ОГРАБЕНО ДЕТСТВО

евроориенталска история

Пред 1 юни - Ден на детето

Денчо Владимиров

Чух по регионалните новини на радио, че щяло да има най-после финализиране на  позорната управленска сага с пловдивския зоокът.

Затворен през 2008 година от тогавашния пловдивски  кмет Славчо Атанасов, вече 16  години децата от  големия град и  областта не  са виждали живи горски животни!

За разлика от децата в по-малки градове в страната - като Пазарджик, Стара Загора, Добрич…

Препускащ в кариер с джип, известен новобогаташ, по време на инспекция в строящия  се нов зоопарк, по сватбарски обеща да дари лъв ли, тигър ли, който щял да носи името на тогавашния  градоначалник и шеф на партията ГЕРБ в Пловдив Иван.

Но минаха години - ни зоокът, ни лъв Иван.

И сега освен придошли от съседните  жилищни блокове котки  в  замразения, заради  следствени разследвания за злоупотреби зоокът,  друг бозайник не се мярка.

Преди 6-7 години на пресконференция, от отговор на въпроса ми кога най-после ще отвори отново врати  злополучният пловдивски зоокът, не стана ясно кога ще стане това историческо събитие…

Но тогава пък изскочи  стъписваща новина, че пловдивските общински съветници  решили зоокътът да се посещава с входен билет от… 12 лева!

За децата щяло да има отстъпка - входът великодушно щял да бъде …10 лева!

Пита се - при  това положение колко от децата на града в най-бедната, ограбена държава в ЕС, няма да могат да посещават зоокъта?

Не се ли  получава нещо  страшно - СОЦИАЛНА  ДИСКРИМИНАЦИЯ  при деца?

В софийската  зоологическа  градина, дами и господа пловдивски общински съветници,  входът е … 1 -  2 лева!

И тази пролет продължава злополучната сага с пловдивския зоокът. Иначе за  отминалите 15 години в града ударно се построиха десетки дворци на новобогаташи, преминали през властта. Но така и не се намери воля в управленците на все още втория по големина град на България да построят един зоопарк.

И на този фон прозвуча и новината за големия  жест на управниците на града да  позволят  на децата да се возят три дни безплатно на детската железница по случай 1  юни - Денят на детето.

Уточнявам - на ограбеното вече детство на поколения деца в Европейската столица на културата с безплодни  16 години от строителство на нов зоопарк!

Не ли е това позор и сертификат за хронична управленска  немощ и некадърност на  изредилите се пловдивски управници?

Отговорът е на самообслужване.