ИСТОРИЧЕСКИТЕ ПРИКАЗКИ НА ХОЛИВУД. «ТРОЯ»

Георгий Знаменски

превод: Георги Ангелов

Ако не знаеш как се играе – играй странно!
Александър Абдулов

Отдавна е известно, че ако американците снимат исторически филм, от историята, от истинската история на събитията не остава нищо. Всичко ще бъде изопачено, преправено «по вкуса» на създателите. От историческите факти няма да остане и сянка. А ако историческият филм се прави от холивудските вивесектори по мотиви на някоя книга, на автора й остава само да се застреля или да се обърне в гроба, тъй като «режисьорите» така ще извратят книгата, че много по-просто би било да я запалят, вместо да се подиграват с труда на писателя и историята.

В Холивуд такова «кино» се нарича «зрителско». Все едно им е, че сюжетът на «историческия» филм не само не съответства, но изцяло противоречи на историческите факти, че от книгата (по мотиви от която уж се снима филмът) не остава нищо, в най-добрия случай – само името. Но пък има колкото искате специални ефекти и компютърна анимация, много «зрелищни» сцени, секс и кръв. Филмът трябва да се гледа лесно – зрителят не е нужно да напряга сивото си вещество, да мисли, да анализира, да съпреживява, той трябва тъпо да се взира в екрана и да дъвче, отпивайки пепси-кола. На какво учат такива «филми», е ясно на всеки. Те не прибавят нищо към чувството за вкус на зрителя, не разширяват и научно-културния му хоризонт, както и не подобряват знанията по история и литература. Но увеличават банковата сметка на режисьора, кинокомпанията и сътворяват поредната кохорта от «звезди» и «звездички». По всяка вероятност именно затова американският президент-убиец не може да намери на картата Афганистан, а самият «демос» в Щатите е известен с изключителното си невежество не само в областта на географията, но и в световната история, литература, култура. Отпадъци като този масово се произвеждат от Холивуд за по-нататъшното култивиране на «плебеите» и измъкване от тях на огромни пари.

Една моя позната просто прекали с възхищението си от «Троя». Същият, в който Ахил се играе от Брад Пит, а Приам – от Питър О’Тул. «Ах, какъв филм! Ах, какви потресаващи спецефекти! Ах, колко силна актьорска игра, колко своеобразно предаване на омировия епос! Удивителен филм!». Накрая реших: добре, ще видя тази холивудска «Троя»! Може пък и да вярно, че са заснели накрая хубав филм? В края на краищата, за да имаш свое мнение, трябва да си гледал филма. Гледах го. И наистина, филмът впечатлява! Така да оскверни Омир и неговата «Илиада», така да изврати целия гръцки пласт от митове за Троянската война не би могъл никой по-добре от Холивуд! По глупости и несъответствие с историята (изложена от Омир) този «шедьовър» на Холивуд спокойно получава петнадесет бала по десетобалната скала. Наистина е трябвало да се постараят, за да сътворят подобен буламач от шедьовъра на световната класическа литература, годен да бъде показван пред специална аудитория, нямаща ни най-малка представа нито от Омир, нито от Троянската война, нито от историята на онези отминали времена! Тъй като от млад съм голям почитател на античната история и по-конкретно на Троянската война, а и на античната литература, с усилие се заставих да изгледам тази глупост до края. А после съжалих, че не мога да събера ахейско опълчение, да отплувам към бреговете на Щатите и да разруша отровния Холивуд, гаврещ се с европейската история и литература.

За «играта» на актьорите няма да говоря. Там няма и за какво да се говори по принцип. Това са просто безлични статисти, изпълняващи механично различни елементарни действия. Те не предизвикват нито симпатия, нито антипатия, нито каквито и да е чувства. На тях не им съпреживяваш, не ги ненавиждаш. Те са ти безразлични. И за какво О’Тул се е съгласил на тази роля? Помня го в «Как да се открадне милион». Но след «Троя» ме е срам за него.

