ИЗ „ТАЙНАТА НА БЕЛИЯ САЛАМАНДЪР” (2011)

Павлина Павлова

 

***                    

Двамата с Кевин вече принадлежаха към посветените.

- Знаете ли какво означаваше последната част от ритуала? - обгърна раменете им Янис. - Върху онова парче оризова хартия, оцветена в червено, върху свещения инструмент, представляващ кух цилиндър, бяха изписани идеографските знаци, които аз разчитах, а останалите превеждаха. Тази съвкупност от идеограми най-пълно отразява живия свят и е в синхрон с нашите проекти. Ние вярваме, че духът доминира над плътта, но това не пречи да ги сливаме ритуално…

- Доколкото разбирам, китайските иероглифи не са загубили своя магико-сакрален характер. - отбеляза Кевин.

- Щастие, достойнства… - опита се да си ги спомни Хари.

- Дълголетие, радост и богатство! - продължи Янис: - Това са част от нашите приоритети, господа! Както е казал Еразъм Ротердамски “Целият свят е едно общо отечество.” И ние сме решени да го постигнем в рамките на следващите две-три десетилетия…

По време на обяда старите членове разискваха задачите, които трябваше да бъдат свършени. Неотложно. Очакваха специализираната помощ на Хари за стратегически проект, но тепърва предстоеше да го запознаят с неговата конкретика. После разговорите се завъртяха около времето и климатичните аномалии, преминаха към кризата и нестихващите протести в Гърция, насочиха се към междуфирмената задлъжнялост и неадекватните мерки на правителството.

Светът беше заприличал на врящо бобено гърне, под което огънят е прекалено силен и се налагаше да се регулира. Операция “Осама Бин Ладен” беше излязла от контрол. Самоинициативите на фанатизирани мюсюлмани ислямисти не бяха планирани, но ставаха все по-опасни и непредсказуеми. Отношенията между Северна и Южна Корея, зад всяка от които стояха могъщи покровители и военният конфликт помежду им не трябваше да се допусне. Курсът на юана също беше на дневен ред. Китайското правителство най-сетне се поддаде на дългогодишния натиск да девалвира своята национална валута, макар съвсем недостатъчно. Доларът се нуждаеше от подкрепа, защото опасността да бъде детрониран като най-стабилната световна валута, беше по-реална от всякога. Имаше сведения, че арабските страни са започнали тайни преговори с Китай, Русия, Франция, Япония и Бразилия с цел да спрат да използват долара при търговията с петрол. Освен преминаването към други валути като японската йена, китайския юан, еврото, златото, е имало коментари за нова, обща валута за страните от Съвета за сътрудничество в Залива, включващ Саудитска Арабия, Абу Даби, Кувейт и Катар. Иран вече съобщи, че отсега нататък валутните резерви на страната ще бъдат в евро, а не в долари.

- Търсят си белята! - засмя се саркастично Робин Танчев. - Бързо забравиха какво се случи няколко месеца, след като Саддам Хюсеин огласи решението си да продава петрола вместо в долари, в евро. Американците и британците нахлуха в Ирак и стана, каквото стана. - Той си напълни чашата с лед и доля уиски от бутилка с черен етикет.

- Представете си само каква заблуда: статистиката отчита 9.7 процента ръст на безработицата в Америка, - каза експрезидентът: - Но това е пълен абсурд. Анализ на данни в министерството на труда на САЩ сочи, че в страната има 79 милиона мъже на възраст между 25 и 65 години. И близо 18 милиона от тях или 22% са изцяло безработни. Като прибавите американците, които работят на непълен работен ден, защото не могат да си намерят на пълен, цифрите са повече от тревожни.

- А много хора по една или друга причина изобщо не влизат в статистиката на работната сила, - подчерта министърът. - Също както и у нас. Дава се изкривена представа за пазара на труда.

- Мене ме тревожи друго. - Загрижеността в гласа на евродепутата беше осезаема. - Всички правителства се безпокоят от инфлацията, а би трябвало да се замислят за опасностите, които крие дефлацията. Защото спадът в цените би бил равен на катастрофа.

- Има и положителни индикации. Промишленият индекс Dow Jones Industrial Average е над прага от 10 000 пункта. - Плътният тембър на Янис някак доминираше над останалите. - Акциите на малките компании са поскъпнали удивително много от началото на миналата година: индексът Ръсел 2000 отново е на равнища, които бяха отчитани не много преди фалита на Лемън брадърс. А данните, публикувани от Управлението за федерален резерв преди няколко седмици сочат, че маржовете на корпоративните печалби са достигнали рекордни равнища.

