ЗА ГРАДУШКИТЕ И ДЪРЖАВАТА

Денчо Владимиров

Все така си падат градушки по българската земя. В ново време срещу тях стрелят в облаците от ракетни полигони, но поразиите стават.

Попилява се посятото и засаденото в цели околии.

Не подминаха градушките, въпреки пушкането в облаците, българските села и тази пролет.

От новинарските емисии става ясно, че най-големи поражения те са нанесли в Чирпанско. Там градушките са падали на два пъти през часове!

А в най-голяма степен бедствието се развихрило в прославеното със славните си зетьове село Зетьово, където градушките открай време нападат стръвно като по абонамент .

По разкази, предавани от поколение на поколение, навремето след една такава погромна градушка Яворов като телеграфопощенски служител е минавал с файтона си край това чирпанско село и покъртен от видяното написва своята велика поема „Градушка”.

Гледат и сега съкрушени зетьовци побелелите от бялата градушка дворове, градини и поля и им чернее пред очите.

Чернее им и заради допълнително притеснение - при огледа на поразиите в ЧИРПАНСКО заместник-министър важно отсякъл, че обезщетение от държавата за погиналата реколта щели да получат само тези, чиито площи са погинали от градушката ….стопроцентово!

Останалите пострадали - НЕ! Така било по закон - трябва всичко в двора, в градината, на нивата да ти е попиляно от белите бомбички, за да се вредиш за подкрепата на държавата си.

И излиза, че ако градушката е попиляла един двор 99 на сто, един процент оставя потърпевшия и без стотинка обезщетение, както това е ставало след всяка градушка в това село през „ДЕМОКРАЦИЯТА”!

И колкото са били подкрепяни от държавата си след градушка нещастните хора в българските села по времето на Яворов, толкова очевидно реална е подкрепата за тях и сега в България - „страна на каишка”, вързана здраво със законите и разпоредбите и на ЕС!

Изникват логично въпроси:

Що законодатели са били тези, които са вдигнали ръце да гласуват такъв закон за подкрепа от държавата на пострадали от градушки и що за държава е това, която дава милиони за оръжие, техника и боеприпаси за войнствения режим в Украйна, а си спестява абсурдно подкрепата за пострадали от бедствия български земеделски стопани?