.

*** /Бел. П. Павлова/: Връзката ни, отначало посрещната доста резервирано от приятелите му, скоро започна да предизвиква възхищение и скрита завист. Даже се стигна до куриоз: подведен от нашата, станала пословична, любов, поетът Димитър Светлин реши и той да се потопи в семейното щастие със също доста по-млада жена /цели 27 години/. Запозна ни с нея, после заедно с нашата кола ходихме до селото му, за да я представим на майка му и тогава Светлин ни съобщи, че ние ще му ставаме кумове. С Петър не бяхме съгласни, защото усетихме, че въпросната дама изобщо няма чувства към него, ала кой да ни чуе. Само седмица по-късно с наша помощ двамата сключиха граждански брак. Повечето от приятелите на Димитър Светлин изобщо не знаят, че той е имал подобен брак. Пък и как да се досетят - след една “телефонна любов” и официално сключен граждански брак, но без консумация, Светльо само десетина дни по-късно ни се обади, че ще се развежда и иска ние да му станем свидетели /та нали само ние я познавахме!/. И отново нямаше как да му откажем. Явихме се ние с Петър на делото, предварително инструктирани, че въпросната дама е съгласна на развод само при едно условие: разводът да е по негова вина. И тъй, съдийката ни разпитва и ние разказваме как Светльо се е напивал, как е посягал на жена си, как я е нагрубявал. Тя слуша, слуша и накрая отсече: “Не мога да дам развод по негова вина. По взаимно съгласие!” И тогава Петър пусна в ход своето красноречие. Най-накрая, след като и то не ни свърши работа, Петър простичко обясни, че единственият начин да помогнем на приятеля си да се измъкне от този абсурден брак, е да му се даде развод по негова вина. С това въпросът беше решен и Светлин отново доволно прекарваше с нас всяка свободна минута.

—————————–

*** /Бел. П. Павлова/: Всички стихове на Петър Ненов, писани по време на съвместното ни съжителство, които успях да разчета, съм публикувала в съвместната ни стихосбирка “Славей на балкона” /1994 г./.