„МЪРТВИТЕ НА КРЕПОСТТА” ОТ СТОЙЧО СТОЙЧЕВ

Любен Панов

Една книга на РОЙСА. ПАПА.

Пловдивският Одисей, Жак Ив Кусто от Тракия…

Журналистът, ветроходецът, създателят на легендарния младежки клуб „Пътешественик” с построените от него яхти „ХОРО”.

В спомените на съвременниците си първият българин, обиколил Сахара.
СТОЙЧО СТОЙЧЕВ - самият той една от легендите на съвременен Пловдив.

Покосява го инфаркт по време на буря при едно мъжко пътуване с „Хоро”, близо до Истанбул на котва - 27 юли, 1983 година, едва 52 годишен.

Книгата му „Мъртвите на крепостта” има нерадостна съдба. Написана след 4-годишното пребиваване на семейството му в Алжир /съпругата лекарка/, тя вижда бял свят едва в началото на 90-те години на миналия век.

Повест за Алжирската революция, оценена по достойнство от нейния редактор Милан Асадуров:
„Мисля си дали, ако навремето някой издател му беше подал ръка, нямаше да се роди българският Норман Мейлър?”

Този американски писател, драматург и филмов режисьор е известен у нас с книгите си „Американска мечта”, „Замък в гората” /истината за Адолф Хитлер/, „Мъжагите не танцуват” и още някои, преведени на български в края на миналия и началото на този век.

Трудно е днес да гадаем доколко Стойчо Стойчев е бил запознат със съвременната американска литература. Но със сигурност може да се каже, че авторът на „Мъртвите на крепостта” е сериозно повлиян от стила на прогресивните й творци. И при всички случаи - от Норман Мейлър - един от нейните представители…

Поздравления за дъщерята на Стойчо Стойчев - Маргарита Стойчева, една от екипажа на пътешественика, която е подготвила и съдействала за отпечатването на днешното, второ издание на книгата.