«Плюс» на филма са само зрелищните спецефекти и компютърната анимация. Но нали качественото кино не е само в намирането на очилати програмисти. А и имайки милиарди, Холивуд винаги е ползвал услугите на «спецефекти». С това вече никого няма да изненадаш. Но пък косите настръхват от всичко останало в холивудската «Троя»…

Няма да говоря за дрехите на героите, за оръжието им и бастионите на самата Троя. Фантазията на режисьора явно се разминава с историята (за която той има, ако съдим по всичко, съвсем смътна представа). Ахейци и троянци от врата до бедрата са обковани в броня, която ще се появи много векове по-късно, в битките при Платея, Маратон и в походите на Александър Велики. В епохата на Троянската война воините (в най-добрия случай!), освен набедрения си парцал, плаща и подобието на туника, имали още «ризница» от нещавена кожа с чифт бронзови токи върху нея. Пълно въоръжение – обкован в бронз щит, бронзов шлем, меч и копие – са можели да си позволят само вождовете и професионалните убийци като Ахил и Аякс. Масата от прости ахейци била въоръжена… е… много по-лошо. Слава на Зевс, че не ни показаха катапулти и обсадни машини от времето на щурма на Картаген от кохортите на Сципион! И на това сме благодарни!

Няма да говоря и за лексиката. «Генерал Агамемнон», «батальоните на Аполон»… не мисля, че преди почти четири хиляди години ахейските и троянски главорези, колещи се един друг под стените на Троя, са знаели думите «генерал» и «батальони». Но всичко това са дреболии! Истинската безсмислица е къде по-страшна!

И така, сюжетът на холивудската «Троя». Злобният и кръвожаден цар Агамемнон, обхванат от маниакална жажда за власт, обединява ахейските племена в «империя» (това, според Холивуд, е «страшно» престъпление пред «демокрацията» и «толерантността»). На този фон троянският «принц» Парис, гостуващ на царя на Спарта Менелай в чест на подписания мирен договора между Спарта и Троя, започва любовни интриги с жената на последния – Елена. А после я замъква със себе си вкъщи. Вбесеният Менелай (а нима трябва да се радва на това и да стане «суингър»??) гори от жажда за мъст и моли за помощ своя брат Агамемнон, който се радва – има повод да нападне Троя и да я включи в състава на своята «империя».

В цяла Гърция се събира войска и герои. Заминава на война и Ахил, показан като професионален касапин, който освен битките и личната слава не се вълнува от нищо. Стохилядната армия на ахейците стига до Троя и в първия бой изколва троянските преграждащи отряди, разорява храма на Аполон, а Ахил си взема за «секс-наложница» Брезеида – племенницата на царя на Троя и жрица на Аполон. За нея между Ахил и Агамемнон избухва конфликт.

После ни показват грандиозната битка край стените на Троя, в резултат на която Хектор убива Менелай и Аякс, а троянците избиват до крак ахейските тълпи. Бой край ахейските кораби, загива Патрокъл – «братовчед» на Ахил. Двубой между Хектор и Ахил. Процедурата по вкарването на Троянския Кон, натъпкан с ахейски хоплити, в Троя, клането и разоряването на града, гибелта на Агамемнон от ръката на Брезеида, и на Ахил от стрела на Парис пред очите на същата тази Брезеида. Всичко това подправено с «философски» разсъждения на героите за «живота» и еротични сцени. Десет години война са вместени в няколко часа холивудска фантазия.

Разбирам, че бюджетът на филма и пълното непознаване на омировата «Илиада» не са дали възможност на режисьора да покаже как Одисей (с помощта на хитрост с имитацията на нападението срещу враговете) разкрива Ахил, криещ се под женски дрехи от мобилизацията в ахейската армия, как първия път походът на гърците е бил неуспешен – буря разпръснала корабите им и се наложило Агамемнон да принесе в жертва дъщеря си Ифигения, за да даде Посейдон за втори път възможност на ахейците да доплават до Троя. Че първи на троянския бряг слязъл не Ахил, а Одисей, който виртуозно хвърлил щита си на пясъка и скочил от кораба направо върху този щит, за да избегне пророчеството на боговете – първият от ахейците, който стъпи на троянска земя, ще бъде убит. Че не Парис предпазвал Приам от вкарването в града на Троянския Кон, а жрецът Лаокоон, за което и бил излапан (заедно със синовете си) от змиите, изпратени от боговете и скрили се после в храма на Атина. И че още много важни факти, изложени от Омир, не са отразени в този филм. Явно режисьорът е решил: защо да се придържа към омировата «Илиада», по-добре да се обърне към извратената си фантазия.

