ЛОЯЛЕН

Ваня Душева

Да… Той беше лоялен. Лоялен към своите приятели. Имаше много.

Имаше приятел в магазина за електроуреди. Обади му се, че му трябва климатик, ама точно сега нямал пари, та ако… И търговецът със собствената си кола му закара климатика и дори го монтира без пари, защото на нуждаещ се помага…

Имаше приятел-лекар. Реши, че може да издържи на болката, докато приключи работното му време, та после му се обади. Лекарят едва гледаше от умора, но се отзова - разбира се, без такса за преглед, дори без онези 20 лв. за частен преглед - нали му беше приятел.

Имаше и приятел в близкото село - със зеленчукова градина, в която се намираше и от пиле мляко, както се казва, и щом дойдеше лятото, приятелят му носеше щайги домати и всичко…

Случи се обаче бизнесът на първия да фалира. Обади му се. Да се почерпят. Но лоялният не отговаряше на обаждания след работно време.

Колата на лекаря била в ремонт, а трябваше да отиде на спешно повикване. Обади се на лоялния, но как така… точно пък сега, тъстът му бил взел колата.

Онзи от село чакаше да го повикат на работа в една доходна фирма. Спомена го пред лоялния. Отиде да провери дали вече започва. Насреща му - лоялният.
Днес му бил първият работен ден там.