НА ШИПКА ВСИЧКО Е СПОКОЙНО

Генадий Велчев

Уважаеми народе на София,
не ти, който като Цветанов имаш само шест апартамента, защото е срамно да си навършил четиридесет и да ги нямаш, да плуваш в златното течение на демокрацията и да не се позлатиш като господин Иванов - председателят на столичния общински съвет, нe ти, който принадлежиш към петнадесетте процента заможни и презаможни софиянци събрани от цяла България новобогаташи с колите и вилите край София, с банковите сметки и фирмите, холдингите, които преди това обраха родните си градове и дойдоха с капиталите си тук, защото тук са парите, тука е властта, тук се правят лесните пари и големите далавери.
Уважаеми народе от другите проценти, ти, който се срамуваш, че си обеднял инженер, учител, учен от БАН, професор, журналист, офицер от запаса и нощен пазач в някой холдинг, писател, художник, артист, изхвърлен техник от Кремиковци и т.н. Ти, който се срамуваш да признаеш, че си изключил парното и децата ти мръзнат през зимата и въпреки това за една година топла вода ти идват непосилни сметки и задлъжняваш към Топлофикация. Няма българин, който да обича дълговете, въпреки всички слухове ние сме горд народ и не искаме да дължим никому нищо на този свят, освен на Господ, че ни е дал живот и страна на най-хубавото място на света. Но идва Видов ден и се оказва, че половината от входа на блока е осъдена от Топлофикация - София по бързата процедура, при затворени врати и хвърчаща бележка от съда, че имате време да заплатите двойно и тройно по-голяма сума от тази по фактурите, защото Топлофикация има право на лихви, съда - на такси, адвокатите на Топлофикация - на хонорари, а частните съдебни изпълнители право на свободно финансово творчество. От 360 000 абоната на Топлофикация - София общо, тя в момента е завела 240 000 дела срещу неизправните длъжници по бързата процедура. Би трябвало София да кандидатства с това за книгата на Гинес, как не се е сетила г-жа Фандъкова това да бъде гвоздеят на предизборната й кампания. Разбира се, че не е в интерес на ГЕРБ, но алчността очевидно е по-голяма от глупостта и съдебната саморазправа на дружеството срещу повече от 200 000 домакинства в София тече. Крайният резултат ще бъде да предположим разчистването на пътя за приватизация на Топлофикация - София за сметка на изгорелите 700 000 и повече нещастни софиянци.
Не са от тяхната кръвна група, сиреч от петнадесетте процента богати, а от чуждата. Имат къщи, а не могат да платят топлото. Тук ще се намесят и благородните частни съдебни изпълнители, ще ги посъветват, че е най-добре да се вземе заем от съответната частна банка срещу ипотека на имота. Някой ще излезе на улицата заедно с покъщнината, а някои ще си натъпчат джобовете с пари. На първо време частните адвокати, на които дружеството е възложило делата - 300 лева хонорар на дело и респективно 70 000 000 лева общо. Откъде е взела и кой ги е дал на Топлофикация тези пари, след като за миналата година дължи 55 000 000 на Булгаргаз, не знам, но тя ще ги плати като поп на сръчните млади адвокати. И, ако те са примерно 70, това означава, че вече имаме със сигурност 70 нови милионери в София от това прекрасно съсловие. Какво младо попълнение за ГЕРБ в най-тежката година на икономическата криза за България, какви кандидати за депутати в предстоящите извънредни парламентарни избори. Кой казва, че в София няма пари? Няма за БАН, маршируваха в студа академиците пред суровия поглед на премиера и искаха точно толкова за бюджета на БАН, но Дянков отсече - не може, няма пари. Не са учили там, където трябва и за каквото трябва.
Уважаеми народе на София, аз съм поет, ще цитирам едно стихотворение от книгата ми “Жив”, написана през 1991 г., което се оказа пророческо:

Когато
Тока спре във къщи,
Когато и водата
Свърши,
Когато разорят напълно
Моята страна,
Ще дойдат
Глутница от вълци,
Ще дойдат вълчи
Времена.

Аз казвам: с вълците като за вълци. Как биха изглеждали опасните муцуни и как би изглеждала София, ако тези 700 000 аутсайдери излязат на жълтите павета, преди да ги изхвърлят с покъщнината им на улицата. Все пак София е нашия град, а нашият град-столицата на България. Която също е наша. Народе, каква тишина около тебе, какво безмълвие. Погребват те, жив.

15.06.2011