ЗА МОЯТА ПЪРВА СРЕЩА С МАРИЯ ГАБРИЕЛ

Денчо Владимиров

През  лятото на 2011 година работех като медиен сътрудник и експерт в пловдивското  Висше училище по агробизнес и развитие на регионите и ми беше поръчано от ректора да заснема в Ямбол  репортаж  от голям форум на Европейската комисия по въпросите на селскостопанската политика. Репортажът  трябваше да се пуска после  на преподаватели и студенти. Както и стана впоследствие /нещо повече - този мой филмов репортаж от дълго време се върти и в Мрежата./

Във форума участва  високопоставена представителка  на Европейската комисия, а многочасовите горещи дебати на фермерите от страната с чиновници от Министерството на земеделието ръководеше евродепутатката от Хаджидимово Мария Неделчева, известна вече от години като Мария Габриел.

Запознанството ми с нея  започна даже малко комично.

Млада, елегантна, аз  я припознах отначало  като едно от момичетата  от техническата организация  на еврофорума.

Бях единственият журналист с видеокамера и още с пристигането в залата я пуснах в действие. Младата дама  оживено разговаряше по телефона си, аз я следях с камерата…

А после бях много изненадан, когато тя важно седна в „деловия президиум” и откри срещата.

Започна като при церемониите за наградата „Оскар” - с благодарности на различни адреси.

После в продължение на часове в залата се вихреха дебатите… В почивката имаше коктейл.

Накрая поисках интервю от евродепутатката, тя любезно  се отзова веднага.

Последният ми въпрос към нея бе: кога ще започнат големите положителни промени за българските земеделски производители и най-вече решаването на проблема с липсата на ефективно финансиране за селското ни стопанство.

Тогава тя  оптимистично назова датата за решителната промяна към по-добро - 1 януари 2014 година.

Масовите протести на българските земеделци през 2023 година показаха колко погрешна се оказа прогнозата и обещанието на евродепутатката  Мария Неделчева.

А и нестихващите и до днес земеделски протести из целия Европейски съюз също потвърдиха погрешността на селскостопанската политика на ЕС и  необходимостта от  основни корекции в нея.

…После имах възможност отново да срещна евро депутатката, даже да вляза в кореспонденция с нея. Схванах бързо овладения от нея  дипломатически западняшки прийом - стартиране на изявленията й непременно с щедро изразяване на благодарности.

Еврофорумът в Ямбол завърши с щедри  обещания пред земеделците, обещания дадени  с красиви думи.

Но резултатът…

Резултатът пак се оказа  неблагоприятен за българското земеделие и селско стопанство.

Ялов.

И днес,  след толкова обещания и туширани земеделски протести, все така продължаваме да ядем вносни плодове и зеленчуци, все така да похапваме замразено месо от другия край на света.

И си мисля - ако се открие живот на някоя съседна планета, дали няма да започнем да внасяме и оттам?

…Слушах на 20 март 2024 г. по радиото от парламента встъплението на вече номинираната за премиер бивша евродепутатка Мария Неделчева от Хаджидимово.

И не се изненадах, когато я чух  да започва пак с традиционните си благодарности и красиви думи.

Както преди 13 години, в дебатите на яловия еврофорум в Ямбол…