ОРИГИНАЛНА КНИГА ЗА БАЛКАНЦИТЕ

Никола Иванов

Проф. д-р. Златимир Коларов вече е утвърдено име в българската белетристика. Автор е на няколо книги с разкази и новели, носител е на национални литературни награди. Макар че е професор по медицина, той успява някак си да съчетае професионалните си занимания с литературните и е сред няколкото национални имена на лекари-писатели, които са потвърждение, че между медицината и литературата има очевидно общи неща. Заедно със съпругата си режисьорката Валентина Фиданова-Коларова са сценаристи на документални и игрални филми, сред които „Триптих за Димитър Димов”, посветен на автора на „Тютюн”, а в момента работят върху филм за Иван Динков.
Книгата на Златимир Коларов „ZOO БАЛКАНИКА&ХОМО BALCANICUS или безумиците балкански…” има поясняващо подзаглавие „Приказчици, мешавици и още нещо…” Заглавието насочва към мястото на събитията и сюжета на творбата. Очевидно става въпрос за Балканите, които не могат да се обяснят по нормалната логика на нещата. Този сравнително малък, но пъстър регион е известен с войните, крамолите, разнообразието и въобще каквото и да си говорим, това е интересен във всяко отношение регион - историческо, политическо, икономическо, културно, психологическо и във всяко друго.
В книгата ще открием благотворното влияние на Алековия „Бай Ганю” и ще разберем, че всички балкански страни си имат своите Бай Ганювци. И ако говорим за принос на автора, той се състои преди всичко в този смисъл - омесването на балканските народи, всеки със своите особености и всички като комшийска общност, неизбежно прихванали нещо в народопсихологически смисъл от съседните си народи.
Златимир Коларов е избрал нетрадиционен път да изрази идеите и посланията си. В отделните глави четем изповедите, откровенията, воплите и въобще разсъжденията на някое животно и взаимоотношенията му с хората. Главни персонажи в отделните глави са червей, катър, пеперуда, вол, златна рибка, птичка, магаре, пощенски гълъб и други. Чрез всеки от героите си Златимир Коларов допълва характеристиките на региона. Ето думи на червея: “Понякога си мисля, че съм червей именно защото съм балкански. Ако бях например чешки, най-малкото щях да съм хлебарка. А да си хлебарка е къде-къде по-добре от това да бъдеш червей - имаш близки, имаш отделна стая! Така беше с Кафка. Друг път си мисля, че съм балкански именно защото съм червей.” По-нататък: „Нямал съм гръбнак… А как да имам като съм балкански? На Балканите да имаш гръбнак си е чиста авантюра - все едно да си самотен бор в планинта… Виждаш се отдалече и това предопределя съдбата ти от раз. Или ще те отсекат, или светкавица ще те изпепели… Във всички случаи няма да те има… Нямал съм и мозък - само два-три ганглия. То на Балканите да имаш мозък си е проклятие… Притежанието на мозък на Балканите е най-сигурната гаранция, че няма да те има…” Думи на катъра: „Тук, при нас, на Балканите, където съм роден, е много лошо да ти гласуват доверие - товарят те с работа за щяло и нещяло, денем и нощем, по всяко време, без да се интересуват дали можеш, или не, дали си уморен, или починал… Това, че нямаш ценз за дадена работа, е най-малкият проблем, който няма никакво значение в главата на този, който те товари. Важното е, че някога са ти гласували доверие и после си доказал, че го заслужаваш…” Пеперудата: „…никой на Балканите не се интересува откъде е дошъл и накъде върви - важното е да ти е топло и сито, и да ти е гот, и да ти е кеф, всичко друго е нахалост!…” И така е при всички животни.
Основен художествен похват в книгата е хуморът и сатирата, които постоянно се преплитат. Иронията и хуморът преминават в сатира, смешното преминава в сатирично изобличение на балканските нрави. Това е една тъжна и тревожна книга. Но чрез самоосмиването Златимир Коларов изразява и оптимизма си, че в последна сметка балканците все пак сме поправими, стига да си направим нужните изводи.
Езикът на книгата е експресивен, въздействащ, богато емоционален. Повторенията не са буквални, а са допълнени с нови нюанси.
Ще завърша с мислите по балкански, с които приключва книгата. Те са своеобразна квинтесенция на творбата: „Тук, на Балканите:
Въздухът е чист…, докато не го замърсим със злоба.
И водата ни е чиста…, докато не я залеем с нетърпимост.
И небето ни е ясно…, докато не го опетним с корист.
И много сме горди на Балканите, че имаме четири сезона и всички възможни красоти - планини, морета, равнини, хълмове, реки, минерални извори и спа курорти…
И за какво са ни, като нямаме народ?
                                                           З.К.

На Балканите няма личности, човеци, хора… - извисени, чисти, благородни…; има само жители - зли, яростни и недоволни!…
                                 К.З.

Питам се:
- Кой съм аз, че да критикувам?
И си отговарям:
- Един от жителите тук, а не от личностите, човеците и т.н…., т.е. зъл, яростен и недоволен…, а не извисен, чист и благороден…
- Чак пък толкова?… - продължавам да се питам.
- Че и повече… - продължавам да си отговарям, защото се познавам.
                                                                             З.К. или К.З. - все тая!…”
Това е една оригинална, много приятна и четивна книга, с която се общува с удоволствие. Авторът ни внушава идеите и посланията си неусетно, защото напълно отсъства директност и дидактика. Творбата допълва безспорните писателски възможности на Златимир Коларов. А докъде ще достигне този наистина талантлив белетрист, ще покаже времето.


Златимир Коларов, „ХОМО balcanicus$ZOO балканика”, Изд. МЛН ООД, 2012 година.