ДУХЪТ НА ЛЕНЧЕТО

Габи Генчева, Владо Любенов

Приключих разговора по мобилния телефон и се облегнах. Беше след 21 часа и трамваят беше полупразен.
Жената седеше на седалката пред мен, но досега не бях я забелязал. Когато се обърна видях, че е съвсем обикновена стринка, на около 55-60 години, със закръглено лице и живи топченца очи. Усмивката й беше съвсем детска.
- Извинете - каза тя - но ви чух, че говорите за черния дроб с някого. Да внимава с алкохола. Много ли е опасно?!
Докато се чудех какво да отговоря, жената продължи.
- Чух ви, че говорите, че е опасно, пък аз, нали и аз бях болна… Така де, сега нищо ми няма и нищо не ме боли. Но тогава казаха, че е от черния дроб и лежах 6 дни в Пирогов - бърбореше жената. - Но изобщо не ме болеше тогава, пък на - повърнах кръв, цял буркан кръв повърнах оная нощ… И сега не ме боли…
- Черният дроб не боли - обадих се аз. - Дори и много да е увреден.
- Че от какво ще е увреден - рече жената - Аз не пия много. По сто грама на ден, хе! Това нищо не е, и ми е добре и така съм си цял живот. Дали ще е от това, а?
Помислих си, че сигурно жената е с цироза на черния дроб и това повръщане е ясен признак за напреднал стадий, но внезапно почувствах, че не трябва да го казвам. Достатъчно плаша себе си с болести, а тая жена явно не искаше да чуе това.
- Едва ли - казах - ще е от това, може да не е било кръв.
- Ааа, кръв беше - рече убедено жената - Нали занесох буркана в болницата. Ама не събудих дъщерята, беше 1ч. през нощта, къде ще я будя, да я плаша и нея и внучката. Те нали са сега самички.
Жената се извърна хубаво на стола към мен и ме погледна доверчиво. Явно искаше да си поприказва. Мъчех се да видя дали е с жълт цвят на лицето, но на тая луминисцентна светлина в трамвая нищо не можеше да се разбере категорично.
- Добре изглеждате - рекох неопределено - сигурно не е било голямо увреждането на черния ви дроб. Може и от друго пък да е било.
- Сигурно ще е било от друго, то много ни се събра на нас трите - рече жената и поклати глава. Зетят умря при катастрофа и след три месеца и мъжът ми умря. Толкова обичаше зетя, че умря и той. Все повтаряше, че иска да иде при него - и на! - легна и след три месеца си умря и той! Сигурно ще е от това. Та колко е едно павурче ракия - рече убедено жената. - Няма и сто грама на ден!
Замълчах съчувствено. Лек дъх на твърд алкохол се долавяше от нейната страна.
- Сега на внучката много й липсва и баща й и дядо й - поде пак жената. - Все иска да е с майка си, тя ги замества сега. Вече е голямо, на 11 и баща й много й е нужен. Сигурно сте чули преди три години за катастрофата на магистралата, той не беше виновен. Спрял на аварийната лента и излязъл да вземе вода от багажника и го помляли. Има плоча там сега. Само на зетя има - рече някак гордо жената. - А още двама души убиха на това място.
- Сигурно му е много трудно на детето - казах съчувствено. - Пък и на майката. Няма ли някой друг мъж да намери, хем да помага, хем за детето като баща…
- Къде ще намери мъж - рече стринката - Все на работа. Сутрин излезе, вечер се върне и гледа да е с детето. Пък и далече работи.
- Добре, че пускат още линии от метрото - казах аз - много бързо става придвижването.
- Много е удобно - кимна жената - аз вече 11 години там работя, ама сега съм на друга станция.
Погледнах инстинктивно часовника. Метрото го затваряха след по-малко от два часа.
- Аз съм чистачка в метрото - рече жената и се усмихна. - Свикнала съм с работата. Сега отивам пак. Нощна смяна съм от 10 до 5. Преди бях на станция Люлин. Страшно много работа имаше там, миеше се и долу при релсите, и горе при касите, че и два подлеза има с пицария и кафета. Цяла нощ не спиш.
- С машини ли миете - попитах с любопитство, представяйки си големите машини от филмите. Пространството наистина беше огромно, сигурно имаше един декар.
