АЛТЪНА

Валентин Найденов

Алтъна беше си увардил спечеленото. Днес празнуваше своята кръгла годишнина. Наел беше три оркестъра, дванайсет певици, танцьорки и фокусници. Знаехме се от деца, когато беше съвсем беден и никой не го броеше за чoвек.
Големият футболист от долната махала до гарата ми разказа за един турски алтън от двайсет и два карата злато, тежък и окачен на шията на млада жена - майката на този футболист. Алтън бе причинил семейни кавги между майка си и ревнивия баща.
Когато ми разказваше за страданията на майка си, ветеранът се просълзи. Болеше го душата, повече отколкото го болеше старата травма на десния крак. А ишиасът е свързан с непоносими болки, особено при старите футболисти.
Алтъна не можеше да си прости своя грях, сторен към своята майка. Можело е даже майка му да бъде заклана от ревнивия му баща. Ако не е дала своя алтън на сина си, той никога е нямало да има нов анцуг.
- И не само това, когато излизах на терена, си представях как баща ми бъхти мама. Бъхти я, защото я обвиняваше, че е правила курварлък. А тя ми даде на мен алтъна, да си купя анцунг. Бяхме бедни, баща ми ходеше на фабриката, мама му переше ризите. Аз се разревах и исках от мама да ми даде пари да си купя нов анцуг. Момчетата от отбора си имаха чисто нови анцузи.
Той беше с доброто сърце на своята предана майка, която никога не си признала, че е откъснала от врата си алтъна и го е дала на своя малък син футболист. Бащата всеки ден я налагал и я питал къде е ходила, та има синьо на шията.
- Мама си мълчеше, татко я биеше с шамари с обратното на ръката си, шибаше я през устата с цигански шамари. Най-сетне реших да го убия и му казах да не закача мама. Взех и му разказах как мама ми е откъснала алтъна от шията си и ми го дала да го продам на златаря и да си купя анцуг, нали разбираш, от ония - вадените анцузи, с ластик на крачолите, от най-простите анцузи, тъмносин анцуг.
Най-страшното в този разказ е, че майката на този футболист не остава доволна от постъпката му. Тя го упреква, че е признал на баща си тяхната обща тайна.
- Мама ми каза после, лошо направи, че каза на баща си. Най-лошо е да си предател. Днеска мен издаде, утре ще издадеш приятелите си и треньора за един алтън.
Той беше извънредно елегантно облечен - черен смокинг, със сатенени ревери, копринен пояс и папионка на червени точки. Имаше и фабрика за анцузи. И пак беше тъжен в голямата си бяла къща.