ВСЕ ТАКИВА ЛИ ЩЕ ГИ ВЪРШИМ?

Иван Джебаров

В моя град, по план или по стечение на обстоятелствата, дойде TV7 с предаването „България без цензура”и водещ Николай Бареков. Не са по вкуса ми подобни „шоута”, зад които се крият разни лични и партийни интереси, но се случих на площада, останах да видя кое как е. Тъкмо да си тръгна и един млад мой съгражданин се жалва пред телевизията, че за двете си дъщери получавал 70 лева детски, а в детската градина му искали двойно повече такса.

Безработен бил, от Бюрото по труда не му намирали работа… На въпроса какво образование има, отговори че няма такова. След което г-н Бареков грижовно го успокои, че ей сега неговите юристи ще му разяснят правата.

Тази, последната дума, ми припомни един съвсем нелицеприятен за действителността ни анекдот. В него едно ромче /не обаче съгражданина ни с все още 70 лева детски/ попитало баща си какво значи българска демокрация. Това е, отговорил умно бащата, когато другите работят, за да има за нас, ромите, социални помощи. Ромчето отново попитало: “Ами тия, другите, не се ли сърдят?” На което бащата уверено рекъл, че няма такова нещо, защото всяко сърдене означава дискриминация и неспазване на човешките права.

С опасност да ядосам комисията против дискриминация, искам да попитам: А моите човешки права, че цяла група от хора ме заливат с неграмотност и манталитет, нежелаещ да разбере, че вече е 21-я век и още много така нататък…, не са ли нарушават ежедневно?

Колко образовани хора, само заради това, че имат малко повече доход над определения за детски надбавки, не са получили нито лев от държавата за децата си. Въпреки че честно работят за тази държава и подготвят децата си за същото. Докато полуграмотният мой съсед, който никога не е работил на постоянна работа поради липса на каквато и да квалфикация, получава и за шесте си деца.

Като се ползва и от други социални придобивки. Нима не знаят кретените, които повече от две десетилетия експериментират да ни управляват, за съществуването на „демократичния” синдром „самотен родител”? Който, заедно с всичко останало, доизточва и без това източената ни социална система. Която на практика обслужва и поощрява преди всичко паразитизма в обществото. С пет.., седем.., или десет деца и една „самотност” защо трябва да се стремиш към образованост, квалификация и работа?…

Прибавете тук и липсата на адекватно към днешните реалности законодателство и картинката е пълна.

Затова и като човек съчуствам и съм готов с нещо да помогна на нашия млад и мургав участник от срещата с Бареков, но като гражданин му тегля една майна, както и на всички останали като него.

Главно заради безотговорността на манталитета му към натоящето и бъдещето на обществото ни. По една майна тегля и на такива като г-н Бареков, които преди да започнат да разясняват на някого правата му, трябва да обяснят задълженията му.

Това за задълженията и за свързаните с тях безкомпромисни закони, го знаят на теория и кретените от сгрдата на жълтите павета.

Много по-силно обаче от това знаене, е личната далавери и най-вече следващото печелене на изборите и властта. Което ги прави слепци за много тумори върху снагата на родината ни.

Нещо, което не е световна тайна и дори е отбелязано в доклад на бивш посланник на САЩ у нас, адресиран до тогавашния държавен секретар Хилъри Клинтън и до Института за стратегически анализи към ЦРУ.

Не се интересувайте откъде съм запознат с този доклад, но е факт, че в него пише още по-отчайващи неща за България, отколкото абзаца, който ще цитирам:

„Българите са застаряваща нация,като най-застаряващ е основният етнос. Единствено ромският етнос, като основна част на българската нация е с преобладаващо младежки характер, но поради ниската му образованост неговите действия са сведени до рамките на физическото оцеляване и поради това не оказва никакво влияние върху вземаните политически решения в страната. Уверих се,че това положение няма да претърпи скорошна промяна, тъй като всички пари, които се дават за подобряване начина им на живот, отиват за материални блага, а не за образование, което е успокояващо за нас. Благодарение на тази политика на преимуществено материално стимулиране, между българския и ромския етнос се натрупва нетърпимост, която ние в случай на нужда бихме могли да използваме”.

Така че, все такива ли ще ги вършим?…