- Ами, те не стават - рече жената - Всичко на ръка с парцала. Машините са тежки да ги бутаме, лесно се повреждат, пък и водата трябва да се сменя често, а долу няма вода. Но аз съм свикнала - подчерта някак гордо жената - толкова време работя.
Трамваят бавно се клатушкаше към спирката, която правеше връзка с метрото.
- Всеки път си казвам едно и също нещо - продължи оживено жената - „Дръж се, Ленче!” „Дръж се Ленче!” Така някак си се мобилизирвам. Иначе аз нямам дух, напоследък нещо, нямам дух, пък и зетя умря, и мъжът ми умря. Сама сам. Върна се сутрин в 6, чакам да се събуди внучката да я водя на училище, после пък чакам да я върна. А към един спя. Като си пийна стоте грама, много хубаво спя! А иначе на смяната - като свърша по-рано - лежа и гледам в тавана - не мога да заспя. Така, лежа и гледам в тавана, но да пия не смея. Нее, не мога да си пийна на работата, макар че ми се иска. Сега ни е хубаво, и заплатата е добра, нощен труд се плаща, и карта безплатна за превоз имаме, и осигуровки, и храна, че и стаичка къде да легнеш. И една глътка не турям - ми ако ме хванат!
- Не трябва да пиеш там - казах и аз убедено - колко й да ти е трудно, защото в тия дни без работа, нали знаеш…
- Знам - рече Ленчето. Ей така, лежа, гледам тавана и си викам: Трябва да издържа още, ама дали ще издържа? Пък и черния дроб, ако нещо, макар че не ме боли. Много добре се чувствам сега, да ти кажа честно.
Ленчето въздъхна и се засмя някак облекчено, че си е казало какво й е на душата.
- Да ходиш по-често сред природата - взех да давам акъл и аз - така, като седнеш до реката или пред градинката - да ти олекне. Аз на нашето село така правя.
- Да ида, ама няма кога - рече стринката и поклати глава - Нали аз помагам за внучето. А и няма кой да стегне къщата, нали мъжът ми умря, пък и зетя и той. Да изгледаме внучката сега, пък по-нататък…. А тя не иска да ходи на село - нещо все я страх да излиза от къщи. И сега ми е поръчала като отида на работа да й се обадя, че съм пристигнала и да й кажа „лека нощ”. Страх е да не ми се случи нещо.
- Няма какво да ти се случи - рекох убедено. - Здрава си, а 100 грама ракия даже са полезни, пък и имаш силен дух - ще се справиш!
- 11 години съм в метрото нощем - рече жената. Щом съм се справила досега, защо да не се справя и занапред!
- Щом внучката е с тебе и те подкрепя, всичко ще е наред, Ленче! - гласът ми звучеше оптимистично и фамилиарно. Жената се разведри, чак очичките й се разшириха. Бяха тъмно кафяви. Сега ясно можех да си представя как изглежда внучка й, когато е щастлива.
- Ти някак хубаво ми говориш - рече замислено жената. - Позитивно. Ей така ми даваш сили. Благодаря ти.
Хубава работа! Какво толкова бях казал, че да ми благодари. В това време стигнахме на спирката до метрото. Като слизаше от трамвая й подадох ръка. Ленчето светна от удоволствие.
- Благодаря! И довиждане - каза тя - Довиждане.
- И аз съм за една спирка с метрото - казах - Да вървим.
Ленчето заситни до мен.
- Обичам да ходя по-рано на работа - каза тя - Както едно време на училище. Да седна, да почакам и да се подготвя за работата. За четири часа съм измила всичко. После пак чакам да съмне.
- Не четеш ли нещо - попитах глупаво, съдейки по себе си. Като че след такава работа можеше да се чете.
- Не виждам вече с очите - каза просто Ленчето - Само парцала и кофата.
Влязохме в метрото. Докато си купувах билет, тя весело обясняваше нещо на колежките си от касата. Щом седнахме и метрото тръгна веднага. След минута трябваше да слизам. Станах.
- Имаш силен дух, Ленче - рекох бързо - И като няма кой, сама се подкрепяй, нали така! „Дръж се, Ленче!”
- Държа се! - извика Ленчето. - Щом казваш!
Докато чаках да отворят вратите си помислих, че искам да й направя подарък. Например шишенце с хубава домашна ракийка. Погледнах за последно към нея и скочих на спирката.
Ленчето ми махаше с ръката си като с кърпичка.