АВТОМИСТЕРИИ В ПЛОВДИВ

Щрихи към портрета на една културна столица

Денчо Владимиров

Като журналист с половинвековен стаж и опит из вестници в България съм завеждал в редакциите и инфарктните отдели „Писма на читателите” и „Хумор и сатира.

Организирал съм за „захранване” на отделите ми с материали в срещи с читатели редакционни приемни по градовете в областите Пловдив и Пазарджик. Препускал съм с редакционните коли по селата, за да видя проблемите и там.

И като пресмятам, оказва се, че най-много фейлетони съм писал на тематиката за… обществения транспорт.

Имаше много трески за дялане в него и през социализма, но като сегашното уродливо състояние на обществения транспорт не е било! Междуселският транспорт поголовно изчезна, а в градовете цари тотална липса на сигурен, нормален обществен транспорт и контрол.

В Пловдив, който на два пъти бе културна столица на Европа и до днес е проблемно да закъснееш вечер за кино, театър, концерт. Всички културни мероприятия са съсредоточени по стара традиция в центъра на града и до далечните му квартали може да се придвижиш късно вечер само с… такси.

Съществува бъркотията не само в спазване на разписанията на градските автобуси, но налице са и изумителни абсурди! Така например, при положение, че вече над 30 години в града не съществува АПК „Тракия”, това социалистическо предприятие продължава да се изписва по табелите на автобусите, на електронните табла с разписания по спирките!

А става истинска гавра с пътниците по линия 25 примерно - качват се те на така обозначения автобус, но вместо да ги отведе по маршрута за АПК „Тракия” , той ги завежда в …ЖР „Тракия”, на другия край на големия град! Следват разправии, емоции, трошене на нерви..

От години вече Пловдив си няма тролейбусен транспорт! Падна жица от старата тролейбусна мрежа, уби жена и вместо да подновят мрежата, демократичните управници на общината закриха позорно екологичния тролейбусен транспорт, какъвто иначе си го имат в Пазарджик, Стара Загора и в други по-малки градове в страната.

Истинско наказание е за пловдивчани и гостите на Пловдив и пътуването им с малките икономични автобусчета, които харчели малко гориво. Но е реално човек да се пребие в тях, поради което са поставени предупредителни табели с надписи, за да не пострадат „пътуващите да се държат в автобусите”!? Как да се държат не се посочва, може би за неработещите скъпи валидатори? Или за някоя яка гражданка или гражданин?

Случва се редовно автобус да профучава покрай спирка, без да спре и качи пътник. Няма ли контрол за такива недобросъвестни шофьори - ще попитате. И отговорът е: явно няма контрол, защото шофьорите не достигат и до уволнения не се стига. Също като при докторите, които не достигат като медсестрите и така и най-негодните продължават да „лекуват”.

Вече дълго време съществува и изумяващ друг абсурд в този уж културен европейски град:

В автобусите му вече няма поголовно кондуктори. Билетите се продават и в движение от шофьорите, поради което качването става само през предна врата - за да не се пропусне от шофьора да прибере в буркан или кутия някое левче. А нерядко се вижда и такава нова автобусна идилия - слизайки през предна врата пътници… да връщат на шофьора билетчета!…

Така е засега в Пловдив - в града, където още могат да се видят избелели от годините табели, указващи, че е изпълнен мащабен за милиони европейски проект за „оптимизация, модернизация и развитие на устойчив градски транспорт”.