ЗАЩО ПЛОВДИВ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ КЛАСИРАН ЗА НАЙ-ДОБЪР ГРАД ЗА ЖИВЕЕНЕ?

Публицистичен дневник

Денчо Владимиров

Не знам дали през годините на натрапената ни като при индианците западна колониална демокрация, при провежданите злополучни манипулативни класации за какво ли не в страната, в класациите „Най-добър град за живеене” за победител да е бил обявяван и Пловдив, вторият все още по население в страната?

Та за каква ли не столица бе уреждан този град през изминалите години на колониална демокрация!

Беше столица на електрониката в миналото, на безрезервната вяра в първия партиен и държавен ръководител, столица на лазерите, беше спорната културна столица на континента, беше и Синята демократична столица на България, сякаш в Пловдив, а не в древна Елада се е зародила демокрацията…

Но ако е бивал в класация определен и като „най-добър град за живеене”, това ще да е било много, много печална, злокобна грешка. Нещо, на което биха се смели и кокошките.

Защото за годините на „демокрация” градът вече е многостранно деградирал!

Случиха се в него какви ли не явления и премеждия, които го отдалечиха и от най- елементарни показатели за преборване за титла „Най-добър град за живеене”.

Цял свят видя как в този претъпкан с медицински заведения, медицински професори, доценти и прочие кадри, с модерни медицински технологии град, хора си умираха позорно по стъпалата на държавни болници, недочакали елементарна медицинска намеса!

Продължава все така абсурдната ситуация - и при толкова скъпа медицинска база и доктори светила, в Пловдив пациенти да умират по време на …изследвания!

Умират си и поради умопомрачителната продължаваща практика материалите за изследване да се изпраща в… столицата и да се очакват оттам и по двадесет дни като през това време на голямо чакане изписаният пациент …вземе че умре в дома си, далеч от грижи на джипита и болница!

Ето ги плодовете на позорната пазарна съвременна българска капиталистическа медицина в Пловдив, плодове навярно и на нравствена деградация на „хората в бели халати”!

Умират си стотици българи като във война не получили лекарска намеса!
Има ли го този зловещ абсурд другаде по света???

За какви лекари тогава да говорим, че имаме в днешна България, щом те много често не лекуват, а само… изследват? Ами тогава да ги наричаме само… изследователи?

Изследователи с все недостигащи за апетита им заплати, премии и „бонуси”‚ в джобовете на бели престилки? Нали думата лекар идва от глагола ЛЕКУВАМ! ? Аз знам хора, които си отидоха от този свят ИЗСЛЕДВАНИ, но не и излекувани! Тогава за каква хуманна Хипократова медицина да говорим, че имаме в България?

И за какво е тогава цялата ултрамодерна медицинска държавна база в „Меката на медицината” Пловдив, база за която са похарчени милиарди народни пари? За какво е създадена тази база щом вече се натъкваме на стотици агресивни реклами за лекуване в… Турция.

Вече има разкрити десетки анадолски представителства за привличане на българите да се лекуват спасително не в България, в родината си, а в Турция!? И постоянно четем призиви за събиране на пари за скъпи операции и процедури в помощ на бедни български семейства?

Къде е в такива случаи Държавата, трошаща иначе какви ли не мъчени народни пари за високи министерски, депутатски и на общински съветници заплати, за безумно с широки пръсти подпомагане на богата Украйна?

Държавата ни обаче все така икономисва от здравеопазване за народа си и от добавки към пенсии? Защо се прави на умряла лисица и на разсеяна за тази зловеща реалност и на деградиралите ни пазарна медицина и здравеопазване?

Икономии от скъсени клинични пътеки, от чакащи по „телкове” и отхвърляни хитроумно за пенсиониране заради недостигаща и една стотна?

А в същото време сигурно имаме вече и лекари - мултимилионери и здравни чиновници?

Ето я днешната грозна картина на медицината в България! Впрочем, медицината ни е вече отдавна и кастова. Щом за едни хора от народа са отредени късите бедни клинични пътеки, а за други елитните болници - за богаташите, управниците и за новия ни какъв ли не елит, пръкнал се от пяната на мътилката на грабителския Преход?

Чух коментар: защо много цивилни хора се лекуват във Военномедицинските академии в България? Във ведомствените болници на МВР?

Защо не се лекуват като останалите граждани в страната - изпратени в държавна болница от джипито, изпратени там по дълга мъчителна клинична пътека като в Дантевия ад „обгрижени” от „пестелива” до абсурд здравна каса?

А в болница всичко може да ти се случи, пациенте в демократизираното ни и сигурно вече сто пъти неудачно реформирано демократизирано капиталистическо здравеопазване!

Може да те изпишат до пълна изнемога изследван, но не и със започнато лечение! И дори с още не премахнати конци след операция - за икономисване на пари за грижи по скъсени клинични пътеки да си умре оперираният тихо без поява на бдящо джипи в дома, а не в държавната болница!

Така „ЗДРАВНОТО ЗАВЕДЕНИЕ” се измъква да не му се пишат черни точки за погинал от „ЛЕЧЕНИЕТО” му човешки живот. Открай време и за българското ни здравеопазване е в сила може би казаното от поета: „Какво тук значи някаква си личност!”

Подло, а защо да не го наречем и престъпно?

Впрочем, има вече сред народа и такъв афоризъм: че в модерната ни медицина открай време убийствата заради невежество и безотговорност се отчитат само …като грешки и затова не се преследват от закона!

Неволно си спомням казаното ми от известен пловдивски неврохирург, когато му бях на гости преди половин век.

Тогава той в откровение каза „Абе, лекува Природата, а докторите или помагат… или й пречат. Понякога често”.

Затова най-честото пожелание открай време в България за попаднал в нашенска болница е …да има късмет!

***

И от всичко казано дотук вече не става ли ясно защо и Пловдив, като още градове в страната, не може да се поздрави като най-добрият град за живеене в България и няма изгледи това да стане и в бъдеще - при това състояние на станалото ни хазартно несретно българско здравеопазване…

А ако имате нещо против срещу квалификацията ми за днешното ни пазарно здравеопазване, и в частност пловдивското, то отговорете си тогава на въпроса:

Защо в авторитетни международни класации България продължава да води в класациите в Европа и света по… смъртност?

И ЗАЩО за ефективно лечение българите вече все по-често отчаяни търсят спасение в чужбина?

Въпроси неособено трудни за отговор.