Но и това са «дреболии». Колко по-нелепи моменти има във «филма». Задавам си въпроса дали холивудският режисьор на «Илиада» изобщо я е чел? А запознат ли е с гръцката митология, макар и отдалеч? Или всичко е чел, но е решил цинично да изврати?!

Хектор убил Менелай и Аякс?! Но Менелай доживял до края на Троянската война, а после дълго скитал, по волята на богове, в басейна на Егейско море. Аякс (между другото, те били двама – Теламонид и Оилид, «Големият» и «Малкият» Аякс) не бил убит, а се самоубил, когато Одисей го опозорил в спора за наследството на доспехите на Ахил. Между впрочем, именно този Аякс изнесъл от бойното поле тялото на убития Ахил. Вторият Аякс благополучно преживял войната, в руините на Троя обезчестил Касандра (дъщерята на Приам) и загинал по-късно от своето самохвалство, когато Посейдон, ядосан от наглостта на «момченцето», го хвърлил в морето заедно със скалата. Така че Хектор не е убивал Аякс в боя. Той не е убивал и Менелай. И Аяксовците били двама, а не един.

Брезеида убила Агамемнон?! Режисьорът въобще запознат ли с епоса за Троянската война? Агамемнон ще бъде убит много години по-късно след падането на Троя от своя братовчед Егист, съблазнил жена му Клитеместра и станал цар на Микена.

Гибелта на Патрокъл (не «братовчед» на Ахил, а просто негов приятел), показана от холивудския обущар, също не съответства на омировите факти. Във филма него го убива Хектор, сбърквайки го уж с Ахил, и после искрено съжалява за смъртта на момчето. В действителност Патрокъл избил няколко десетки троянци в същия бой и самият Хектор вече искал да побегне от него. Но Аполон ударил Патрокъл в гърба. Доспехите на Ахил паднали от Патрокъл. Той отслабнал. Хектор видял, това не е Ахил и, заедно със своя копиеносец Евфорб, накълцал Патрокъл.

Не издържа никаква критика и смъртта на самия Ахил! Режисьорът просто «не е в час» как е завършил живота си безсмъртният, но «уязвим в петата» герой на ахейската армия. Във филма той загива от стрелата на Парис във вече горящата Троя, “бляскаво” разсъждавайки за любовта си с Брезеида. О, Зевс и всички богове на Олимп! Ахил загива от стрелата на Парис още преди падането на Троя. Той убил етиопския цар Мемнон (съюзник на Троя) и решил сам да нахлуе в града. Пътят на Ахил бил преграден от самия Аполон. Ахил заплашил да прободе бога с копие, ако той не се махне от пътя му. В отговор богът насочил стрелата на Парис към петата на Ахил. Умирайки пред вратите на Троя, Ахил проклел града и всичките му обитатели. Трупът на Ахил бил отнесен от битката от Аякс Теламонид (същият, който, според замисъла на режисьора на филма, загива още в първата битка от меча на Хектор).

Ето така Холивуд се гаври в «Троя» с Омир, «Илиада» и историята. Всички събития от Троянската война са ни известни (до голяма степен) именно по безсмъртните творения на Омир «Илиада» и «Одисея». Може би преди да се направи филмът, вместо да се извращава Омир, е трябвало просто да се прочете епосът му за Троянската война?

«Троя» прави от нас телевизионни дебили, които «знаят» за историята и литературата изключително според Холивуд. Като гражданинът В. от град Толиати. Той бил възмутен защо във филма не са показали Спартак. На въпроса какво общо има тук Спартак, В. отговорил: «Как така?! Нали Спарта воювала против Троя! А Спарта е лагер на въстаналите гладиатори на Спартак!». Такива са последствията от холивудската «Троя» в културата и ерудицията на нашите сънародници.


К барьеру, N 01 (33), 5 ЯНУАРИ 2010 г.


бутон за сайт