115 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВЕЛИКИЯ АКТЬОР ИВАН ДИМОВ

Трифон Митев

Спомняте ли си филма „Калин Орелът”? Един поборник за национално освобождение след Освобождението попада в една нова политическа и социална българска среда, която разочарова и тревожи неговата съвест. Героят е Калин Орелът, актьорът, който изиграва тази роля е неповторимият Иван Димов.

Актьорът е роден в Чирпан на 14/26 януари 1897 година. Отрано е сирак.

Обикаля страната със сборен театрален състав и с частните театри „Свободен” и „Задружен”. През 1923 година е стажант-артист в Народния театър, където е под влиянието на големия театрален педагог Николай Осипович Масалитинов. Изиграл е близо стотина роли: Страхил от „Змейова сватба” на П.Ю. Тодоров, сър Андрей от „Дванадесетата нощ” на Шекспир, Христанов от „Ревизор” на Гогол, Гунчо от „Албена” на Йордан Йовков, Калин Орелът от едноименната пиеса на Никола Икономов и др. Той е един от пионерите на българското кино.

Актрисата Олга Кирчева казва за Иван Димов: „Ето, че и за нас, смъртните, има безсмъртие! Природата си избира сред нас избраници, влага в мозъка им зърното на истината, оросява сърцата им с чиста, творческа кръв и ни разкрива чрез тях своите тайни. Иван Димов беше избраник…”

Актьорът умира през 1965 година. А през този януари се навършват 115 години от неговото рождение.

Нека почетем паметта на великия актьор Иван Димов и да си спомним какви е творци раждал и ражда родния ни Чирпан - ако помним думите на един друг велик творец.