Хари слушаше, обзет от смесени чувства. Пред очите му се пишеше големият сценарий за бъдещето на света, а той вече беше част от екипа. Невероятно, но факт. Хари Еленков Панчев беше станал един от посветените, един от ТЯХ, пазителите на тайната на Белия Саламандър. Даде обет да я пази с цената на живота си и не се съмняваше, че няма да пристъпи клетвата.

- Надига се голяма съпротива в развитите икономики срещу глобализацията. - каза експрезидентът: - Правителствата настояват отново да се налагат бариери в областта на международната търговия, трансграничните инвестиции и миграцията на хора. Европейският съюз е изправен пред криза на държавния дълг и голямо социално напрежение, все по-малко им харесва новият световен ред, тъй че, може да очакваме всичко…

- Глобализацията вече не може да бъде спряна, - констатира Янис, - но трябва да бъде овладявана и направлявана, защото съществуват центробежни сили…

По пътя обратно към София Янис беше доста словохоотлив. Вероятно искаше да придаде по-голяма тежест не само на приемането им в Ордена, но и да ги осветли повече относно неговите задачи.

- Какво характеризира последните двайсет-трийсет години? - питаше той и сам си отговаряше: - Масово обезверяване на хората, масово обедняване, тревожност и страх. Всички са буквално погълнати от собствената си борба за оцеляване. Точно това целяхме да постигнем. А редуването на предизвикани от нас икономически кризи с контролирани, пак от нас, климатични аномалии, довеждат общата несигурност до масова истерия. Спомнете си колко години около Коледа и Нова година все се случват природни бедствия и хаос по пътища, летища, курорти? Ще видите какво предстои тази Коледа! Но така е по-лесно да осъществяваме набелязаните стратегически планове.

- Наистина ли сте толкова всемогъщи? - Гласът на Кевин прозвуча като обида.

- Що за въпрос, Кевин? Та само реализацията на проекта HAARP, например, ще направи възможно да се манипулират икономиките на цели държави чрез предизвикване на изкуствени климатични аномалии… Ние генерираме медийни образи, създаваме идоли на политици, в които да повярват милиони и да ги последват под националния флаг, дори да става въпрос за самоубийствена външна война.

- И какъв е смисълът? - запита Хари.

- Пълна глобализация, подчинена на световното правителство в сянка. И една могъща световна армия, която да респектира непослушните. През последните десетилетия успешно тласкаме света към една световна валута и един световен език. Еврото е само междинна стъпка, така да се каже, репетиция към мечтания свят без граници. Но, както ви стана ясно, работим в пълна секретност. Не забравяйте: хората са като стадо, едно от добичетата да се юрне подплашено, всички ще го последват. Ние не искаме да плашим никого, а да управляваме света.

- Това възможно ли е? - сякаш продължаваше да не вярва на думите му Хари.

- На тебе поне лесно мога да обясня какво ще се случи. Най-добрите учени разработват микрочипове, които да бъдат имплантирани в хората, без тяхното знание, както може да се досетите.

- Сега разбрах! - възкликна Хари. - И тогава управлението им би могло да стане лесно, като с дистанционното устройство на телевизора.

- Разчитаме, че и ти ще дадеш своя принос. - Янис се извърна и го погледна в очите. - Вече има изградена стратегия в тази насока. Първата крачка е да се премахнат разплащанията в брой, по нея се работи, и то усилено, бележим голям напредък. Втората ще бъде вкарването на всички лични и финансови данни в лични смарт-карти. И когато всички са снабдени със смарт-карти, ще ги подменим с персонални имплантирани чипове.

- А хората дали ще искат? - изрази съмнението си Кевин.

- И още как! Ще направим така, че сами да настояват за тях в името на своята сигурност и защитата на личните си данни. В САЩ вече разработват компютри на молекулярно ниво, създадени от ензими и ДНК  молекули. Предвижда се те да бъдат имплантирани в главите на войниците, за да дадат на пехотинците предимство пред машините, както в бързината на мисълта, така и да увеличат паметта им.

- Вие сте върхът! - възкликна Хари и се запита дали пред него не се открива големият шанс да промени света, но не според плановете на Ордена, а към по-добро?

- Не “вие”, а “ние”! - коригира го Янис и спря пред първия светофар на столицата.

Градът тънеше в бяла мъгла, гъста и непрогледна. Видимостта беше нулева, хора и коли изскачаха от нея и по същия мистичен начин се изгубваха сред безбройните й гънки. Ако не задухаше вятър, би могла да остане дълго. Даже слънцето би се затруднило да я разчисти, защото беше плътна пелена от водни капки и мръсен смог, но слънце липсваше.